ΣΥΡΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟ ΚΡAΤΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΕΣ

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016, 15:11Εκτύπωση

Ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας τελεί για περισσότερο από πέντε μήνες υπό αστυνομική κράτηση περιμένοντας την απόφαση για το αν θα επιστρέψει αναγκαστικά στην Τουρκία δυνάμει της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας. Η απόφαση για την επιστροφή του αναμένεται από στιγμή σε στιγμή από το ελληνικό δικαστήριο. Εν τω μεταξύ, παραμένει κρατούμενος παράνομα στο νησί της Λέσβου.

Ο Noori (δεν είναι το πραγματικό του όνομα), ένας 21χρονος Σύρος πρόσφυγας, κρατείται από τις 9 Σεπτεμβρίου 2016 αφότου η αίτηση ασύλου του κρίθηκε απαράδεκτη από την Επιτροπή Προσφυγών με το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για αυτόν. Στις 14 Σεπτεμβρίου, το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, ανέστειλε προσωρινά την απέλασή του μέχρι να αποφασίσει αν θα αναστείλει ή όχι την απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών. Η ακροαματική διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε χώρα στις 29 Νοεμβρίου, αλλά η απόφαση ακόμη εκκρεμεί. Αν η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μπορεί να εκδοθεί ανά πάσα στιγμή, υιοθετήσει κι αυτή το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα», ο Noori κινδυνεύει άμεσα να επιστραφεί στην Τουρκία.

Ο Noori παραμένει υπό αστυνομική κράτηση, εν αναμονή της απόφασης για την υπόθεση του περισσότερο από πέντε μήνες, υπερβαίνοντας το ανώτατο χρονικό όριο κατά το οποίο οποιοσδήποτε αιτών άσυλο επιτρέπεται να κρατείται, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο (90 ημέρες). Προς το παρόν, κρατείται στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, στη Λέσβο, Μοιράζεται ένα μικρό κελί με άλλα 5-6 άτομα και κοιμάται σε ένα στρώμα στο πάτωμα. Ο Noori έχει κολλήσει ψώρα ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών. Οι δικηγόροι του Noori έχουν αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησης του ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων στη βάση ότι έχει υπερβεί την ανώτατο όριο κράτησης και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αναστείλει προσωρινά την απέλασή του. Υπέβαλαν, επίσης, μια ψυχοκοινωνική γνωμάτευση ενός ανεξάρτητου κοινωνικού λειτουργού, ο οποίος διέγνωσε ότι ο Noori πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία και ότι η ψυχική υγεία του επιδεινώνεται λόγω των άθλιων συνθηκών κράτησης και της αβεβαιότητας για το μέλλον του. Τα τοπικά δικαστήρια διέταξαν τη συνέχιση της κράτησης του Noori με το αιτιολογικό ότι υπάρχει κίνδυνος να διαφύγει στο εξωτερικό.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, η οποία υπογράφηκε στις 18 Μαρτίου 2016, άνοιξε τον δρόμο για την Ελλάδα ώστε η τελευταία να επιστρέφει αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες στην Τουρκία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν αποτελεί επί του παρόντος ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες που επιστρέφονται πίσω σε αυτήν. Δεν παρέχει πλήρες καθεστώς πρόσφυγα σε άτομα που δεν είναι ευρωπαίοι πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων δεν διαθέτουν τα απαραίτητα μέσα διαβίωσης και δεν τους χορηγείται κρατική υποστήριξη.

Ο Noori δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι στη Συρία σπούδαζε νοσηλευτική, αλλά έπρεπε να διακόψει τις σπουδές του λόγω του πολέμου. Πρόσφατα είπε: «Αναζητώ ασφάλεια στην Ευρώπη και να ξεκινήσω ξανά τις σπουδές μου».

Υπογράψτε την έκκλησή μας

Προς τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας, την Προϊσταμένη του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας και τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ζητώντας:

• Να απελευθερωθεί ο Noori και να του παρασχεθεί ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
  • Να διασφαλιστεί ότι ο Noori δεν θα επιστραφεί στην Τουρκία και πως θα εξεταστεί κατ’ ουσία το αίτημα ασύλου του στην Ελλάδα.