25Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 13 Μαρτίου 2023, 14:22Εκτύπωση

Σε συνέχεια της συνεργασίας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας με το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από το 2007 μέχρι σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία βραβεύει το καλύτερο ντοκιμαντέρ στην ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», με στόχο την ανάδειξη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη συμμετοχή του στο έργο και τη δράση της για έναν κόσμο καλύτερο με δικαιοσύνη και χωρίς διακρίσεις.

Το βραβείο του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης απονέμεται στο ντοκιμαντέρ

Ithaka: A Fight to free Julian Assange (2022) του Ben Lawrence

Ιθάκη: Η μάχη για την απελευθέρωση του Τζούλιαν Ασσάνζ (2022) του Μπεν Λόρενς.

 

Σκεπτικό

Η Διεθνής Αμνηστία από την ίδρυσή της ασχολείται και προωθεί τις συνθήκες για να ακουστεί η φωνή των ανθρώπων που βρίσκονται αποκλεισμένοι και φιμωμένοι.

Η Ιθάκη είναι μια προσπάθεια να ακουστούν οι φωνές και οι ιστορίες των οικείων του Τζουλιάν Ασσάνζ που ζουν δίχως να έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί του, καθώς κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπελμάρς από τις βρετανικές αρχές.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την οπτική της οικογένειας του Ασσάνζ σε βάθος χρόνου, και η Διεθνής Αμνηστία οφείλει να συμβάλει ώστε αυτή η προσπάθεια να δημοσιευτεί και να κοινοποιηθεί στο ευρύ κοινό.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγεται η βράβευση του ντοκιμαντέρ Ithaka: A Fight to free Julian Assange (2022) του Ben Lawrence.

 

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής:

Ελένη Σιδέρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Φαίη Κατσάρη, Παραγωγός Ο/Α Έργων

Ευτυχία Βουτυρά,  Ανθρωπολόγος, Ομότιμη Καθηγήτρια, Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Μαριάνα Λεονταρίδου, Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, Κριτικός κινηματογράφου

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.