ΙΤΑΛΙΑ: ΝΑ ΜΗΝ ΒΡΕΘΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ ΟΙ ΡΟΜΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ MASSERIA DEL POZZO

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουνίου 2016, 17:04Εκτύπωση

Περίπου 300 Ρομά που ζουν στον καταυλισμό Masseria del Pozzo κοντά στη Νάπολη, στη νότια Ιταλία, κινδυνεύουν άμεσα, πιθανά και μέσα στην ημέρα, να βρεθούν στο δρόμο, χωρίς κατάλληλες συνθήκες στέγασης.  

Ο καταυλισμός Masseria del Pozzo που κατασκευάστηκε από την περιφέρεια Giuliano το 2013, θα κλείσει άμεσα έπειτα από δικαστική απόφαση, καθώς η περιοχή αυτή βρίσκεται κοντά σε χώρο ταφής τοξικών αποβλήτων και θεωρείται δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της.

Ο δήμος έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει τη μετεγκατάσταση των οικογενειών Ρομά σε ένα νέο καταυλισμό που θα κατασκευαστεί κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών με κεφάλαια που παρέχονται από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές. Ωστόσο, οι δημοτικές αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να προσφέρουν ικανοποιητική εναλλακτική λύση στέγασης στις οικογένειες Ρομά. 

Η μοναδική εναλλακτική λύση που παρουσιάζεται από τις αρχές είναι ένα κομμάτι γης, στο κέντρο της υπαίθρου και μακριά από την πιο κοντινή πόλη.

Η προτεινόμενη περιοχή δεν διαθέτει  - αυτήν την στιγμή -  δομές στέγασης, ούτε πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης και της αποχέτευσης ενώ οι συγκοινωνιακές συνδέσεις είναι ανεπαρκείς. Οι αρχές ενημέρωσαν την κοινότητα ότι επιτρέπεται να πάρουν τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα μαζί τους και ότι χημικές τουαλέτες και μια δεξαμενή νερού θα εγκαταστηθούν στο σημείο. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ωστόσο απέχουν πολύ από τα κριτήρια καταλληλότητας μιας κατοικίας, όπως αυτά ορίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ότι όσοι Ρομά δεν διαθέτουν δικά τους τροχόσπιτα, θα μείνουν άστεγοι.

Καλούμε την κυβέρνηση της Ιταλίας και τις τοπικές αρχές να διασφαλίσουν ότι: 

  • κανένας άνθρωπος δεν θα μείνει άστεγος με το κλείσιμο του καταυλισμού Masseria del Pozzo και ότι οι οικογένειες Ρομά θα αποκτήσουν άμεσα πρόσβαση σε μια ικανοποιητική εναλλακτική στέγαση που θα συνάδει με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
  • τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο και τα μακροπρόθεσμα σχέδια για τη μεταστέγαση των οικογενειών Ρομά δεν θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων απομονωμένων καταυλισμών και ότι οι νέες ρυθμίσες ως προς τις συνθήκες στέγασης θα συνάδουν με τα πρότυπα επαρκούς στέγασης όπως αυτά ορίζονται στη διεθνή και τοπική νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και στην εθνική στρατηγική ένταξης των Ρομά της Ιταλίας.

Δείτε εδώ τα αναλυτικά στοιχεία της Επείγουσας Δράσης για τους Ρομά του καταυλισμού Masseria del Pozzo.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.