ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ: Η ΔΕΚΑΕΤΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΣΑΝ ΓΚΡΑΦΙΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΩΔΙΑ ΔΙΚΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2016, 16:19Εκτύπωση

Η δεκαετής ποινή φυλάκισης, η οποία επιδικάστηκε στον Giyas Ibrahimov, έναν 22χρονο νεαρό ακτιβιστή που κρατείται μετά τη ζωγραφιά ενός γκράφιτι σε ένα άγαλμα του πρώην προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Η καταδίκη του Giyas Ibrahimov αποτελεί μια προφανή παρωδία δίκης. Συνελήφθη απλώς επειδή ζωγράφισε ένα σλόγκαν σε ένα άγαλμα και έπειτα βασανίστηκε προκειμένου να «ομολογήσει» σοβαρές αξιόποινες πράξεις που συνδέονταν με ναρκωτικά

— Denis Krivosheev, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

 

 «Η καταδίκη του Giyas Ibrahimov αποτελεί μια προφανή παρωδία δίκης. Συνελήφθη απλώς επειδή ζωγράφισε ένα σύνθημα σε ένα άγαλμα και έπειτα βασανίστηκε προκειμένου να «ομολογήσει» σοβαρές αξιόποινες πράξεις που συνδέονταν με ναρκωτικά. Οι αρχές θέλουν τώρα να τον κάνουν να περάσει το υπόλοιπο της νεότητάς του πίσω από τα κάγκελα βάσει κατασκευασμένων κατηγοριών», δήλωσε ο Denis Krivosheev, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

 «Είναι βαθιά ενοχλητικό να βλέπεις το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να κάνουν τις κριτικές εναντίον τους να σωπάσουν. Τους καλούμε να αποσύρουν αυτήν την καταδίκη που βασίστηκε σε ψευδείς κατηγορίες και να απελευθερώσουν αμέσως τον Giyas Ibrahimov, καθώς και να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα για τα βασανιστήρια και για τις άλλες μορφές κακομεταχείρισης που υπέστη».

Το  Δικαστήριο της Δημοκρατίας του Μπακού, το οποίο είναι αρμόδιο για την εκδίκαση κακουργημάτων, καταδίκασε τον Giyas Ibrahimov σε 10 χρόνια φυλάκιση στις 25 Οκτωβρίου, αφού κρίθηκε ένοχος για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, σύμφωνα με το άρθρο 234 του Ποινικού Κώδικα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Giyas Ibrahimov και o φίλος του ακτιβιστής Bayram Mammadov συνελήφθησαν στις 9 Μαΐου 2016, αφότου ο Bayram δημοσίευσε μια φωτογραφία στο Facebook του γκράφιτι το οποίο είχαν ζωγραφίσει πάνω σε ένα άγαλμα του Heydar Aliyev, του πρώην προέδρου του Αζερμπαϊτζάν και πατέρα του τωρινού προέδρου Ilham Aliyev.

Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι βρήκε στην κατοχή τους περίπου 8 γραμμάρια ηρωίνης, αλλά κατά τη διάρκεια της ανάκρισης οι νεαροί ακτιβιστές ερωτήθηκαν μόνο σχετικά με το γκράφιτι. Οι αστυνομικοί επανειλημμένα απαίτησαν από τους ακτιβιστές να απολογηθούν δημόσια επειδή προσέβαλαν τον Heydar Aliyev και όταν αρνήθηκαν να το κάνουν, χτυπήθηκαν αρκετές φορές. Ο δικηγόρος τους δήλωσε ότι μετά την ανάκριση ήταν καλυμμένοι με μώλωπες και ότι τους απείλησαν με βιασμό. Επίσης, όπως ανέφεραν, εξαναγκάστηκαν να καθαρίσουν τις τουαλέτες στο αστυνομικό τμήμα ενώ τους κατέγραφαν με κάμερα, ως μια μορφή ταπείνωσης.

Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί ακτιβιστές και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε κατάσταση φίμωσης και ΄πνιγμού’, με τους διαφωνούντες να κινδυνεύουν από εκβιασμούς, βασανιστήρια και σωματική επίθεση.

— Denis Krivosheev

 

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι ο Giyas Ibrahimov και ο Bayram Mammadov είναι κρατούμενοι συνείδησης και ότι οι κατηγορίες περί ναρκωτικών κατασκευάστηκαν με μοναδικό σκοπό να τιμωρηθούν για τις πολιτικές τους δραστηριότητες.

«Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικοί ακτιβιστές και ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται σε κατάσταση φίμωσης και ΄πνιγμού’, με τους διαφωνούντες να κινδυνεύουν από εκβιασμούς, βασανιστήρια και σωματική επίθεση. Προτρέπουμε τους διεθνείς εταίρους να ασκήσουν πίεση στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν, ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις του όπως αυτές ορίζονται από το διεθνές δίκαιο, και να διασφαλίσει το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι ειρηνικώς», δήλωσε ο Denis Krivosheev.

Ιστορικό

O Giyas Ibrahimov και o Bayram Mammadov είναι φοιτητές και μέλη του NIDA, μια νεανικής κίνησης υπέρ της δημοκρατίας. Το γκράφιτι για το οποίο συνελήφθησαν γράφει «Ευτυχισμένη ημέρα των Σκλάβων», ένα λογοπαίγνιο του συνθήματος «Ευτυχισμένη Ημέρα των Λουλουδιών», ημέρα που γιορτάζονται τα γενέθλια του πρώην Προέδρου, στις 10 Μαίου. Από την άλλη πλευρά του αγάλματος, οι ακτιβιστές χρησιμοποίησαν υβριστικό λόγο σε μηνύματα πολιτικής διαμαρτυρίας.

Οι συνεδριάσεις του δικαστηρίου για τον Bayram Mammadov συνεχίζονται. Εάν κριθεί ένοχος, μπορεί να αντιμετωπίσει μία παρόμοια καταδίκη.

Οι Giyas Ibrahimov και Bayram Mammadov είναι μία από τις υποθέσεις στο φετινό Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων 2016 και μπορείς να υπογράψεις την έκκλησή τους εδώ.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.