ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΤΟ ΤΣΑΝΤ:ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΣΑΝΤ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Ιουλίου 2007
Καθώς οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συζητούν την πιθανή αποστολή στο Τσαντ δύναμης της Ε.Ε. με εντολή του ΟΗΕ για να προστατεύσει τους Σουδανούς πρόσφυγες, η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει να μην ξεχαστούν οι πολίτες του Τσαντ που είναι θύματα εμφύλιας βίας. (Βλ. επιστολή προς την Πορτογαλική Προεδρία στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org, στα αγγλικά).

Περίπου 170 χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις ανατολικές περιοχές της χώρας ως αποτέλεσμα της βίας και των καταπατήσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι πολιτοφυλακές Τζαντζαγουίντ και κινήματα ανταρτών.

Σε πρόσφατη αποστολή της στο Τσαντ η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι εκτοπισμένες γυναίκες και κορίτσια διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο. Βιασμοί και βίαιες επιθέσεις διαπράττονται τακτικά από μέλη πολιτοφυλακών, ενόπλων ομάδων, ακόμη και από κυβερνητικούς στρατιώτες, με πλήρη ατιμωρησία. (Βλ. παραδείγματα στη διεύθυνση www.amnesty-eu.org, στα αγγλικά).

«Η συλλογή καυσόξυλων ή νερού μπορεί να γίνει δίλημμα απειλητικό για τη ζωή αυτών των γυναικών και των κοριτσιών, καθώς οι οικογένειές τους δεν μπορούν να επιβιώσουν αν εκείνες δεν αποπειραθούν να βγουν από τους καταυλισμούς και τα χωριά για να φέρουν τα στοιχειώδη», ανέφερε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Εν όψει της αποτυχίας της κυβέρνησης του Τσαντ να προστατεύσει τους πολίτες της, είναι ζωτικής σημασίας μια δύναμη της Ε.Ε. ή του ΟΗΕ να έχει την εντολή και τους πόρους να προστατεύσει αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά, καθώς και κάθε άλλον άμαχο που κινδυνεύει», πρόσθεσε.

Μια διεθνής δύναμη που είναι αναγκασμένη να αγνοήσει τα θύματα πολίτες του Τσαντ, θα παραμελήσει κατάφωρα τις ανάγκες προστασίας στη χώρα και θα στείλει στον τοπικό πληθυσμό το απαράδεκτο μήνυμα ότι μόνο μερικοί αξίζουν προστασία.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

F Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

Ευρωπαϊκό Γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλλες), Τηλ: 0032-2-5482773, Fax: 0032-2-5025686, Email: AmnestyIntl@aieu.be, Website: www.amnesty-eu.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.