ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αυτή τη στιγμή τo δικαίωμα των γυναικών και των κοριτσιών να αποφασίζουν από μόνες τους για το σεξ, τις σχέσεις και την εγκυμοσύνη απειλείται. Βοηθήστε να ανατρέψουμε τη σημερινή αυτή τάση.
Διοργανώνουμε την εκστρατεία για το θέμα αυτό σε συνεργασία με το Κέντρο για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα.
Η Teodora, μία νεαρή μητέρα στο Ελ Σαλβαδόρ, εκτίει ποινή φυλάκισης 30 ετών για «ανθρωποκτονία από πρόθεση» λόγω θνησιγένειας.
Όπως τα περισσότερα κορίτσια στην Τανζανία, η Rahema δεν είχε ποτέ πρόσβαση στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Όταν έμεινε έγκυος στην ηλικία των 16, θεωρήθηκε «κακή επιρροή» και αναγκάστηκε να σταματήσει το σχολείο.
Στο Νεπάλ, η Nirmala παντρεύτηκε σε ηλικία 13 ετών έναν άντρα που τη χτυπούσε. Στα 14, έκανε το πρώτο της παιδί.
Η Teodora, η Rahema and η Nirmala είναι τρεις περιπτώσεις μεταξύ των εκατομμυρίων κοριτσιών και γυναικών των οποίων τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά.
Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ηγέτες των χωρών του κόσμου συγκεντρώθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη το 2015 και υποσχέθηκαν να παράσχουν οικουμενική πρόσβαση στα δικαιώματα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Αυτή η υπόσχεση αποτέλεσε τμήμα ενός φιλόδοξου προγράμματος 17 παγκόσμιων στόχων, γνωστοί και ως Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης, ώστε να μπει ένα τέλος στη φτώχεια, να καταπολεμηθεί η ανισότητα και να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή μέχρι το 2030.
Για να κάνουν αυτούς τους στόχους πραγματικότητα, οι κυβερνήσεις πρέπει να θεωρούνται υπεύθυνες για τις δεσμεύσεις τους μέσω αυστηρών μέτρων λογοδοσίας σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
Ελάτε να συμβάλουμε μαζί στην προσπάθεια να πείσουμε όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να ανταποκριθούν στις τολμηρές υποσχέσεις τους σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης με δυναμικά και συγκεκριμένα σχέδια για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της προόδου —ώστε να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων, και ιδιαίτερα των γυναικών και των κοριτσιών.
Υπογράψτε την έκκληση:
Για να ξεφύγουν επιτυχώς δισεκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια, πιστεύω ότι όλες οι κυβερνήσεις — από τις πλουσιότερες έως τις πιο φτωχές — πρέπει να λογοδοτούν στους λαούς τους και στη διεθνή κοινότητα για τις δεσμεύσεις τους σχετικά με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να εκπληρώσουν τις τολμηρές τους υποσχέσεις ότι «δεν θα αφήσουν κανέναν πίσω» πετυχαίνοντας πραγματική πρόοδο ως εξής:
- Παρέχοντας ολόκληρο το φάσμα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση —συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς άμβλωσης και των μεθόδων αντισύλληψης — έτσι ώστε όλες οι γυναίκες και τα κορίτσια να μπορούν να πάρουν αβίαστες αποφάσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά τους και με τον αριθμό, την επιλογή του χρόνου και την απόσταση ανάμεσα στα παιδιά τους.
- Θέτοντας ξεκάθαρους στόχους σε εθνικό επίπεδο βάσει των οποίων θα μετρηθεί η πρόοδος στη μείωση του μητρικού μαιευτικού θανάτου και τραυματισμού, καθώς και παρέχοντας όλο το φάσμα των πληροφοριών σχετικά με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία — με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες.
- Κάνοντας βήματα για την εξάλειψη του πρόωρου και αναγκαστικού γάμου και άλλων επικίνδυνων πρακτικών, καθώς και για την αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων με βάση το φύλο.
- Θεσπίζοντας αποτελεσματικούς και ουσιαστικούς τρόπους παρακολούθησης της προόδου, συμπεριλαμβανομένου εθνικού ελέγχου που θα διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά κάθε τέσσερα έτη. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες όσων επηρεάζονται, ιδιαίτερα των περιθωριοποιημένων και ευάλωτων κοινοτήτων, διορθώνοντας τυχόν βήματα προς τα πίσω καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας.
- Συμμετέχοντας σε αξιολογήσεις διεθνούς επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Πολιτικού Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου και τους μηχανισμούς ελέγχου ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών.