ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ ΟΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ - ΤΑ ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ "ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ"

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαρτίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση της Εκστρατείας "Ελέγξτε τα Όπλα": Διεθνής Αμνηστία, Oxfam και Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος
16 Μαρτίου 2006
Τα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ παραβιάζονται συστηματικά και πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως, αν πρόκειται να θέσουν φραγμό στα όπλα που τροφοδοτούν τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα», κάθε ένα από τα 13 εμπάργκο όπλων, που επέβαλε ο ΟΗΕ κατά την τελευταία δεκαετία, έχει παραβιαστεί επανειλημμένα. Επιπλέον, παρ' όλο που στις εκθέσεις του ΟΗΕ κατονομάζονται εκατοντάδες δράστες παραβιάσεων των εμπάργκο, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα εκείνοι που διώχθηκαν επιτυχώς ποινικά.

«Κατά την τελευταία δεκαετία, οι συστηματικές παραβιάσεις των εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών δεν συνάντησαν σχεδόν καμία επιτυχή ποινική δίωξη. Οι αδίστακτοι έμποροι όπλων συνεχίζουν να μένουν ατιμώρητοι για βαριές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να κάνουν περίγελο τις προσπάθειες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε η Αϊρίν Χαν, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι οργανώσεις της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα» απευθύνουν σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έκκληση, ώστε τα κράτη να ενισχύσουν την επιβολή των εμπάργκο του ΟΗΕ. Προβάλλουν επιχειρήματα για μια δέσμη νέων μέτρων, στην οποία περιλαμβάνεται η επείγουσα σύναψη Διεθνούς Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.

Η Συνθήκη αυτή θα έδινε στα κράτη τη δυνατότητα να ενεργούν από κοινού για να ελέγχουν αυστηρά τις μεταβιβάσεις συμβατικών όπλων, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες ώστε να γίνονται δεόντως σεβαστά τα εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Από την έναρξη της εκστρατείας, τον Οκτώβριο του 2003, περισσότερες από 45 χώρες έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους για μια τέτοια συνθήκη.

Σύμφωνα με την έκθεση:

- Στις ερευνητικές ομάδες του ΟΗΕ, που είναι επιφορτισμένες με την επιτήρηση των εμπάργκο, παρέχονται οικτρά ανεπαρκείς πόροι και χρόνος.

- Παρ' όλο που τα υποχρεωτικά εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ είναι δεσμευτικά κατά το διεθνές δίκαιο, πολλά κράτη δεν έχουν καν καταστήσει ποινικό αδίκημα την παραβίαση ενός εμπάργκο.

- Τα έγγραφα εξαγωγής, εισαγωγής και μεταφοράς όπλων συνηθέστατα πλαστογραφούνται και κρατικοί αξιωματούχοι συχνά συγκαλύπτουν τις μεταβιβάσεις όπλων.

- Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ μερικές φορές δεν είναι εκπαιδευμένοι ώστε να καταγράφουν επαρκώς τις ενδείξεις που είναι χαραγμένες στα όπλα, ενώ οι αποστολές του ΟΗΕ δεν διαθέτουν επαρκή μέσα για να επιτηρούν τα λιμάνια εισόδου στις ζώνες που τελούν κάτω από εμπάργκο.

«Οι λαθρέμποροι όπλων μένουν καθημερινά ατιμώρητοι για φόνο. Τα εμπάργκο πρέπει να ενισχυθούν, όμως ακόμα και τότε θα συνεχίσουν να αποτελούν αναποτελεσματικό εργαλείο. Συχνά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τα επιβάλλει με βάση την πολιτική και όχι τις αρχές, ενώ συχνά επιβάλλονται πολύ αργά ώστε να σωθούν ζωές. Η υφήλιος χρειάζεται επειγόντως μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων, αν πρόκειται να εμποδίσουμε τα όπλα να φτάνουν στα λάθος χέρια», δήλωσε η Μπάρμπαρα Στόκινγκ, Διευθύντρια της Oxfam.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εκστρατείας, μεταξύ των ετών 1990 και 2001, εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ επιβλήθηκαν σε μόλις 8 από τις 57 συρράξεις. Ακόμα και στις περιπτώσεις που συμφωνήθηκαν εμπάργκο του ΟΗΕ, αυτό έγινε μόνο μετά την έναρξη της σύρραξης. Μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων θα παρείχε ένα ευρύτερο πλαίσιο για να εμποδίζεται η πώληση όπλων προτού ξεκινήσουν οι πόλεμοι ή προτού κορυφωθούν οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα έδινε επίσης τη δυνατότητα για αυστηρότερη επιβολή των εμπάργκο του ΟΗΕ με βάση κοινά πρότυπα βασισμένα στο διεθνές δίκαιο.

Σήμερα, οι υπεύθυνοι της εκστρατείας «Ελέγξτε τα Όπλα» ανά τον κόσμο θα σημειώσουν επίσης ότι υπολείπονται 100 ημέρες μέχρι την παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για τα όπλα μικρού διαμετρήματος τον Ιούνιο. Κατά τις επόμενες 100 ημέρες, ακτιβιστές σε 110 χώρες θα διοργανώσουν πορείες, συναυλίες και εκδηλώσεις για να ασκήσουν πίεση στις κυβερνήσεις τους να υποστηρίξουν μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων.

«Κατά τις 100 ημέρες μέχρι την έναρξη της παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για τα όπλα μικρού διαμετρήματος, υπολογίζεται ότι θα σκοτωθούν 100.000 άνθρωποι από όπλα και πολύ περισσότεροι θα τραυματιστούν και θα υποστούν άλλες σοβαρές συνέπειες από την ένοπλη βία. Σήμερα, άνθρωποι από την Κένυα μέχρι τον Καναδά και μέχρι τη Χιλή θα καλέσουν τις κυβερνήσεις τους να απαιτήσουν οικουμενικούς ελέγχους που να εμποδίζουν τα όπλα να πέφτουν στα λάθος χέρια», δήλωσε η Ρεμπέκα Πίτερς, Διευθύντρια του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος.

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι σε 160 χώρες έχουν ήδη προσφέρει τη φωτογραφία τους στην Έκκληση του Ενός Εκατομμυρίου Προσώπων, τη μεγαλύτερη φωτογραφική έκκληση στον κόσμο, καλώντας τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν αυστηρότερους ελέγχους για το εμπόριο όπλων. Η έκκληση θα παραδοθεί στη διάσκεψη του Ιουνίου και αντιπροσωπεύει το ένα εκατομμύριο ανθρώπους που σκοτώθηκαν από όπλα από τότε που πραγματοποιήθηκε η προηγούμενη διάσκεψη του ΟΗΕ για τα όπλα μικρού διαμετρήματος, το 2001.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες ή υλικό, επικοινωνήστε:

Αμνηστία: James Dyson, τηλ. 0044 207 413 5831, κιν. 0044 7795628367

Oxfam: Clare Rudebeck, τηλ. 0044 1865 47 2530, κιν. 0044 7769 887 139

IANSA: Anthea Lawson, τηλ. 0044 20 7065 0875, κιν. 0044 (0)7900 242 869

Δημοσιογραφική ενημέρωση υποβάθρου στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engior400072006

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης που παρουσιάζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη διεύθυνση http://web.amnesty.org/library/index/engior400052006

 

Σημείωση:

Η Εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» είναι κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Αμνηστίας, της Oxfam και του Διεθνούς Δικτύου Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος (IANSA). Στοχεύει να μειώσει τη διάδοση και την κακή χρήση των όπλων και να πείσει τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν δεσμευτική συνθήκη για το εμπόριο όπλων. Βλ. www.controlarms.org και www.amnesty.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.