ΙΡΛΑΝΔΙΑ: ΑΠΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΕΝΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Ιουλίου 2016, 16:27Εκτύπωση

Η σχεδιασμένη από τις ιρλανδικές αρχές απέλαση στην Ιορδανία ενός άνδρα που θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας θα τον υποβάλλει σε πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων και παραβιάσεων άλλων βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό αποτελεί ένα ανησυχητικό σημάδι οπισθοδρόμησης για την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. 

Σε ακρόαση της 4ης Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο του Δουβλίνου έδωσε το πράσινο φως στις ιρλανδικές αρχές να απελάσουν έναν Ιορδανό Παλαιστινιακής καταγωγής (του οποίου η ταυτότητα δε μπορεί να γίνει γνωστή για νομικούς λόγους). Οι ιρλανδικές αρχές γνωστοποιήσαν στον εν λόγω άνδρα το 2015 ότι θεωρείται απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας, βάσει μιας κατηγορίας η οποία τον ενέπλεκε στη διοργάνωση και διευκόλυνση μετακίνησης ανθρώπων με σκοπό την προσάρτησή τους στην ένοπλη ομάδα, που αυτοαποκαλείται Ισλαμικό Κρ'άτος (IS).

«Αυτή η απέλαση είναι μια πολύ ανησυχητική ένδειξη για την στάση, που κρατούν οι ιρλανδικές αρχές απέναντι στην απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων. Το διεθνές δίκαιο απαγορεύει στην Ιρλανδία να επιστρέψει οποιονδήποτε σε μια χώρα, στην οποία θα διέτρεχε κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων σημαντικών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Είναι πολύ άσχημη μέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όταν μια κυβέρνηση προσπαθεί να επιστρέψει έναν άνθρωπο σε μια χώρα στην οποία γνωρίζει πως είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποστεί βασανιστήρια», δήλωσε ο Colm O’Gorman, Γενικός Διευθυντής  της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ιρλανδία. 

Μια τελευταία προσπάθεια που έλαβε χώρα στις 5 Ιουλίου από τους δικηγόρους του συγκεκριμένου άνδρα, οι οποίοι κατέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας μέτρα εναντίον της απέλασης, δυστυχώς υπήρξε ανεπιτυχής. Δεν είναι απολύτως σαφές σε ποια βάση το Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδώσει προσωρινά μέτρα κατά της απέλασης αλλά η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας και άλλων αντίστοιχων οργανισμών καταδεικνύει πως ένας άνθρωπος που δημόσια συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος θα διέτρεχε κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, στην περίπτωση της απέλασής του στην Ιορδανία.  

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει συχνά λειτουργήσει ως ανάχωμα σε κάποιες από τις πιο βίαιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενάντια σε όσους θεωρήθηκαν ύποπτοι για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Αυτήν την κρίσιμη στιγμή είναι πολύ σημαντικό για το Δικαστήριο να ανατρέψει το εσφαλμένο επιχείρημα ότι η ασφάλεια μιας χώρας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με το να εκθέτεις ανθρώπους σε επικίνδυνες και πιθανώς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή τους» , δήλωσε ο John Dalhuisen,  Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Προς το παρόν, ο άνδρας αυτός κρατείται από τις αρμόδιες αρχές για τη μετανάστευση της Ιρλανδίας ενώ αναμένεται να απελαθεί στη Ιορδανία, όπου η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι και άλλοι άνθρωποι με παρόμοια χαρακτηριστικά διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης ενώ αντιμετωπίζουν άδικες δίκες.

«Στην Ιορδανία όλοι οι φερόμενοι ως υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ένοπλων ομάδων αντιμετωπίζουν κακοδικία από οιονεί στρατιωτικά δικαστήρια. Τα  βασανιστήρια και η κακομεταχείριση σε υπόπτους για λόγους κατασκοπίας και εθνικής ασφάλειας θεωρούνται διαδεδομένες πρακτικές», δήλωσε ο Colm O’Gorman.  

«Εάν οι ιρλανδικές δικαστικές αρχές έχουν σοβαρές υποψίες που στηρίζονται σε αξιόπιστα, επαρκή και νόμιμα αποκτηθέντα στοιχεία, ότι αυτός ο άνδρας έχει διαπράξει ένα ή περισσότερα ποινικά αδικήματα, τότε θα πρέπει να του απαγγείλουν κατηγορητήριο και να τύχει μιας δίκαιης δίκης στην Ιρλανδία. Ανεξάρτητα, από τη μορφή του αδικήματος για το οποίο κατηγορείται πως έχει διαπράξει, η οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πλήρης απαγόρευση των βασανιστηρίων ορίζουν ότι δεν θα πρέπει να απελαθεί στην Ιορδανία». 

Η Διεθνής Αμνηστία έχει απευθύνει επιστολή προς τον Ιρλανδό Υπουργό Δικαιοσύνης και Ισότητας για να του επιστήσει την προσοχή για τη συγκεκριμένη υπόθεση και εξακολουθεί να παρακολουθεί τα γεγονότα. 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.