Πάνος Ανδριανός

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Ιουλίου 2022, 11:36Εκτύπωση

Συναντήσαμε την Ανοιχτή Ορχήστρα στην Ερμού 152 στις 21 Ιουνίου στην πρώτη της συναυλία, μαζί με εκατοντάδες ακόμη ανθρώπους, που με ενθουσιασμό και αυθορμητισμό έστησαν μια μεγάλη μουσική γιορτή.

Την Ανοιχτή Ορχήστρα όμως τη γνωρίζαμε εδώ και καιρό και από την παρουσία της στους αγώνες για δικαιοσύνη και κοινωνική αλλαγή, όπως οι παρεμβάσεις της κατά τη διάρκεια της δίκης για την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, της ZackieOh.

Θελήσαμε, λοιπόν, να μάθουμε λίγο περισσότερα γι’ αυτή την καλλιτεχνική-ακτιβιστική ομάδα, με την οποία είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε ως Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Τι είναι η Ανοιχτή Ορχήστρα; Πότε δημιουργήθηκε και με ποιο σκοπό; Ποιο ήταν το όραμα που την ένωσε;

Η Ανοιχτή Ορχήστρα είναι μια αυτοοργανωμένη, καλλιτεχνική, ακτιβιστική ομάδα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα την άνοιξη του 2021, με αφορμή τη δράση Γάλλων καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της κατάληψης του Θεάτρου Odeon στο Παρίσι. Εκεί, περισσότεροι από 100 μουσικοί έπαιξαν μαζί το τραγούδι «El Pueblo Unido, Jamas Sera Vencido» έξω από το κατειλημμένο θέατρο με αίτημα να ανοίξουν ξανά οι χώροι πολιτισμού. 

Εμπνεόμενοι από αυτή την κίνηση, μέλη του κινήματος Support Art Workers έκαναν ανοιχτό κάλεσμα σε καλλιτέχνες στην Αθήνα για συμμετοχή σε μια αντίστοιχη βιντεοσκοπημένη δράση στα Προπύλαια, ως ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των Γάλλων συναδέλφων και παράλληλα ως διαμαρτυρία ενάντια στην απαξίωση του πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Περισσότεροι από 400 μουσικοί έλαβαν μέρος σε αυτή τη δράση κατόπιν δύο μηνών οργάνωσης, εντατικών προβών και συνδιαμόρφωσης. Μετά το πέρας της δράσης, υπήρξε μια έντονη ενέργεια και διάθεση από πολλούς συμμετέχοντες να συνεχίσει αυτή η περιοδική συνάντηση, να υπάρχει ένας χώρος όπου ανταμώνουμε και παίζουμε μουσική. Τότε γεννήθηκε η ιδέα για μια ορχήστρα, ανοιχτή σε οποιοδήποτε άτομο, επαγγελματία και ερασιτέχνη, με σκοπό την επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, τη συμπόρευση και την αλληλεγγύη σε αγώνες και διεκδικήσεις μέσα από τη μουσική.

Σήμερα η Ανοιχτή Ορχήστρα, αριθμεί 150+ μέλη. Παραμένει ανοιχτή γιατί το καθένα μπορεί να λάβει μέρος στις πρόβες και τις δράσεις της, γιατί κάνει τις πρόβες της σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους με κύρια βάση της το λόφο του Φιλοπάππου, γιατί συνδιαμορφώνει το ρεπερτόριο και την ταυτότητά της μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

Σήμερα η Ανοιχτή Ορχήστρα, αριθμεί 150+ μέλη. Παραμένει ανοιχτή γιατί το καθένα μπορεί να λάβει μέρος στις πρόβες και τις δράσεις της, γιατί κάνει τις πρόβες της σε ανοιχτούς, δημόσιους χώρους με κύρια βάση της το λόφο του Φιλοπάππου, γιατί συνδιαμορφώνει το ρεπερτόριο και την ταυτότητά της μέσα από συλλογικές διαδικασίες.

 

Πώς λειτουργεί η συνέλευση; Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε;

Κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες, γίνεται ένας ανοιχτός κύκλος συζήτησης μεταξύ των μελών της ορχήστρας. Εκεί υπάρχει ο χώρος να εκφράσει όποιο μέλος επιθυμεί τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του. Είναι χώρος για μοίρασμα και ζύμωση, ανταλλαγή και αναστοχασμό σε σχέση με όσα έχουν συμβεί και με όσα θα θέλαμε να συμβούν στο μέλλον. Όλα τα μέλη μπορούν να συμμετέχουν στον κύκλο.

Η Ανοιχτή Ορχήστρα στα μάτια των περισσότερων από εμάς έχει συνδεθεί με σημαντικούς πρόσφατους αγώνες, όπως για παράδειγμα ο αγώνας για την απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και της Ελένης Τοπαλούδη. Πώς βιώσατε αυτή τη συμμετοχή;

Σημαντικό κομμάτι της Ανοιχτής Ορχήστρας αποτελεί, πέρα από τη μουσική της ταυτότητα, και η παρουσία της στο πλάι εκείνων που δίνουν αγώνα για δικαιοσύνη και κοινωνική αλλαγή. Για αυτό και έχουμε στηρίξει σειρά καλεσμάτων όπως αυτά στις δίκες των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, στη δίκη Λιγνάδη και στη Φεμινιστική Απεργία της 8ης Μαρτίου.

Θα εξακολουθήσουμε να στεκόμαστε δίπλα σε όσους έχουν το σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους και να διεκδικήσουν μια κοινωνία πιο συμπεριληπτική και αλληλέγγυα, βασισμένη στο σεβασμό και την αλληλοκατανόηση.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.