Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2014, 10:48Εκτύπωση

Η Ουκρανία πρέπει να δράσει αμέσως για να σταματήσει την κλιμάκωση της βίας

Η χρήση αληθινών πυρών από την αστυνομία στο Κίεβο θα χειροτερέψει την ήδη ασταθή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, μετά τον θάνατο τεσσάρων διαδηλωτών και την δήλωση της κυβέρνησης ότι η αστυνομία μπορεί να ξεκινήσει τη χρήση αληθινών πυρών.

Ο θάνατος ενός ανθρώπου έπειτα από άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς ειδικών δυνάμεων, αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της εκτεταμένης ατιμωρησίας της αστυνομίας στην Ουκρανία.

Όσοι αστυνομικοί χρησιμοποιούν καταχρηστική βία δεν πρέπει να μένουν ατιμώρητοι. Έχουμε επανειλημμένα ζητήσει από τις ουκρανικές αρχές να συλλαμβάνουν τους δράστες και να τους οδηγούν στη δικαιοσύνη, αλλά η σημερινή χρήση παράνομης βίας από την αστυνομία, οδήγησε σε τουλάχιστον έναν θάνατο. Τι άλλο πρέπει να συμβεί πριν οι αστυνομικοί λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;», δήλωσε η Heather McGill Εμπειρογνώμων της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αρνηθεί τη χρήση αληθινών πυρών, αλλά απείλησε ότι αυτό πρόκειται να αλλάξει μετά τους πυροβολισμούς.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να θυμούνται ότι οι αστυνομικοί πρέπει να κάνουν χρήση των πυροβόλων όπλων τους, μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, δηλαδή όταν πρόκειται να αποτραπεί η απώλεια ζωής ή ένας απειλητικός για τη ζωή τραυματισμός», δήλωσε η Heather McGill.

«Η ατιμωρησία των αστυνομικών στην Ουκρανία αποτελεί ήδη σοβαρό πρόβλημα, και η απόφαση να επιτραπεί η χρήση πραγματικών πυρών στο πλαίσιο αυτό είναι ανησυχητική».

Οι εξαιρετικά ειρηνικές διαδηλώσεις την Κυριακή το βράδυ στο Κίεβο, έγιναν βίαιες όταν η κυβέρνηση εισήγαγε μια σειρά νέων νόμων την Παρασκευή, που ποινικοποιούν τις διαδηλώσεις στη χώρα με αποτέλεσμα να περιορίζεται ανησυχητικά η ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι. Οι νέοι νόμοι τέθηκαν σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας στο Κίεβο πριν υπάρξουν κι άλλοι θάνατοι. Εάν, όπως λένε, ενδιαφέρονται για την ειρηνική επίλυση της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης στη χώρα θα πρέπει να σέβονται τους πολίτες και τα δικαιώματα τους και να μην επιδιώκουν να αφαιρούν τις  ελευθερίες τους μέσω σαρωτικών νομοθεσιών, συνθλίβοντας την ειρηνική διαμαρτυρία και επιτρέποντας στην αστυνομία να χρησιμοποιεί καταχρηστική βία ατιμωρητί» δήλωσε η Heather McGill.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.