Η ΜΑΝΙΑ ΤΗΣ BLACK FRIDAY ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΤΗΣ AMAZON ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2020, 11:32Εκτύπωση
  • Νέα εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας. Δείτε και υπογράψτε την έκκληση εδώ.
  • Δείτε τη νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας: «Amazon, Let Workers Unionize»

Οι άνθρωποι που εργάζονται για την Amazon έχουν αντιμετωπίσει μεγάλους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά η ικανότητά τους να μιλούν και να διαπραγματεύονται συλλογικά βρίσκονται υπό την πίεση του διαδικτυακού γίγαντα λιανικής πώλησης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Την Black Friday, μία από τις πιο πολυσύχναστες περιόδους του έτους για την Amazon, η Διεθνής Αμνηστία κυκλοφορεί μια νέα έκθεση, την Amazon, Let Workers Unionize, καταγράφοντας τη μεταχείριση της εταιρείας σε εργαζόμενους/ες στη Γαλλία, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Amazon αντιμετώπισε τις προσπάθειες συνδικαλισμού με τέτοια εχθρότητα - ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα

Barbora Černušáková, Ερευνήτρια και Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα

Οι ερευνητές/ριες διαπίστωσαν ότι η Amazon έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες των εργαζομένων να συνδικαλιστούν και να διαπραγματευτούν συλλογικά, μεταξύ άλλων μέσω της επιτήρησης στις ΗΠΑ και των απειλών νομικής δράσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ότι απέτυχε να ασχοληθεί με βασικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην Πολωνία και τη Γαλλία.

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εργαζόμενοι/ες της Amazon διακινδυνεύουν την υγεία και τη ζωή τους για να διασφαλίσουν ότι τα απαραίτητα προϊόντα παραδίδονται στο κατώφλι μας, βοηθώντας την Amazon να πετύχει ρεκόρ κέρδους. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Amazon αντιμετώπισε τις προσπάθειες συνδικαλισμού με τέτοια εχθρότητα - ως μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κόσμο, θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα,» δήλωσε η Barbora Černušáková, Ερευνήτρια και Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

«Καθώς πλησιάζει η πιο πολυάσχολη εποχή του έτους για την Amazon, με τη Black Friday και τα Χριστούγεννα, προτρέπουμε την εταιρεία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων της και να συμμορφωθεί με τα διεθνή εργασιακά πρότυπα, τα οποία δηλώνουν σαφώς ότι οι εργαζόμενοι/ες έχουν δικαίωμα συνδικαλισμού. Η Amazon πρέπει να μην παραβιάζει τα δικαιώματα των εργαζομένων της στην ιδιωτική ζωή και να σταματήσει να αντιμετωπίζει τη δραστηριότητα των σωματείων ως απειλή.»

 

Οι στόχοι παραγωγικότητας επανήλθαν

Η Amazon ανέστειλε τους αυστηρούς στόχους παραγωγικότητάς της για τους εργαζόμενους/ες τον Μάρτιο του 2020, ενόψει ανησυχιών ότι ήταν ασυμβίβαστες με τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται για την πρόληψη των μολύνσεων από τον κορονοϊό. Ωστόσο, πριν από την περίοδο των διακοπών στα τέλη του έτους, τον Οκτώβριο, η Amazon είπε στους εργαζόμενους/ες στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού ότι τους επαναφέρει.

Οι εργαζόμενοι/ες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι έλαβαν ένα γραπτό μήνυμα που ανέφερε ότι «από τις 21 Οκτωβρίου θα επαναφέρουμε τη μέτρηση και θα παρέχουμε ανατροφοδότηση απόδοσης για την παραγωγικότητα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι/ες να παραδώσουμε για τους πελάτες τις επόμενες εβδομάδες."

 

Τα σωματεία απειλούνται και τίθενται υπό έλεγχο

Το διεθνές δίκαιο και τα πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεκάθαρα: οι εργαζόμενοι/ες έχουν δικαίωμα να προσχωρήσουν και να σχηματίσουν σωματεία, να απολαύσουν ασφαλείς συνθήκες εργασίας και να είναι υπό σεβασμό το δικαίωμά τους στην ιδιωτική ζωή.

Αν και η Amazon λέει ότι σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων για ένταξη ή σύσταση συνδικαλιστικής οργάνωσης, έχει υπονομεύσει σταθερά την ικανότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να λειτουργούν. Όχι μόνο αναγνώρισε την ύπαρξη σωματείων ως παράγοντα «κινδύνου» στις ετήσιες εκθέσεις της για το 2018 και το 2019, η Amazon συμβούλεψε επίσης τους διευθυντές/ριες σε ένα εκπαιδευτικό βίντεο του 2018 να αναζητήσουν «προειδοποιητικά σημάδια» της συνδικαλιστικής δραστηριότητας.

Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, υπήρξε αναταραχή στις ΗΠΑ όταν η Amazon απέλυσε εργαζομένους/ες που μίλησαν δημόσια για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσωπικό της GMB Union απειλήθηκε επανειλημμένα με ασφαλιστικά μέτρα για «παράβαση» όταν προσπαθούσε να έχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις της Amazon, για την προσέλκυση νέων μελών. Οι νομικές ειδοποιήσεις που αποστάλθηκαν σε προσωπικό που συμμετείχε στο σωματείο το 2018 και το 2019 δείχνουν επίσης ότι η Amazon παρακολουθεί τα προφίλ κοινωνικών μέσων των μελών του σωματείου, καθώς τα στιγμιότυπα οθόνης τους επισυνάπτονται ως απόδειξη «προγραμματισμένων» διαδηλώσεων.

Στην Πολωνία, η Εργατική Πρωτοβουλία ανέφερε πειθαρχικά μέτρα εναντίον των μελών της, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που επιπλήχθηκε για την προσέλκυση μελών για το σωματείο κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας.

 

Επιτήρηση

Μια άλλη πηγή ανησυχίας είναι η παρακολούθηση του εργατικού δυναμικού της Amazon. Τον Σεπτέμβριο, το Vice News ανέφερε ότι η Amazon είχε δημοσιεύσει αγγελίες εργασίας για αναλυτές/ριες πληροφοριών για να εντοπίσει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των «απειλών οργάνωσης της εργασίας κατά της εταιρείας». Από τότε, η Amazon αφαίρεσε τις αγγελίες εργασίας και δήλωσε ότι η δημοσίευσή τους ήταν σφάλμα.

Τον ίδιο μήνα, το Vice News δημοσίευσε λεπτομέρειες εσωτερικών εγγράφων της Amazon που δείχνουν ότι η εταιρεία παρακολουθούσε και ανέλυε κρυφά τις ιδιωτικές ομάδες των οδηγών Amazon Flex στο Facebook, για σκοπούς που συμπεριλαμβάνουν την παρακολούθηση σχεδίων για απεργίες ή διαδηλώσεις.

Αυτή η δυσοίωνη συμπεριφορά της μορφής του ‘Big Brother’ είναι εντελώς απαράδεκτη και παρεμποδίζει την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα οργάνωσης των εργαζομένων

Barbora Černušáková, Ερευνήτρια και Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2020, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνθηκε στην Amazon ζητώντας της να διευκρινίσει τη θέση της σχετικά με τους ισχυρισμούς για ακατάλληλη παρακολούθηση και συλλογή δεδομένων από το εργατικό δυναμικό της. Στην απάντησή της στις 12 Οκτωβρίου 2020, η Amazon δεν απάντησε στις συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τέτοιες πρακτικές. Είπε, ωστόσο, ότι η Amazon δίνει «τεράστια αξία στο να έχει καθημερινές συνομιλίες με κάθε συνεργάτη/ρια. Η άμεση συνεργασία με τους υπαλλήλους μας είναι ένα ισχυρό μέρος της εργασιακής μας κουλτούρας.»

Σύμφωνα με τα εσωτερικά έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2020, η Amazon φαίνεται να χρησιμοποιεί τεχνολογία για την παρακολούθηση του εργατικού της δυναμικού στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της κρυφής παρακολούθησης λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ενδείξεις σχεδίων οργάνωσης διαδηλώσεων ή απεργιών.

Τον Οκτώβριο, η Recode ανέφερε ότι ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε περιλάμβανε σχέδια από την Amazon, για μια επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για την παρακολούθηση των «απειλών» του συνδικαλισμού, μέσω ενός νέου τεχνολογικού συστήματος που ονομάζεται «geoSPatial Operating Console».

«Αυτή η δυσοίωνη συμπεριφορά της μορφής του ‘Big Brother’ είναι εντελώς απαράδεκτη και παρεμποδίζει την ελευθερία έκφρασης και το δικαίωμα οργάνωσης των εργαζομένων», δήλωσε η Barbora Černušáková.

 

Αποτυχία συνεργασίας με τα σωματεία για την υγεία και την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Καθώς ο κορονοϊός εξακολουθεί να μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά, η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων στην Amazon παραμένει βασικό μέλημα και ανησυχία.

Στην Πολωνία, η Εργατική Πρωτοβουλία δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τον Μάρτιο του 2020, η Amazon αρνήθηκε να συζητήσει μαζί τους θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Στη Γαλλία, η συνδικαλιστική ένωση Solidaires ξεκίνησε με επιτυχία μια νομική πρόκληση που ανάγκασε την προσωρινή διακοπή των λειτουργιών και την εισαγωγή αυστηρότερων μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια.

Αυτή η εορταστική περίοδος έρχεται στο τέλος μιας μακράς και δύσκολης χρονιάς για τους εργαζόμενους/ες της Amazon, οι οποίοι/ες χρειάστηκαν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους στην εργασία εν μέσω μιας πανδημίας

Barbora Černušáková, Ερευνήτρια και Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα

Τα σωματεία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις αποζημιώσεις. Ενώ ορισμένες αυξημένες αποζημιώσεις για τους υπαλλήλους της Amazon εισήχθησαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αποσύρθηκαν στις περισσότερες χώρες στα τέλη Μαΐου 2020, παρά τη συνέχιση της πανδημίας.

«Αυτή η εορταστική περίοδος έρχεται στο τέλος μιας μακράς και δύσκολης χρονιάς για τους εργαζόμενους/ες της Amazon, οι οποίοι/ες χρειάστηκαν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους στην εργασία εν μέσω μιας πανδημίας,» δήλωσε η Barbora Černušáková.

«Η Amazon βρίσκεται μπροστά σε αυξανόμενο έλεγχο για τη μεταχείριση των εργαζομένων της και καλούμε την εταιρεία να εντείνει και να συμμορφωθεί πλήρως με την ευθύνη της να σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.»

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.