ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ: «ΠΙΕΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 23 Νοεμβρίου 2020, 11:28Εκτύπωση

Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση - webinar με θέμα «Πιέζοντας τις εταιρείες για την κοινωνική αλλαγή: Εμπειρίες και διεκδικήσεις», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα». Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του προγράμματος Active citizens fund.

Ημερομηνία διεξαγωγής: Τρίτη 24 Νοεμβρίου

Ώρα: 18:00-20:00

Σύνδεσμος: https://www.facebook.com/amnestygreece/posts/10158666184927209

Ενώ η δύναμη και η επιρροή των εταιρειών ανά τον κόσμο αυξάνεται, το νομικό πλαίσιο για τη λογοδοσία τους ως προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παραμένει αδύναμο. Από τους ψηφιακούς κολοσσούς παροχής υπηρεσιών ή πώλησης και μεταφοράς εμπορευμάτων μέχρι τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις ή τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο με τη μορφή των εργασιακών δικαιωμάτων όσο και με τη μορφή της προστασίας του περιβάλλοντος ή των δικαιωμάτων πληθυσμών που εκδιώκονται από τα εδάφη τους, δεν ήταν ποτέ δεδομένη.

Στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιάσει επιλεγμένα παραδείγματα συνηγορίας προς εταιρείες προερχόμενα από τα πεδία του περιβάλλοντος και των ψηφιακών συναλλαγών. Η συζήτηση θα δώσει έμφαση στις τακτικές παρέμβασης αλλά και διαμόρφωσης συμμαχιών, ενώ θα εστιάσει σε ερωτήματα όπως: Είναι εφικτή η αλλαγή; Σε τι διαφέρει η συνηγορία προς εταιρείες από τη συνηγορία προς κρατικούς θεσμούς; Ποιες τακτικές λειτουργούν και ποιες όχι; Πώς διεκδικούμε γύρω από ένα ζήτημα τοπικό σε έναν παγκοσμιοποιημένο εταιρικό κόσμο;

Ομιλήτριες/ές:

Δημήτρης Ιμπραήμ, υπέυθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, WWF Ελλάς

Μάντυ Μαλεβίτη, Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ιονίου κατά της Εξόρυξης Υδρογονανθράκων

Μάττα Σαμίου, υπεύθυνη εκστρατειών, ActionAid

Laith Abu Zeyad, υπεύθυνος εκστρατειών Ισραήλ / Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών, Διεθνής Αμνηστία

Τη συζήτηση θα συντονίζει η Μάρω Πανταζίδου, εργαζόμενη στην έρευνα και την εκπαίδευση για στρατηγικές κοινωνικών μετασχηματισμών, συνεπιβλέπουσα του παγκόσμιου προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη στρατηγική και τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, για την οποία ευχαριστούμε πολύ το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών. Επίσης, θα υπάρχει διερμηνεία της ξενόγλωσσης ομιλίας στα ελληνικά.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ είναι υπεύθυνος τομέα κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής στο WWF Ελλάς. Έχει σπουδάσει νομική και έχει ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην περιβαλλοντική διακυβέρνηση. Διατέλεσε υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace προτού ενταχθεί στo WWF. Στα είκοσι χρόνια ενασχόλησής του με τα περιβαλλοντικά, έχει εμπλακεί ενεργά σε δεκάδες εθνικές και διεθνείς εκστρατείες μεταξύ άλλων ενάντια στα ορυκτά καύσιμα και υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Δίκτυο Πρωτοβουλιών Ιονίου κατά της Εξόρυξης Υδρογονανθράκων είναι μια σύμπραξη επιμέρους πρωτοβουλιών που εκφράζει την κοινωνία των πολιτών του Ιονίου υπέρ της ενεργειακής μετάβασης σε φιλικές για το περιβάλλον μορφές ενέργειας κι έχει στόχο να αντισταθεί στις ήδη δρομολογημένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την πολιτεία για εξορύξεις στο Ιόνιο, γιατί είναι αντίθετες στη θέληση των πολιτών και θέτουν σε σοβαρή διακινδύνευση και υποβάθμιση το περιβάλλον, την ασφάλεια, την υγεία και την ανάπτυξη της περιοχής. Η Μάττα Σαμίου είναι υπεύθυνη εκστρατειών της ActionAid, όπου και εργάζεται τα τελευταία δώδεκα χρόνια στην οργάνωση δράσεων, εκστρατειών κινητοποίησης του κόσμου και ευαισθητοποίησης για θέματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα στα χρόνια έχει εργαστεί ή συνεργαστεί με πολλές άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Ο Laith Abu Zeyad είναι Παλαιστίνιος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπεύθυνος εκστρατειών Ισραήλ / Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών της Διεθνούς Αμνηστίας, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Υπήρξε επικεφαλής υπεύθυνος της εκστρατείας στο ερευνητικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας το οποίο αποκάλυψε τη δραστηριότητα των εταιρειών διαδικτυακών κρατήσεων όπως η TripAdvisor, η Airbnb, η Booking.com και η Expedia σε παράνομους Ισραηλινούς εποικισμούς.

Το έργο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τη Διεθνή Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα.

 

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.