ΜΙΑΝΜΑΡ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΖΩΣΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΖΩΝΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 28 Μαρτίου 2025, 17:30Εκτύπωση

Αντιδρώντας στις αναφορές για εκτεταμένες ζημιές από σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που αναφέρθηκαν στην κεντρική και άλλες περιοχές της Μιανμάρ, ο ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μιανμάρ, Joe Freeman, δήλωσε:

«Αυτός ο σεισμός δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εσωτερικά εκτοπισμένοι από τις ένοπλες συγκρούσεις που μαίνονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021. Πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού θα χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια φέτος. Ταυτόχρονα, οι επιπτώσεις των περικοπών του US aid στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες στη χώρα έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές.

«Σε μια χώρα όπου ο στρατός έχει απαγορεύσει πολλά μέσα ενημέρωσης και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι περιορισμένη, μπορεί να μην έχουμε σαφή εικόνα της έκτασης των ζημιών και των απωλειών για αρκετό καιρό. Το γεγονός ότι φαίνεται να βγαίνουν περισσότερες εικόνες και πληροφορίες από την Ταϊλάνδη παρά από το επίκεντρο στη Μιανμάρ είναι μια τρομακτική υπενθύμιση της συντριβής της ελευθερίας του Τύπου από τον στρατό μετά το πραξικόπημα του 2021.

«Η κεντρική Μιανμάρ, που πιστεύεται ότι είναι το επίκεντρο του σεισμού, έχει καταστραφεί από στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές και συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αντίστασης και του στρατού. Ο στρατός της Μιανμάρ έχει μια μακροχρόνια πρακτική άρνησης παροχής βοήθειας σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται ομάδες αντίστασης. Πρέπει να επιτρέψει αμέσως την απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και να άρει τα διοικητικά εμπόδια που καθυστερούν τις εκτιμήσεις των αναγκών.

«Όλα τα μέρη της ένοπλης σύρραξης θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις ανάγκες των αμάχων των οποίων οι ζωές ανατράπηκαν από αυτή την καταστροφή και να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε βοήθεια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών παροχής βοήθειας και δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις. Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ιδιαίτερα την προστασία ατόμων όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία και οι γυναίκες και τα κορίτσια που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις».

Ιστορικό

Ένας σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε τη Μιανμάρ περίπου στις 13:20 στις 28 Μαρτίου. Καταγράφηκε στην περιοχή Sagaing της Μιανμάρ, αλλά οι αρχικές αναφορές περιγράφουν  εκτεταμένες ζημιές στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Mandalay, και στην πρωτεύουσα Naypyitaw, με σπίτια, θρησκευτικούς χώρους και πολιτιστικά αγαθά μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν. Οι δονήσεις έγιναν επίσης αισθητές στην άλλη πλευρά των συνόρων στην Ταϊλάνδη, στην Μπανγκόκ και το Τσιάνγκ Μάι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.