ΟΥΓΓΑΡΙΑ: ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2018, 10:00Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία μόλις ανακοίνωσε ότι θα αμφισβητήσει στο δικαστήριο τη συνταγματικότητα του αμφιλεγόμενου νόμου της Ουγγαρίας που ποινικοποιεί με έως και ένα χρόνο φυλάκισης άτομα και οργανώσεις που ασχολούνται με τη μετανάστευση.

Ο νόμος, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή νωρίτερα αυτό το έτος, αποτελεί απειλή για τις ελευθερίες της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης.

 «Οι ουγγρικές αρχές διαρκώς εκφοβίζουν όσους και όσες αμφισβητούν τις ξενοφοβικές τους πολιτικές. Αυτός ο νόμος προβαίνει σε μια ακόμη εκστρατεία εκφοβισμού, ποινικοποιώντας το νόμιμο έργο όσων αγωνίζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μετανατσών/στριών, των αιτούντων/ουσών άσυλο και των προσφύγων», δήλωσε η Clare Algar, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

Η προσφυγή, η οποία υποβλήθηκε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο εξ ονόματος της Διεθνούς Αμνηστίας Ουγγαρίας, υποστηρίζει ότι η σκόπιμα ασαφής και διφορούμενη διατύπωση της νομοθεσίας αφήνει ευρύτατα ανοικτή την καταχρηστική εκμετάλλευσή της από τις ουγγρικές αρχές και κινδυνεύει να αποθαρρύνει τις κριτικές και τις νόμιμες δραστηριότητες.

 «Αυτός ο νόμος είναι τόσο ευρύς, πρόκειται για παρωδία. Ποινικοποιεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων όπως η προετοιμασία, διανομή ή ανάθεση «ενημερωτικού υλικού» που σχετίζεται με τη μετανάστευση και επίσης κάνει παράνομη τη νομική και άλλη υποστήριξη στους αιτούντες άσυλο».

«Το νόμιμο έργο της Διεθνούς Αμνηστίας, άλλων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών απειλείται σοβαρά στην Ουγγαρία. Τέτοιες τακτικές εκφοβισμού θα μπορούσαν πράγματι να έχουν αποθαρρυντικές επιπτώσεις σε όλες τις οργανώσεις και να εμποδίσουν το σημαντικό έργο που κάνουν», δήλωσε η Clare Algar.

Η καταγγελία υποστηρίζει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του συνέρχεσθαι -συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος δημιουργίας και συμμετοχής σε οργανώσεις- και η αυτόνομη λειτουργία οργανισμών, όλα εγγυημένα από το ουγγρικό σύνταγμα και από το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - απειλείται από αυτή την άδικη νομοθεσία.

«Η Διεθνής Αμνηστία είναι αφοσιωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των ανθρώπων στην Ουγγαρία. Όλη η δουλειά μας γίνεται προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Είναι συγκλονιστικό, για να μην πούμε ντροπή, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να στιγματίσει το έργο μας και τους υποστηρικτές μας».

«Δεν θα υποχωρήσουμε στην αδικία. Θα κάνουμε τις φωνές μας να ακουστούν σε κάθε επίπεδο, αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες με όλους εκείνους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η καταγγελία αυτή είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση της δικαιοσύνης, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών», δήλωσε η Clare Algar.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Η επίσημη καταγγελία (στην ουγγρική γλώσσα)

Περίληψη της καταγγελίας στην αγγλική γλώσσα

Η καταγγελία αυτή στο ουγγρικό Συνταγματικό Δικαστήριο αφορά τη νομοθεσία που εγκρίθηκε πρόσφατα (άρθρο 353 / Α του νόμου C του 2012 σχετικά με τον ποινικό κώδικα), η οποία τέθηκε σε ισχύ στη χώρα από την 1η Ιουλίου 2018.

Η ενημέρωση της Διεθνούς Αμνηστίας «Ουγγαρία: Νέοι νόμοι που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, απειλούν την κοινωνία των πολιτών και υπονομεύουν το κράτος δικαίου πρέπει να αποσυρθούν» στη διεύθυνση https://www.amnesty.org/el/documents/eur27/8633/2018/en/.

Διαβάστε στο κείμενο της Διεθνούς Αμνηστίας, όλες τις αλλαγές που έχουν συμβεί στη χώρα μετά την εκλογή της κυβέρνησης του Orban τον περασμένο Απρίλιο

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.