ΣΥΡΙΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Μαΐου 2016, 15:45Εκτύπωση
Η έκκληση έχει ολοκληρωθεί. Ευχαριστούμε όλους όσοι υπέγραψαν.

Οι επτά από τους 12 Σύριους πρόσφυγες που κρατούνταν στο κέντρο ziçi στην επαρχία Osmaniye, στην νοτιοανατολική Τουρκία αφέθηκαν ελεύθεροι στις 20 Μαΐου. Οι υπόλοιποι πέντε, μία γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της, ζήτησαν να επιστραφούν εκουσίως στη Συρία και μεταφέρθηκαν στα συριακά σύνορα στις 19 Μαΐου.

Η Lara (δεν είναι το πραγματικό της όνομα), μία γυναίκα εκ των 12 προσφύγων, η οποία είχε κρατηθεί στο κέντρο Düziçi μετά την επιστροφή τους στην Τουρκία από την Ελλάδα, εξήγησε στη Διεθνή Αμνηστία στις 25 Μαΐου ότι επτά εξ αυτών απελευθερώθηκαν στις 20 Μαΐου. Τους εφοδίασαν με ταξιδιωτικά έγγραφα για να μεταβούν στις πόλεις της κατοικίας που έχει οριστεί. Πέντε εκ των επτά ταξίδεψαν στην επαρχία της Bursa, όπου τους ζητήθηκε να καταγραφούν προκειμένου οι αρχές να τους παράσχουν Προσωρινή Προστασία στην Τουρκία και αναμένουν της έκδοση των εγγράφων ταυτοποίησης. Οι υπόλοιποι δύο από τους επτά πρόσφυγες που αφέθηκαν ελεύθεροι, ο Abu Ahmad (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ο Abu Ali (δεν είναι το πραγματικό του όνομα) έχει εγκαταλείψει την Τουρκία για να ενωθεί με μέλη της οικογένειάς του στον Λίβανο. Σύμφωνα με την Lara, οι αρχές του κέντρου μετέφεραν τη δεύτερη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά της στα σύνορα με τη Συρία στις 19 Μαΐου κατόπιν δική της επιθυμίας. Σε προηγούμενη επικοινωνία, ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία ότι επιθυμούσε να επιστραφεί στη Συρία προκειμένου να επανενωθεί με τον σύζυγό της.

Η Lara δήλωσε πως ήταν ευγνώμων για όλες τις εκκλήσεις που έστειλαν οι υποστηρικτές και ότι πιστεύει πως οι τελευταίοι συνέβαλαν στην επιτάχυνση της απελευθέρωσής τους από το κέντρο Düziçi.

Ευχαριστούμε όλους όσοι στείλατε εκκλήσεις. 


Μία ομάδα 12 Σύριων προσφύγων, που αποτελείται από 2 γυναίκες, 6 άνδρες και 4 παιδιά, τελούν υπό αυθαίρετη κράτηση στον κέντρο Düziçi από τις 27 Απριλίου. Πρόκειται για ορισμένους από τους πρώτους Σύριους που επέστρεψαν οικειοθελώς από την Ελλάδα στην Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. 

Η κράτηση αυτής της ομάδας προσφύγων, μερικά μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για τα οποία δεν λαμβάνουν κατάλληλη θεραπεία, είναι αυθαίρετη και συνεπώς παράνομη. Δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν τους εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους κρατούνται, για πόσο καιρό θα παρέμεναν υπό κράτηση ή πώς θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά αυτήν την κράτηση. Έχει καταγραφεί η άρνηση πρόσβασης ενός δικηγόρου που αντιπροσωπεύει στον πελάτη του.

Σημειώνεται ότι το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου και απόλαυσης ασύλου σε περιπτώσεις δίωξης αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προστατεύεται από τη Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων του 1951. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τη Συρία ως μια χώρα στην οποία τα άτομα θα αντιμετώπιζαν έναν πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή κακομεταχειρίσεων κατά την επιστροφή τους. Αντίστοιχα, η αυθαίρετη κράτηση απαγορεύεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, που έχει κωδικοποιηθεί στο άρθρο 9 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Η Τουρκία έχει επικυρώσει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Όταν επικοινωνήσαμε με τις αρχές στις 16 Μαΐου, δήλωσαν ότι οι 12 πρόσφυγες θα αφήνονταν ελεύθεροι και θα τους χορηγούνταν καθεστώς προσωρινής προστασίας σύμφωνα με τον Νόμο της Τουρκίας περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας «την επόμενη εβδομάδα». 

Ενημερωθείτε αναλυτικότερα για την υπόθεση


 

Καλέστε τις τουρκικές αρχές:

  • Να αφήσουν αμέσως ελεύθερους τους 12 Σύριους πρόσφυγες και να τους εγγυηθούν καθεστώς προσωρινής προστασίας στην Τουρκία, σύμφωνα με το Άρθρο 91 του Νόμου περί Αλλοδαπών και Διεθνούς Προστασίας.
  • Να διασφαλίσουν ότι όσοι βρίσκονται υπό κράτηση στο κέντρο Düziçi θα έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και σε δικηγόρους.