ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΑΡΩΝ ΡΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Απριλίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δημόσια Δήλωση
Αθήνα, 9 Απριλίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την βαθύτατη ανησυχία της για τη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση έξι νέων Ρομά –αναφέρθηκε ότι τρεις από αυτούς είναι κάτω των 18 ετών–  οι οποίοι κρατήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα στο Kosice. Η μεταχείριση των νέων καταγράφηκε σε βίντεο και δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο. Η προβολή δείχνει τα παιδιά να εξαναγκάζονται από τους αστυνομικούς να χτυπηθούν ή/και να φιληθούν μεταξύ τους επανειλημμένα. Δείχνει επίσης ότι εξαναγκάζονται να βγάλουν τα ρούχα τους την ώρα που οι αστυνομικοί τα παρακολουθούν και τραβούν φωτογραφίες. Στους διαλόγους ακούγονται οι φωνές των αστυνομικών και η ρατσιστική (προφορική) παραβίαση που δέχονται τα αγόρια. Το περιστατικό λέγεται ότι έγινε στις 21 Μαρτίου 2009, αλλά το βίντεο κυκλοφόρησε στις 7 Απριλίου, αρχικά από έναν δημοσιογράφο της σλοβακικής εφημερίδας SME.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει την μεταχείριση των νέων αυτών, η οποία, κατά τα φαινόμενα, αντίκειται στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες απαγορεύουν απερίφραστα τη σκληρή, απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία του είδους που εμφανίζεται στο βίντεο, συμπεριλαμβανομένων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, της Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων τρόπων σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης και της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ο Αρχηγός της Σλοβακικής αστυνομίας Jan Packa, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, καταδίκασε δημόσια το περιστατικό και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας, ενώ ταξιδεύει αυτοπροσώπως στο Kosice σε σχέση με τα γεγονότα αυτά.

Οι Ρομά στη Σλοβακία, όπως και αλλού σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, τη στέγη και τις υπηρεσίες υγείας και παραμένουν ευάλωτοι στις ρατσιστικές επιθέσεις και την κακομεταχείριση από την αστυνομία. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει μεν την άμεση αντίδραση στην υπόθεση αυτή, καλεί, όμως, τις σλοβακικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η έρευνα θα είναι άμεση, ενδελεχής, ανεξάρτητη και αμερόληπτη. Όλοι οι υπαίτιοι που θα αναγνωριστούν θα πρέπει να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης με δίκαιες διαδικασίες και τα θύματα θα πρέπει να αποκατασταθούν και να αποζημιωθούν.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.