Η ΙΤΑΛΙΑ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ!

Δημοσιεύθηκε στις 31 Μαΐου 2012, 16:57Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Στη Ιταλία, εκατοντάδες οικογένειες Ρομά είναι παγιδευμένες σε ένα κύκλο εξαναγκαστικών εξώσεων. Παιδιά, άντρες και γυναίκες που ζουν σε άτυπους καταυλισμούς υφίστανται αναγκαστικές εξώσεις σχεδόν καθημερινά, δίχως καμία νομική προστασία. Πολύ συχνά αυτές οι εξώσεις τους καθιστούν άστεγους.

Ακόμη και οι Ρομά που ζουν σε εγκεκριμένους και καθιερωμένους καταυλισμούς διατρέχουν τον κίνδυνο των εξαναγκαστικών εξώσεων. Τα «Σχέδια Νόμαντ», που προβλέπουν το κλείσιμο αρκετών καταυλισμών σε Ρώμη και Μιλάνο, σχεδιάστηκαν στο πλαίσιο της «Έκτακτης Ανάγκης Νόμαντ», ενός μηχανισμού που υιοθετήθηκε το Μάιο του 2008 και εισάγει σαφώς διακρίσεις.

Παρότι ο μηχανισμός αυτός τελικά κηρύχθηκε παράνομος τον περασμένο Νοέμβριο, οι αρχές συνεχίζουν ακόμη να τον εφαρμόζουν, αντί να παρέχουν πρόσβαση σε ένδικα μέσα σε όσους υπέστησαν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, όπως το διαχωρισμό σε υποβαθμισμένα στρατόπεδα, τις αναγκαστικές εξώσεις και τη μειωμένη εξασφάλιση μονιμότητας.

Η ιταλική κυβέρνηση φέρει την ευθύνη να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει τα δικαιώματα των Ρομά, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός τους σε επαρκή στέγαση. Εντούτοις, έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση ακόμα αναμένεται να αποδείξει τη δέσμευσή της όσον αφορά στη προστασία των δικαιωμάτων των Ρομά με πράξεις, και όχι μόνο με λόγια.