ΡΩΣΙΑ: ΟΥΚΡΑΝΟΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2016, 11:31Εκτύπωση

Ρωσία: Απορρίπτεται η έφεση κατά των «κατάφωρα άδικων» ποινών φυλάκισης των Ουκρανών που βασανίστηκαν για να ομολογήσουν δολοφονίες στην Τσετσενία.

Δύο Ουκρανοί άντρες, οι οποίοι φυλακίστηκαν στη Ρωσία, αφού βασανίστηκαν προκειμένου να ομολογήσουν μια σειρά δολοφονιών, είναι θύματα δίκης - παρωδία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, μετά τη σημερινή απόρριψη της έφεσης κατά των βαριών ποινών φυλάκισης που τους επιβλήθηκαν.

Ο Stanislaw Klykh και ο Mykola Karpyuk καταδικάστηκαν για τις δολοφονίες Ρώσων στρατιωτών στην Τσετσενία στη δεκαετία του ’90, παρόλο που και οι δύο προέβαλαν αξιόπιστες αποδείξεις ότι δεν βρίσκονταν εκείνη την περίοδο στην εν λόγω ασταθή περιοχή. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας καταδίκασε τον Karpyuk σε 22 χρόνια φυλάκισης και τον Klykh σε 20 χρόνια.

«Η υπόθεση της Ρωσίας κατά αυτών των αντρών ξεπερνάει τη λογική. Οι πολυάριθμες παραβιάσεις της δίκαιης δίκης και οι αμφίβολες αποδείξεις για τη σύλληψη τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για κατασκευασμένη υπόθεση. Τους αρνήθηκε η πρόσβαση σε δικηγόρους της επιλογής τους και ισχυρίζονται ότι οι ομολογίες τους προήλθαν εξαναγκαστικά ως αποτέλεσμα βασανισμού», δήλωσε ο John Dalhuisen, Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να διορθώσει την κραυγαλέα δίκη - παρωδία, το Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας, αγνόησε ξανά τις αποδείξεις και υποστήριξε τη δίωξη γι’ αυτήν την υπόθεση σε αυτήν την προπαγανδιστική δίκη.

Ο Klykh και ο Karpyuk, που ανήκουν σε μια Ουκρανική δεξιά εθνικιστική ομάδα, δεν μπόρεσαν να έχουν τους δικηγόρους που είχαν επιλέξει, για αρκετούς μήνες μετά τη σύλληψή τους το 2014, στο οποίο χρονικό διάστημα ισχυρίζονται ότι βασανίστηκαν προκειμένου να ομολογησουν.

O Stanislav Klykh δήλωσε ότι αναγκάστηκε να πιει βότκα μέχρι να χάσει της αισθήσεις του. Του έδωσαν ψυχότροπες ναρκωτικές ουσίες, τον κρέμασαν από τα κάγκελα στο κελί του, τον υπέβαλαν σε ηλεκτροσόκ και τον κράτησαν στην απομόνωση για περισσότερο από ένα χρόνο. Κανένας από αυτούς τους ισχυρισμούς για βασανιστήρια δεν έχει διερευνηθεί.

John Dalhuisen, Διεθνής Αμνηστία

Η διορισμένη από το κράτος η δικηγόρος του Klykh, δεν ήταν καν παρούσα όταν (ο Klykh) ανακρινόταν και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι εκείνη έλειπε σε άδεια μητρότητας.

«Οι αρχές της Ρωσίας πρέπει να ερευνήσουν τους σοβαρούς ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων που υπέστει στα χέρια του προσωπικού της, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την επιβολή του νόμου, όπως επίσης και την άρνηση πρόσβασης σε δικηγόρο», δήλωσε ο John Dalhuisen, μετά τη σημερινή παρακολούθηση της Διεθνούς Αμνηστίας της ακρόασης της εφέσεως στη Μόσχα.

Ο βασανισμός έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία του Stanislav Klykh, ο οποίος εμφανίστηκε σοβαρά διαταραγμένος σε όλη τη δίκη, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015.

Γδύθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, φωνάζοντας βρισιές και κρεμάστηκε ανάποδα μέσα στο κελί του εναγόμενου.

Το Νοέμβριο του 2015, ο Klukh έκοψε τον εαυτό του με μια λεπίδα για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην άρνηση των αρχών να διεξάγουν ιατρική εξέταση. Τον Οκτώβριο του 2016, ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν την ημερομηνία γέννησής του, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στο δικαστήριο και ζήτησε να είναι συνήγορος υπεράσπισής του ο Stanislav Mikhailov – ένας Ρώσος τραγουδιστής της pop.

Όλες οι αιτήσεις του Stanislav Klykh προκειμένου να του παρασχεθεί ανεξάρτητη ψυχιατρική εξέταση, έχουν απορριφθεί και αντ’ αυτού έχει χαρακτηριστεί ως κατάλληλος για να παραστεί σε δίκη.

Μέχρι τη στιγμή των βασανιστηρίων που ισχυρίστηκε ότι υπέστη, δεν είχε προηγούμενο ιστορικό ψυχικής νόσου.

«Είναι σκληρό και απάνθρωπο το να αγνοείς την ιατρική κατάσταση του Stanislav Klykh, παρά τις αποδείξεις που δείχνουν το πόσο αδύναμος είναι. Θα πρέπει να εκτιμηθεί η κατάστασή του από ανεξάρτητο γιατρό το συντομότερο δυνατόν».

John Dalhuisen, Διεθνής Αμνηστία

Υπόβαθρο

Ο Mykola Karpyuk και ο Stanislav Klykh συνελήφθησαν, όταν επισκέφτηκαν τη Ρωσία το Μάρτιο του 2014 και τον Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα.

Και οι δύο υπήρξαν μέλη της Ουκρανικής δεξιάς πολιτικής ομάδας, Ουκρανική Εθνική Συνέλευση –Αυτοάμυνα των Ανθρώπων της Ουκρανίας (UNA UNSO), η οποία είναι απαγορευμένη στη Ρωσία.

Καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Τσετσενίας το Μάιο του 2016, επειδή ήταν μέλη μιας ομάδας μαχητών που σκότωσαν 30 Ρώσους στρατιώτες κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Τσετσενία 1994 με 96.

Και οι δύο άνδρες έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι βρίσκονταν στην Ουκρανία κατά τη στιγμή των εγκλημάτων που τους προσάπτονται.

Ο Karpyuk φρόντιζε την ετοιμοθάνατη μητέρα του, η οποία ζούσε σε ένα χωριό κοντά στο Rivne στην Ουκρανία, ενώ ο Klykh ήταν φοιτητής και εκείνη την περίοδο έδινε εξετάσεις.

Η καταδίκη βασίστηκε στις ομολογίες των δύο ανδρών, οι οποίες φέρονται να αποσπάστηκαν με βασανιστήρια, και στη μαρτυρία ενός άλλου μάρτυρα, του Aleksandr Malofeev, μέλος της UNA UNSO ο οποίος βρίσκεται επίσης στη φυλακή για τις δολοφονίες των Ρώσων στρατιωτών.