ΙΤΑΛΙΑ: ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΣΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, 11:00Εκτύπωση

Έπειτα από την είδηση ότι το Λιμενικό Σώμα του Παναμά ανακάλεσε την άδεια του πλοίου έρευνας και διάσωσης Aquarius, το οποίο λειτουργούσε από την SOS Mediterranée και τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κάτω από πίεση της ιταλικής κυβέρνησης (σύμφωνα με πληροφορίες), η Elisa di Pieri ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη δήλωσε:

«Μετά το κλείσιμο των λιμανιών και την κατάσχεση των πλοίων των ΜΚΟ, φαίνεται ότι οι ιταλικές αρχές έχουν καταφύγει σε ακόμα πιο ύπουλες τακτικές με στόχο τον περιορισμό του έργου των πλοίων των ΜΚΟ για αναζήτηση και διάσωση στην κεντρική Μεσόγειο».

«Αν επιβεβαιωθεί ότι η απόφαση του Παναμά να ανακαλέσει την άδεια του Aquarius έγινε λόγω της πίεσης που άσκησε η ιταλική κυβέρνηση, αυτό θα ήταν ένα νέο ιστορικό χαμηλό στην ιστορία της καταστολής από την πλευρά της Ιταλίας απέναντι σε όσους και όσες σώζουν ζωές στη θάλασσα».

«Το Aquarius έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους για μια περίοδο μεγαλύτερη των δύο ετών. Η σκόπιμη εξάντληση πόρων για τη διάσωση ζωών στην κεντρική Μεσόγειο θα εκθέσει χιλιάδες ανθρώπους στον κίνδυνο ενός υδάτινου τάφου».

«Η ιταλική κυβέρνηση επιτίθεται στις ΜΚΟ που ασχολούνται με τις διασώσεις για να αποτρέψει την αποβίβαση στην Ιταλία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται οι μετανάστες/στριες και οι πρόσφυγες πίσω στη Λιβύη, εκεί όπου είχαν υποστεί τρομακτικές κακοποιήσεις».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.