ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΒΙΑ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΧΘΩΝ ΝΟΜΩΝ
Στην Αλγερία και την Τυνησία, ο νόμος επιτρέπει στους βιαστές να κυκλοφορούν ελεύθεροι, χωρίς να πληρώνουν κάποιο τίμημα, εφόσον παντρευτούν το θύμα τους - αν το θύμα είναι κάτω των 18 ετών.
Ένα παρόμοιο παράθυρο στο Μαροκινό νόμο καταργήθηκε ομόφωνα από το κοινοβούλιο στις 22 Ιανουαρίου του 2014, δύο χρόνια μετά από την αυτοκτονία της 16χρονης Amina Filali όταν την ανάγκασαν να παντρευτεί τον άντρα που υποστήριζε πως την είχε βιάσει. Η αλλαγή στη νομοθεσία ήταν ένα σημαντικό βήμα προόδου για τις γυναίκες στο Μαρόκο. Η Διεθνής Αμνηστία μαζί με οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών ζητούσαν εδώ και πολλά χρόνια αυτήν την τροπολογία. Ωστόσο, το δίκαιο στο Μαρόκο διέπεται από διακρίσεις που είναι βαθιά προβληματικές και πρέπει να καταργηθούν, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η σοβαρότητα της τιμωρίας για βιασμό κρίνεται από την παρθενία του θύματος.
Άλλες διατάξεις που εισάγουν διακρίσεις στις νομοθεσίες του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας αδυνατούν να προστατεύσουν τις γυναίκες και τα κορίτσια θύματα σεξουαλικής βίας, συνήθως στερώντας τους το δικαίωμα για δικαιοσύνη.
Ο χρόνος για δικαιολογίες και καθυστερήσεις έχει πλέον τελειώσει. Οι αρχές της Αλγερίας, του Μαρόκου και της Τυνησίας πρέπει να εκπληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα με την υιοθέτηση ολοκληρωμένων νόμων και πολιτικών που προστατεύουν τις γυναίκες και τα κορίτσια από τη σεξουαλική βία.