ΧΙΛΗ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΟΒΑΡΩΝ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2019, 13:40Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Χιλή και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να στείλει την ομάδα της αντιμετώπισης κρίσεων, για να καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στη χώρα αυτή την εβδομάδα.

«Ο κόσμος παρακολουθεί τη Χιλή. Στέλνουμε την ομάδα μας για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων, η οποία θα συνεργαστεί με την ομάδα μας στη Χιλή για να τεκμηριώσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από κρατικούς φορείς», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής.

Ο κόσμος παρακολουθεί τη Χιλή. Στέλνουμε την ομάδα μας για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων, η οποία θα συνεργαστεί με την ομάδα μας στη Χιλή για να τεκμηριώσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τα πιθανά εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου που διαπράττονται από κρατικούς φορείς.
 Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής

Η κυβέρνηση της Χιλής ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν πεθάνει 18 άτομα στο πλαίσιο των διαδηλώσεων, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (INDH), πέντε από αυτούς τους θανάτους οφείλονται στις δυνάμεις ασφαλείας. Το INDH ανέφερε επίσης ότι περίπου 2.600 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και 584 είναι τραυματίες, εκ των οποίων 245 από πυροβόλα όπλα, αλλά και λόγω άλλων βίαιων παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η περιφερειακή ομάδα αντιμετώπισης κρίσεων της Διεθνούς Αμνηστίας θα συγκεντρώσει μαρτυρίες και θα εξετάσει τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν ισχυρισμούς περί παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πιθανών εγκλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, προκειμένου να υποστηριχθούν τα θύματα και να απαιτήσουν από το κράτος να εγγυηθεί τα δικαιώματά τους στη δικαιοσύνη, την αλήθεια, την αποκατάσταση και τη μη επανάληψη.

Μέσω των καναλιών που έχει θέσει στη διάθεση της κοινωνίας των πολιτών της Χιλής, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε εκατοντάδες καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που κυμαίνονται από την υπερβολική χρήση βίας μέχρι τα βασανιστήρια, τις παράνομες επιδρομές και την αυθαίρετη κράτηση. Οι εμπειρογνώμονες για τα ψηφιακά δεδομένα εκ μέρους της Διεθνούς Αμνηστίας αναλύουν τα δεδομένα φωτογραφιών και βίντεο που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής.

«Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Sebastián Piñera να σταματήσει τη βίαιη καταστολή όσων ασκούν σήμερα το νόμιμο δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία. Παρά τις συμβιβαστικές δηλώσεις, τις απολογίες και τα ανεπαρκή μέτρα, οι επιθέσεις της αστυνομίας και των στρατιωτικών στους δρόμους συνεχίζει να καταπιέζει τον πληθυσμό», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

Καλούμε για άλλη μια φορά τον Πρόεδρο Sebastián Piñera να σταματήσει τη βίαιη καταστολή όσων ασκούν σήμερα το νόμιμο δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία. Παρά τις συμβιβαστικές δηλώσεις, τις απολογίες και τα ανεπαρκή μέτρα, οι επιθέσεις της αστυνομίας και των στρατιωτικών στους δρόμους συνεχίζει να καταπιέζει τον πληθυσμό.
 Erika Guevara-Rosas, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Αμερικής

«Η κυβέρνηση της Χιλής πρέπει να επικεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην πραγματική ακρόαση και ανταπόκριση στις απαιτήσεις των ανθρώπων και στην πραγματοποίηση των ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών, ώστε οι άνθρωποι στη Χιλή να μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους με ισότητα και να ζουν με αξιοπρέπεια».

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.