© UN Photo/Andrea Brizzi

ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ: ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΝ ΜΙΑ ΙΣΧΥΡΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024, 14:29Εκτύπωση

Με αφορμή την υιοθέτηση ψηφίσματος από την Έκτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την προώθηση επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με μια Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnès Callamard, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα ζωτικό και ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Έχει καθυστερήσει εδώ και καιρό και είναι ακόμη πιο ευπρόσδεκτο σε μια εποχή που πάρα πολλά κράτη έχουν την πρόθεση να καταστρέψουν το διεθνές δίκαιο και τα παγκόσμια πρότυπα. Είναι ένα σαφές σημάδι ότι τα κράτη είναι έτοιμα να ενισχύσουν το διεθνές πλαίσιο δικαιοσύνης και να περιορίσουν τα ασφαλή καταφύγια από την έρευνα και τη δίωξη των δραστών αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων.

«Μετά από χρόνια ανεπίσημων συζητήσεων, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν μια ισχυρή σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία των Εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας. Η συνθήκη θα αποτελέσει ένα ισχυρό και ουσιαστικό εργαλείο για την υποστήριξη των θυμάτων, των επιζωσών και των επιζώντων στην εξασφάλιση δικαιοσύνης, αλήθειας και αποζημίωσης. Καλούμε τα κράτη να αδράξουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία για να καλύψουν τα κραυγαλέα κενά του διεθνούς δικαίου, να καταπολεμήσουν καλύτερα την ατιμωρησία και να αποτρέψουν τους πιθανούς δράστες.

Πρόκειται για ένα ζωτικό και ενθαρρυντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του διεθνούς δικαίου και της παγκόσμιας συνεργασίας για την καταπολέμηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

— Agnès Callamard, Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας

«Παρ’ όλο που είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για τις προετοιμασίες και τις διαπραγματεύσεις έχει τώρα παραταθεί και έχει προγραμματιστεί για το 2026 έως το 2029, και ενδεχομένως και πέρα από αυτό το διάστημα, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη σύμβαση.

«Καλούμε τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα θύματα, οι επιζώσες και οι επιζώντες, καθώς και η κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της, μπορούν να συμμετέχουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι η μελλοντική σύμβαση θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή και προστατευτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το ψήφισμα στην Έκτη Επιτροπή για την προώθηση των επίσημων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη συνθήκη εισήχθη από 99 συνυπογράφουσες χώρες και εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.