ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ: ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ, ΤΟ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2006, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Νέες μαρτυρίες για βασανιστήρια έρχονται στο φως
11 Ιανουαρίου 2006
«� οι χειρότερες μέρες της κράτησής μου ήταν γεμάτες στερήσεις, εξευτελισμούς, καταπίεση και ψυχολογικό άγχος�»

« � μου επιτρεπόταν να μιλάω μόνο στους τρεις ανθρώπους που ήταν επιφορτισμένοι με τον βασανισμό μου�»

« � έγινα σαν πύργος από τραπουλόχαρτα που πάντα καταρρέει: απ' όποια πλευρά κι αν προσπαθήσεις να τον φτιάξεις, πάλι θα καταρρεύσει�»

Μαρτυρία του Τζούμα αλ-Ντόσαρι, υπηκόου του Μπαχρέιν, που κρατείται στο Γουαντάναμο από τον Ιανουάριο του 2002.

Στην τέταρτη επέτειο από τις πρώτες μεταγωγές κρατουμένων στον Κόλπο του Γουαντάναμο στην Κούβα, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα νέες μαρτυρίες για τη χρήση βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης στο κέντρο κράτησης των ΗΠΑ, καθώς και νέες λεπτομέρειες για τις υποθέσεις άλλων κρατουμένων.

Στις μαρτυρίες περιλαμβάνεται εκείνη ενός από τους πρώτους κρατουμένους που μεταφέρθηκαν στο Γουαντάναμο. Του Τζούμα αλ-Ντόσαρι, υπηκόου του Μπαχρέιν, 32 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Ναυτική Βάση των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2002 αφού κρατήθηκε για ένα διάστημα από δυνάμεις των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν.

Η μαρτυρία του Τζούμα αλ-Ντόσαρι, την οποία επιβεβαιώνουν άνθρωποι που έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι από το Γουαντάναμο, περιλαμβάνει αρκετούς ισχυρισμούς για σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια και κακομεταχείριση, που διέπραξαν υπάλληλοι των ΗΠΑ τόσο σε αυτόν, όσο και σε άλλους κρατουμένους στο Αφγανιστάν και το Γουαντάναμο.

«Στο Γουαντάναμο, περίπου 500 άνδρες έχουν γνωρίσει μεταχείριση που χαρακτηρίζεται από απόλυτη και ακρότατη περιφρόνηση, ενός είδους που ποτέ κανείς δεν θα έπρεπε να αναγκαστεί να υπομείνει. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, μετά από χρόνια αβεβαιότητας για την τύχη τους, μερικοί από αυτούς τους άνδρες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να πεθάνουν, παρά να παραμείνουν επ' αόριστον στο Γουαντάναμο», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψε επίσης νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση του δημοσιογράφου του Αλ-Τζαζίρα, Σάμι αλ-Χατζ, που μετήχθη στο Γουαντάναμο τον Ιούνιο του 2002 αφού έμεινε ένα διάστημα κρατούμενος στο Μπαγκράμ και την Κανταχάρ, καθώς και για την υπόθεση του Αμπντουλσαλάμ αλ-Χέλα, Υεμενίτη επιχειρηματία, που υποβλήθηκε σε «απόδοση» και μυστική κράτηση πριν μεταφερθεί στο Γουαντάναμο.

Σήμερα, χιλιάδες μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας σε περισσότερες από 38 χώρες θα στείλουν ψηφίσματα στον Πρόεδρο Μπους και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γκονζάλες, ζητώντας τους να οδηγήσουν σε δίκαιη δίκη όλους τους κρατουμένους του Γουαντάναμο και να διερευνήσουν όλες τις καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση σε αυτό το κέντρο κράτησης.

«Σε ό,τι αφορά το Γουαντάναμο, δεν υπάρχει μέση οδός. Πρέπει να κλείσει και πρέπει να κινηθεί επειγόντως έρευνα αναφορικά με τις δεκάδες καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείριση που έχουν σημειωθεί από το 2002».

- Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.:

- ΗΠΑ: Μαρτυρία του κρατουμένου στο Γουαντάναμο, Τζούμα αλ-Ντόσαρι

http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR511072005

- ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο - Τζούμα αλ-Ντόσαρι

http://web.amnesty.org/library/Index/ENGAMR511292005

- ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο - Σάμι αλ-Χατζ

http://web.amnesty.org/library/index/ENGAMR512072005

- ΗΠΑ: Ποιοι είναι οι κρατούμενοι στο Γουαντάναμο - Αμπντουλσαλάμ αλ-Χέλα

http://web.amnesty.org/library/index/ENGAMR512062005

- Περισσότερες πληροφορίες για το Γουαντάναμο, περιλαμβανομένου οπτικοακουστικού υλικού: http://news.amnesty.org/pages/usa-news-eng

- ’λλες συνεντεύξεις με πρώην κρατουμένους του Γουαντάναμο και συγγενείς ανθρώπων που κρατούνται ακόμα στη Ναυτική Βάση των ΗΠΑ είναι διαθέσιμες σε ποιότητα τηλεοπτικής μετάδοσης εφ' όσον ζητηθεί.

Η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποιεί εκστρατεία για να σταματήσουν τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες http://www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά) και http://web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.