ΗΠΑ: Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ ΤΗΣ CHELSEA MANNING ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΕΝΑ ΘΕΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2017, 15:33Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία απαιτεί πλήρη έρευνα στις πληροφορίες που αποκαλύφθηκαν και άμεση προστασία στους πληροφοριοδότες. 

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η θητεία του, ο Πρόεδρος Ομπάμα μετέτρεψε σήμερα την καταδίκη της Chelsea Manning. Η Manning εκτίει ποινή 35 ετών σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μετά την έκδοση πληροφοριών που αφορούσαν πιθανά εγκλήματα αντίθετα στο διεθνές δίκαιο και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον αμερικανικό στρατό.

«Chelsea Manning εκτέθηκε σε σοβαρές κακοποιήσεις και με αποτέλεσμα την παραβίαση και των δικών της ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, για χρόνια», δήλωσε η Margaret Huang, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος Ομπάμα έπραξε σωστά με το να μετατρέψει την ποινή της, αλλά αυτή η παραβίαση των δικαιωμάτων της, συμβαίνει εδώ και καιρό. Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι εκείνη σάπιζε στη φυλακή για χρόνια, ενώ εκείνοι που φέρονται να εμπλέκονται με τις πληροφορίες που αποκάλυψε, ακόμη δεν έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη».

Ο πρόεδρος Ομπάμα έπραξε σωστά με το να μετατρέψει την ποινή της, αλλά αυτή η παραβίαση των δικαιωμάτων της, συμβαίνει εδώ και καιρό. Είναι εξωφρενικό το γεγονός, ότι εκείνη σάπιζε στη φυλακή για χρόνια, ενώ εκείνοι που φέρονται να εμπλέκονται με τις πληροφορίες που αποκάλυψε, ακόμη δεν έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη

— Margaret Huang, Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στις ΗΠΑ

«Αντί να τιμωρούν τον αγγελιοφόρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι είναι σημαντική η διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύπτονται από τις διαρροές και να φέρει όλους όσους είναι ύποπτοι ποινικής ευθύνης στη δικαιοσύνη, σε δίκαιες δίκες», δήλωσε η Erika Γκεβάρα -Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική.

H Manning δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει αποδείξεις ότι είχε ενεργήσει προς το δημόσιο συμφέρον, μαζί με άλλα ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή της δίκης, προφυλακίστηκε για 11 μήνες, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, θεωρείται σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, ενώ επιπλέον τέθηκε σε απομόνωση μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας, ενώ συνεχίζε να εκτίει την ποινή της. Επιπλέον, η Manning, η οποία ξεκίνησε την αλλαγή του φύλου της μετά την καταδίκη της, έχει αρνηθεί απαραίτητη και κατάλληλη θεραπεία που σχετίζεται με την ταυτότητα του φύλου της, πολλές φορές κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της.

Αντί να τιμωρούν τον αγγελιοφόρο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι είναι σημαντική η διερεύνηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αποκαλύπτονται από τις διαρροές και να φέρει όλους όσους είναι ύποπτοι ποινικής ευθύνης στη δικαιοσύνη, σε δίκαιες δίκες

—Erika Γκεβάρα -Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αμερική 

Η Διεθνής Αμνηστία έχει δράσει για την αποφυλάκισή της επί σειρά ετών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Πρόεδρο Ομπάμα να χρησιμοποιήσει την εξουσία του τις εναπομείνασες μέρες για να απονείμει Προεδρική Χάρη στον πληροφοριοδότη Edward Snowden.

Η 35 ετών καταδίκη της Manning ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτές που έχουν επιβληθεί σε μέλη του στρατού για κατηγορίες όπως η ανθρωποκτονία, ο βιασμός και τα εγκλήματα πολέμου, καθώς και τυχόν άλλων που είχαν καταδικαστεί για διαρροή απόρρητων πληροφοριών προς το κοινό.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.