ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΤΖΑΜΑΛ ΚΑΣΟΓΚΙ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΗΕ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2018, 13:44Εκτύπωση

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας της εισαγγελίας της Σαουδικής Αραβίας, στην οποία αποκαλύπτεται ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι πέθανε μετά από «συμπλοκή» στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Samah Hadid, διευθυντής εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μέση Ανατολή, δήλωσε:

«Είμαστε σοκαρισμένοι και βαθιά λυπημένοι από τα τραγικά νέα που επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας. Τα ευρήματα των ερευνών που διεξήγαγαν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας ισχυριζόμενες ότι ο Κασόγκι πέθανε ως αποτέλεσμα «συμπλοκής» στο εσωτερικό του προξενείου δεν είναι αξιόπιστα και σηματοδοτούν ένα νέο χαμηλό ρεκόρ στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία».

«Καλούμε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να παραδώσουν αμέσως το σώμα του Τζαμάλ Κασόγκι, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτοψία από ανεξάρτητους ιατροδικαστές σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν ανεξάρτητη έρευνα για οποιαδήποτε στοιχεία που έχουν σχετικά με την δολοφονία του Κασόγκι, ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατο του».

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διατάξει επείγουσα έρευνα σχετικά με τον θάνατο του Κασόγκι και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Η οικογένεια και ο κόσμος αξίζουν να μάθουν την αλήθεια για το τι πραγματικά του συνέβη, και οι υπεύθυνοι, όσο υψηλόβαθμοι και αν είναι, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».

«Μια ανεξάρτητη έρευνα θα είναι η μόνη εγγύηση εναντίον της, όπως φαίνεται, συγκάλυψης από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας των λεπτομερειών της δολοφονίας του Κασόγκι ή τις απόπειρες άλλων κυβερνήσεων να συγκαλύψουν το θέμα, ώστε να διατηρηθούν οι επικερδείς συμφωνίες όπλων και άλλοι επιχειρηματικοί δεσμοί με το Ριάντ».

«Η τραγική αυτή δολοφονία μέσα στο Προξενείο ισοδυναμεί με εξωδικαστική εκτέλεση. Έχει προκαλέσει μεγάλη ταραχή μεταξύ των υπερασπιστών και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, των δημοσιογράφων και των αντιφρονούντων παντού, ενισχύοντας την ιδέα πως η Σαουδική Αραβία μπορεί να ενεργήσει με απόλυτη ατιμωρησία, χρησιμοποιώντας τις πρεσβείες και τα προξενεία της ως ασφαλή καταφύγια από τη δίωξη οπουδήποτε στον κόσμο».

Ιστορικό

Διεθνείς φορείς εμπειρογνωμόνων έχουν αναπτύξει λεπτομερείς επαγγελματικές διαδικασίες για τη διερεύνηση περιπτώσεων πιθανών βασανιστηρίων και εξωδικαστικών εκτελέσεων σύμφωνα με το δίκαιο και τα πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι διαδικασίες αυτές περιλαμβάνουν το Αναθεωρημένο Εγχειρίδιο των Ηνωμένων Εθνών για την αποτελεσματική πρόληψη και διερεύνηση εξωδικαστικών, αυθαίρετων και συνοπτικών εκτελέσεων (Πρωτόκολλο της Μινεσότα) και το Εγχειρίδιο για την αποτελεσματική διερεύνηση και τεκμηρίωση των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (Πρωτόκολλο της Κωνσταντινούπολης).

Μετά την ανακοίνωση των ευρημάτων της έρευνας της εισαγγελίας της Σαουδικής Αραβίας, ο βασιλιάς Salman εξέδωσε βασιλικό διάταγμα για τον τερματισμό των υπηρεσιών αρκετών αξιωματούχων και αξιωματικών υψηλού επιπέδου, συμπεριλαμβανομένου του Saud al-Qahtani, συμβούλου στο βασιλικό δικαστήριο και του Ahmed Assiri, αναπληρωτή επικεφαλής της Γενικής Προεδρίας Πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας. Η εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα της με 18 Σαουδάραβες πολίτες να κρατούνται για το θάνατο του Κασόγκι.

Έκκληση προς τον ΟΗΕ

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους και όλες να αναλάβουν δράση, και να υπογράψουν έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres, ζητώντας του να ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι. Για όσους και όσες θέλουν να υπογράψουν, ο σύνδεσμος μπορεί να βρεθεί εδώ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.