ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ JULIAN ASSANGE

ΣΤΕΙΛΕ ΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Δημοσιεύθηκε στις 3 Μαΐου 2022, 11:37Εκτύπωση

Βοηθήστε μας να προστατεύσουμε το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης

Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να αποσύρουν την κατηγορία για κατασκοπεία και όλες τις άλλες κατηγορίες εναντίον του Jullian Assange, που σχετίζονται με τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks. Η αδιάκοπη καταδίωξη της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Julian Assange για τη δημοσίευση απόρρητων εγγράφων που περιλάμβαναν πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον στρατό των ΗΠΑ δεν είναι παρά μια καθολική επίθεση κατά του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Julian Assange κρατείται αυτή τη στιγμή στο Belmarsh, μια φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξαιτίας της ύπαρξης ενός αιτήματος έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχετικά με κατηγορίες που απορρέουν από τη δημοσίευση απόρρητων έγγραφων, ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks. Η Διεθνής Αμνηστία αντιτάσσεται ισχυρά σε οποιαδήποτε πιθανότητα έκδοσης του Julian Assange ή μεταφοράς του με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στις ΗΠΑ. Εκεί, αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων του, όπως πιθανές συνθήκες κράτησης που θα ισοδυναμούσαν με βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης (όπως παρατεταμένη απομόνωση). Το γεγονός, ότι αποτελούσε τον στόχο μιας αρνητικής δημόσιας εκστρατείας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, υπονομεύει το δικαίωμά του να τεκμαίρεται αθώος και τον υποβάλλει σε κίνδυνο μιας άδικης δίκης.

Η δημοσίευση απόρρητων εγγράφων από τον Julian Assange ως τμήμα του έργου του με το Wikileaks δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τιμωρητέα δεδομένου ότι αντανακλά μια συστηματική πρακτική των ερευνητικών δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Η δίωξη του Julian Assange με αυτές τις κατηγορίες, θα μπορούσε να έχει τρομακτική επίδραση στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, οδηγώντας τους δημοσιογράφους στην αυτολογοκρισία υπό τον φόβο της δίωξης.

Υπογράψτε τώρα την έκκληση και προστατεύστε το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Καλέστε τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρουν τις κατηγορίες εναντίον του Julian Assange, που απορρέουν αποκλειστικά από τις δημοσιογραφικές του δραστηριότητες με το Wikileaks.

#FreeAssange