ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΝΕΟ ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017, 14:07Εκτύπωση

Η απόφαση να απαγγελθούν κατηγορίες στον Παλαιστίνιο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ίσα Άμρο χρησιμοποιώντας έναν αμφιλεγόμενο Νόμο για τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα, σηματοδοτεί μια δραματική κλιμάκωση στην επίθεση των παλαιστινιακών αρχών εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Ίσα Αμρο, συντονιστής της Νεολαίας Ενάντια στους Εποικισμούς, μιας ειρηνικής ομάδας που τεκμηριώνει παραβιάσεις και οργανώνει διαμαρτυρίες εναντίον των πολιτικών που εφαρμόζει το Ισραήλ στη Χεβρώνα, συνελήφθη στις 4 Σεπτεμβρίου για ανάρτηση σχολίων στο Facebook που επέκριναν τις παλαιστινιακές αρχές. Σε μια συνεδρίαση κεκλισμένων των θυρών σήμερα, το δικαστήριο της Χεβρώνας παρέτεινε την κράτησή του για τέσσερεις μέρες και του απήγγειλε κατηγορίες για διατάραξη της «δημόσιας τάξης» με βάση τον πρόσφατα υιοθετημένο Νόμο για τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα, καθώς και για «πρόκληση διαμάχης» και «προσβολή των ανώτατων αρχών», σύμφωνα με τον ιορδανικό ποινικό κώδικα του 1960, που ακόμα εφαρμόζεται στη Δυτική Όχθη.

«Η σημερινή απόφαση να απαγγελθούν κατηγορίες στον Ίσα Άμρο και να παραταθεί η κράτησή του είναι μια ανησυχητική εξέλιξη που φανερώνει μέχρι που είναι διατεθειμένες να φτάσουν οι παλαιστινιακές αρχές για να κάνουν τους ειρηνικούς επικριτές τους να σωπάσουν», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το γεγονός ότι οι παλαιστινιακές αρχές σπεύδουν να κάνουν τόσο γρήγορα χρήση της πρόσφατα υιοθετημένης νομοθεσίας για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, για να καταστείλουν τους διαφωνούντες είναι βαθύτατα ανησυχητικό. Ο Νόμος για τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα περιφρονεί κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων στην ιδιωτικότητα∙ θα πρέπει να ανακληθεί άμεσα – να μην χρησιμοποιηθεί για να φυλακιστούν ειρηνικοί επικριτές».

Σε απαντητική επιστολή προς τη Διεθνή Αμνηστία σχετικά με τις ανησυχίες της για τον Νόμο για τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα, ο Παλαιστίνιος Γενικός Εισαγγελέας Ahmad Barak, υπογράμμισε ότι ο νόμος δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και ότι οποιαδήποτε κριτική προς την «παλαιστινιακή κυβέρνηση, τον πρόεδρο, αξιωματούχους ή πολιτικά κόμματα» δεν θα ποινικοποιηθεί με βάση αυτόν τον νόμο.

Οι παλαιστινιακές αρχές έχουν εντείνει την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης τους τελευταίους μήνες, συλλαμβάνοντας δημοσιογράφους και κλείνοντας ιστότοπους της αντιπολίτευσης, καθώς και υιοθετώντας τον Νόμο για τα Ηλεκτρονικά Εγκλήματα. Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναλύσει τον νόμο ο οποίος επιβάλλει σοβαρούς περιορισμούς στην ελευθερία των μέσων και απαγορεύει την διαφωνία στο διαδίκτυο, και η οργάνωση έχει ζητήσει την ανάκληση του νόμου.

Ο επικεφαλής του γραφείου των νοτίων διαμερισμάτων της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Farid al- Atrash, ο οποίος ήταν παρών σήμερα στην συνεδρίαση του δικαστηρίου, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για την ιστορία της παλαιστινιακής δικαιοσύνης, το δικαστήριο θα έπρεπε να έχει προστατεύσει το δικαίωμα του Ίσα στην ελευθερία της έκφρασης».

Ο Ίσα Άμρο αυτήν την εποχή αντιμετωπίζει επίσης δίκη ενώπιον ισραηλινού στρατοδικείου όσον αφορά το ρόλο του στην οργάνωση διαδηλώσεων ενάντια στις ισραηλινές πολιτικές διακρίσεων και τους εποικισμούς στη Χεβρώνα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ίσα Άμρο είναι αστήρικτες και πηγάζουν αποκλειστικά από τον ειρηνικό του ακτιβισμό.

«Το γεγονός ότι τόσο οι ισραηλινές όσο και οι παλαιστινιακές αρχές παρενοχλούν τον Ίσα Άμρο όσον αφορά τον ειρηνικό ακτιβισμό του, φανερώνει απλά το πόσο συρρικνώνεται ο χώρος ελευθερίας της έκφρασης των ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων – δέχονται επίθεση και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Magdalena Mughrabi. 

Σύμφωνα με τον Farid al- Atrash, ο Ίσα Άμρο κρατείται σε ένα μικρό κελί σε πολύ υποτυπώδεις συνθήκες. Ξεκίνησε απεργία πείνας λίγο μετά τη σύλληψή του και αρνείται να εξεταστεί από γιατρό. Κατά τη σημερινή ακρόαση στο δικαστήριο της Χεβρώνας, είπε στο δικαστή ότι χτυπήθηκε στον ώμο, ενώ δέχθηκε προσβολές και απειλές για τη ζωή του κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.