ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ YUVAL DAG

Δημοσιεύθηκε στις 26 Απριλίου 2023, 16:02Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Ο 20χρονος Yuval Dag εκτίει διαταγή κράτησης 20 ημερών στη στρατιωτική φυλακή Neve Tzedek στο Τελ Αβίβ εξαιτίας της άρνησής του να καταταγεί στον ισραηλινό στρατό, στον οποίο κλήθηκε για υποχρεωτική θητεία. Συνελήφθη για πρώτη φορά και κρατήθηκε για 10 ημέρες όταν αρνήθηκε κλήση για κατάταξη στη στρατιωτική βάση Metzudat στις 20 Μαρτίου. Είχε καταστήσει σαφή την αντίρρησή του στη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης πριν από την ημερομηνία κλήσης, αλλά ο στρατός θεώρησε την άρνησή του ως ανυπακοή σε διαταγές. Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, στις 2 Απριλίου, κλήθηκε και αρνήθηκε εκ νέου να καταταγεί, λαμβάνοντας άλλη μια διαταγή κράτησης, αυτή τη φορά για 20 μέρες.

Ο Yuval Dag είναι κρατούμενος συνείδησης.

Οι ισραηλινές αρχές θα πρέπει να τον αφήσουν ελεύθερο άμεσα και χωρίς όρους!

Ανάλαβε δάση: Υπόγραψε την έκκληση προς τις ισραηλινές αρχές μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2023!

 

__________________________

Διαβάστε πιο κάτω ολόκληρο το κείμενο της έκκλησης στα ελληνικά

Προς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας
Αντιστράτηγο Herzl Halevi
Στρατιωτική Βάση Yitzhak Rabin
HaKirya, οδός Kaplan 27
Τελ Αβίβ 6473424, Ισραήλ
Emails: ContactUs@mail.idf.il; mapazahal@gmail.com

 

Αξιότιμε Υποστράτηγε

Σας γράφω αναφορικά με τον 20χρονο αντιρρησία συνείδησης Yuval Dag, ο οποίος αυτόν τον καιρό εκτίει διαταγή κράτησης 20 ημερών στη στρατιωτική φυλακή Neve Tzedek, στο νοτιοδυτικό Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, μετά από την άρνησή του να καταταγεί για υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις 20 Μαρτίου, και εκ νέου στις 2 Απριλίου. Ανησυχώ ότι διατρέχει μεγάλο κίνδυνο να κρατηθεί εκ νέου μετά την αποφυλάκισή του, η οποία αναμένεται στις 19 Απριλίου.

Ο Yuval Dag συνελήφθη για πρώτη φορά και κρατήθηκε για 10 ημέρες όταν αρνήθηκε μια κλήση για κατάταξη στην στρατιωτική βάση Metzudat στις 20 Μαρτίου. Είχε καταστήσει σαφή την αντίρρησή του στη στρατιωτική θητεία για λόγους συνείδησης πριν από την ημερομηνία κλήσης, αλλά ο στρατός θεώρησε την άρνησή του ως ανυπακοή σε διαταγές. Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, στις 2 Απριλίου, κλήθηκε και αρνήθηκε εκ νέου να καταταγεί, λαμβάνοντας άλλη μια διαταγή κράτησης, αυτή τη φορά για 20 μέρες. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Yuval Dag κρατούμενο συνείδησης, φυλακισμένο εξαιτίας της άσκησης του δικαιώματός του στην αντίρρηση συνείδησης.

Στη δήλωσή του, γραμμένη στις 19 Μαρτίου, όπου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αρνείται την στράτευση, έγραψε ότι δεν θα λάβει μέρος σε «στρατιωτικές εισβολές, βία, σκοτωμούς και καταπίεση όπως είναι ο κανόνας για πολλούς Παλαιστίνιους/-ες […] οι οποίοι/-ες ζουν υπό την εξουσία [του ισραηλινού στρατού]. Στους/στις στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη συνηθίζεται να ανατίθεται η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε χωριά και γειτονιές», όπως περιγράφει στην δήλωσή του. Η χρήση υπερβολικής ή αλόγιστης βίας, οι αυθαίρετοι περιορισμοί στην ελευθερία μετακίνησης και στην ελευθερία ειρηνικής συνάθροισης παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και, καθόσον διαπράττονται στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής κατοχής και οδηγούν σε παράνομους φόνους, τραυματισμούς και συλλογικές τιμωρίες, παραβιάζουν επίσης το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Επίσης έγραψε ότι «Το σώμα το οποίο είναι υπεύθυνο να εκτελεί αυτό το σχέδιο είναι ο ισραηλινός στρατός. […] Αρνούμαι να προσφέρω το σώμα και τη ζωή μου σε οποιοδήποτε σύστημα, για οποιαδήποτε χώρα, και στην παρούσα κατάσταση, ιδιαίτερα όχι στο κράτος του Ισραήλ και στον ισραηλινό στρατό.»

Σας καλώ να διασφαλίσετε την άμεση και άνευ όρων αποφυλάκιση του Yuval Dag και να αποφύγετε περαιτέρω διώξεις εάν αρνηθεί μελλοντικές κλήσεις για κατάταξη. Περαιτέρω σας καλώ να υποστηρίξετε τη θέσπιση νομοθεσίας η οποία να αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία σύμφωνα με το δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας όπως ορίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Ειλικρινά,

 

 

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους πολίτες [άντρες και γυναίκες] στο Ισραήλ. Αρκετοί/-ες ισραηλινοί/-ές έφηβοι οδηγούνται στη φυλακή κάθε χρόνο εξαιτίας της συνειδησιακής τους αντίρρησης να υπηρετήσουν στον στρατό. Το 2022, οι Einat Gerlitz, Nave Shabtay Levin, Evyatar Moshe Rubin, Shahar Schwartz και άλλοι/-ες εξέτισαν επανειλημμένες διαταγές κράτησης εξαιτίας της αντίρρησης συνείδησής τους. Οι αντιρρησίες συνείδησης συνήθως στερούνται την ελευθερία τους για πέντε ή περισσότερους μήνες.

Μεταξύ 3 και 5 Μαρτίου 2023, σε σχέση με ισραηλινές διαμαρτυρίες εναντίον προτάσεων της ισραηλινής κυβέρνησης για δικαστική μεταρρύθμιση, κάπου 700 έφεδροι, πολλοί/-ές από αυτούς/-ές σε ειδικές μονάδες και υψηλόβαθμοι/-ες στον μόνιμο στρατό, απέστειλαν επιστολές στον υπουργό Άμυνας και στον Αρχιστράτηγο του ισραηλινού στρατού δηλώνοντας ότι θα παραιτηθούν από την υπηρεσία. Ο Yuval Dag εξήγησε την θέση του για τις ισραηλινές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις: «Πρόσφατα, πολλοί/-ές έφεδροι λένε ότι δεν θα υπηρετήσουν στον στρατό γιατί φοβούνται να ζήσουν υπό μια δικτατορία. Αυτό είναι σπουδαίο και σημαντικό. Αλλά θα πρέπει να θυμόμαστε ότι στα κατεχόμενα εδάφη ποτέ δεν υπήρξε δημοκρατία. Και ο αντιδημοκρατικός θεσμός που κυβερνά εκεί είναι ο στρατός». Σε απάντηση σε αυτές τις πράξεις διαμαρτυρίας, ο πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στις 6 Μαρτίου ότι «[η συλλογική στρατιωτική θητεία] είναι το πρώτο και πιο σημαντικό θεμέλιο της ύπαρξής μας στη γη μας. Οι αρνήσεις απειλούν τα θεμέλια της ύπαρξής μας. […] Στη κοινωνία υπάρχει χώρος για διαμαρτυρία αλλά […] όχι χώρος για αρνήσεις». Η αναγνώριση του δικαιώματος στη διαμαρτυρία είναι, ωστόσο, μερική: στην πράξη το δικαίωμα των Εβραίων Ισραηλινών πολιτών να εκφράζουν ειρηνικά την άποψη και την αντίθεσή τους σε κυβερνητικές ενέργειες γενικά είναι σεβαστό. Από την άλλη πλευρά, μια από τις εκφάνσεις του απαρτχάιντ είναι ότι αυτό το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία δεν επεκτείνεται στους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ ή στους κατοίκους των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.

Παρότι η Επιτροπή Συνείδησης του Ισραηλινού Στρατού μπορεί να αποφασίσει να επιτρέψει απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία, αυτή συνήθως παρέχεται μόνο σε εκείνους τους αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να υπηρετήσουν για θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καμία διάκριση δεν επιτρέπεται «μεταξύ των αντιρρησιών συνείδησης στην βάση της φύσης των ιδιαίτερων πεποιθήσεών τους», δηλ. εάν είναι θρησκευτικές ή άλλες. Παρότι η ισραηλινή νομοθεσία επιτρέπει την απαλλαγή για ειρηνιστικούς λόγους, η Επιτροπή Συνείδησης του στρατού συχνά απορρίπτει υποθέσεις ειρηνιστών/-ριών. Οι αρχές αρνούνται στους/στις αντιρρησίες την δυνατότητα να εκπληρώσουν εναλλακτική πολιτική υπηρεσία. Οι αντιρρησίες συνείδησης στο Ισραήλ μπορούν να καταδικαστούν και να φυλακιστούν για το ίδιο «αδίκημα» επανειλημμένα. Το 2003, η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ για την Αυθαίρετη Κράτησης είπε ότι αυτή η πρακτική περιφρονεί τα δικαιώματα των αντιρρησιών συνείδησης κατά τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία απαγορεύουν την επανάληψη δίκης ή τιμωρίας για το ίδιο αδίκημα.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ως αντιρρησία συνείδησης κάθε άτομο το οποίο, για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης, αρνείται να υπηρετήσει θητεία στις ένοπλες δυνάμεις, ή οποιαδήποτε άλλη άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε πολέμους ή ένοπλες συγκρούσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άρνηση συμμετοχής σε έναν πόλεμο επειδή κάποιος/-α διαφωνεί με τους σκοπούς ή τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται, ακόμα κι αν κάποιος/-α δεν αντιτίθεται στο να λάβει μέρος σε όλους τους πολέμους. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί έναν/μία αντιρρησία συνείδησης ως κρατούμενο/-η συνείδησης όταν κρατείται ή φυλακίζεται μόνο επειδή έχει στερηθεί το δικαίωμά του/της να καταγράψει μια αντίρρηση ή δεν του/της δίνεται η δυνατότητα να εκπληρώσει μια γνήσια πολιτική εναλλακτική υπηρεσία. Θα πρόκειται επίσης για κρατούμενους/-ες συνείδησης εάν φυλακίζονται επειδή έφυγαν από τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς άδεια για λόγους συνείδησης, εφόσον θα έχουν κάνει εύλογες προσπάθειες να διασφαλίσουν την απαλλαγή τους από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις. Ο προσδιορισμός του Κρατούμενου/-ης Συνείδησης από την Διεθνή Αμνηστία βασίζεται στις πληροφορίες οι οποίες είναι διαθέσιμες στην Διεθνή Αμνηστία αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στην κράτηση του ατόμου. Ανακηρύττοντας ένα άτομο ως Κρατούμενο Συνείδησης, η Διεθνής Αμνηστία επιβεβαιώνει ότι αυτό το άτομο θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερο άμεσα και άνευ όρων, αλλά δεν υιοθετεί προηγούμενες ή τωρινές απόψεις ή συμπεριφορά του.

Το 1998, με την Απόφαση 1998/77, η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ΔΣΑΠΔ), για το δικαίωμα στην ελευθερία θρησκείας, συνείδησης και πεποίθησης. Στην απόφαση, η οποία έχει επανειλημμένα γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πιο πρόσφατα το 2019, η Επιτροπή τόνισε ότι τα κράτη θα πρέπει «να αποφεύγουν να υποβάλουν τους αντιρρησίες συνείδησης σε φυλάκιση και επανειλημμένη τιμωρία εξαιτίας της αποτυχίας να εκπληρώσουν στρατιωτική θητεία», θυμίζοντας ότι «κανείς/καμία δεν θα πρέπει να είναι υπόλογος/-η ή να τιμωρείται ξανά για ένα αδίκημα για το οποίο έχει ήδη καταδικαστεί ή αθωωθεί οριστικά σύμφωνα με την νομοθεσία και την ποινική δικονομία κάθε χώρας».