ΕΥΡΩΠΗ: ΣΩΣΤΕ ΤΟ AQUARIUS ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΣΩΖΕΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΖΩΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2018, 13:42Εκτύπωση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να βοηθήσουν το Aquarius, το τελευταίο μη κυβερνητικό πλοίο έρευνας και διάσωσης που λειτουργεί στη Μεσόγειο, να νηολογηθεί μετά την απόφαση των αρχών του Παναμά να αναστείλλουν τη σημαία του, σύμφωνα με σημερινή ανοιχτή επιστολή πέντε διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η επιστολή εστάλη στους ευρωπαίους ηγέτες με αφορμή την πέμπτη επέτειο του ναυαγίου στη Lampedusa, όπου τουλάχιστον 368 άνθρωποι πέθαναν, προτρέποντάς τους να δώσουν στο Aquarius σημαία.

«Το Aquarius έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές στη θάλασσα, αναπληρώνοντας ένα κενό των κρατών» , δήλωσε η Judith Sunderland, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Human Rights Watch για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, εκ μέρους των οργανώσεων. «Είναι ένας φόρος τιμής σε όσους έχασαν τη ζωή τους πριν από πέντε χρόνια στη Lampedusa να εξασφαλιστεί ότι το Aquarius – ένα σύμβολο αλληλεγγύης και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας - μπορεί να συνεχίσει το ζωτικής σημασίας έργο του».

«Το Aquarius ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη επιλογή να κινδυνεύσουν να πνιγούν στη θάλασσα ή να υποστούν απαράδεκτες κακοποιήσεις στη Λιβύη. Κάνουμε έκκληση να του παρασχεθεί σημαία έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει αυτό το ζωτικής σημασίας έργο », δήλωσε η Maria Serrano, Υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μετανάστευση.

Η επιστολή υπογράφηκε από τη Διεθνή Αμνηστία, το Human Rights Watch, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE), τη Διεθνή Επιτροπή Δικαστών (ICJ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH).

Η SOS MEDITERRANEE και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν μια έκκληση: https://you.wemove.eu/campaigns/save-the-aquarius-and-rescue-at-sea

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.