ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ Ε.Ε.-ΗΠΑ: ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Απριλίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Απριλίου 2007
Μην συνεχίζετε να αγνοείτε τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ζητά η Διεθνής Αμνηστία εν όψει της συνάντησης κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ, που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον στις 30 Απριλίου.

Σε ενημερωτικό έγγραφο που απέστειλε στην Καγκελάριο Μέρκελ τον Φεβρουάριο (βλ. www.amnesty-eu.org, στα αγγλικά) η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα προτρέπει τη Γερμανική Προεδρία να αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση:

  • να προχωρήσει σε πρακτικές ενέργειες για να κλείσουν το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο και τα άλλα παρόμοια κέντρα ανά τον κόσμο,
  • να θέσει τέλος στο πρόγραμμα μυστικής κράτησης της CIA και να αποκαλύψει τα ονόματα και το πού βρίσκονται όλοι όσοι ακόμα κρατούνται σε τέτοιες φυλακές,
  • να σταματήσουν το πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών, όπως απαιτεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Παρά τις εκκλήσεις από ολόκληρο τον κόσμο να κλείσει το Γουαντάναμο, εδώ και πέντε χρόνια, εξακολουθούν να κρατούνται εκεί εκατοντάδες άνθρωποι από περισσότερες από 30 χώρες.

Τον Ιούνιο 2006, η Διεθνής Αμνηστία παρουσίασε στις αμερικανικές αρχές ένα πλαίσιο με συγκεκριμένα βήματα για να κλείσει το Γουαντάναμο. Η ευθύνη για την εύρεση λύσης ανήκει στην αμερικανική κυβέρνηση και η λύση αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή θεσμικά κείμενα. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί και πρέπει να ασκήσει πίεση ώστε οι αμερικανικές αρχές να αρχίσουν επιτέλους να προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για να κλείσουν αυτό το οικουμενικό σύμβολο αδικίας.

Στο ίδιο πνεύμα, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από την ΕΕ να προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη ώστε να επιτευχθεί να δικαστούν δίκαια ή να απελευθερωθούν οι κρατούμενοι και από τα Κράτη Μέλη να εξετάσουν την περίπτωση εγκατάστασης στο έδαφός τους όσων η επιστροφή στην πατρίδα τους θα τους θέσει σε κίνδυνο.

Εντούτοις, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο Πρόεδρος Μπους τον Σεπτέμβριο 2006, οι ΗΠΑ έχουν επίσης καταφύγει στη λειτουργία αρκετών μυστικών κέντρων κράτησης, που είναι μέρος του 'προγράμματος κράτησης τρομοκρατών υψηλής αξίας' που διαχειρίζεται η CIA. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την ΕΕ να απαιτήσει τον τερματισμό κάθε παρόμοιας πρακτικής και τη δημοσίευση των ονομάτων όσων κρατούνται σε τέτοιες εγκαταστάσεις.

«Αυτό που ζητάμε είναι στοιχειώδες για τις δημοκρατίες που λειτουργούν με βάση συγκεκριμένους κανόνες: όταν αυτοί παραβιάζονται, κάτι πρέπει να γίνει», υπογράμμισε ο Ντικ Όστινγκ, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κερδίζει τίποτα με το να αποφεύγει να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους ερωτήματα, τόσο στο έδαφός της όσο και στο εξωτερικό. Δεν κερδίζει το σεβασμό των ΗΠΑ και σίγουρα δεν κερδίζει το σεβασμό των πολιτών της», πρόσθεσε.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:

- Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

- Ευρωπαϊκό Γραφείο Διεθνούς Αμνηστίας (Βρυξέλλες), Τηλ: 0032-2-5482773, Fax: 0032-2-5025686, Email: AmnestyIntl@aieu.be, Website: www.amnesty-eu.org

 

Ανακοίνωση: Στις 23 Μαΐου 2007 δίνεται στη δημοσιότητα η Ετήσια Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.