ΚΡΑΤΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2010, 14:47Εκτύπωση

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως εκείνες που βρίσκονται στα νότια σύνορά της, οι οποίες δέχονται μεγάλα κύματα παράτυπων μεταναστών και αιτούντων άσυλο. Η χαρακτηριστική ανταπόκριση των ευρωπαϊκών κρατών στις προκλήσεις, ωστόσο, παραμένει κατασταλτική, επιδεικνύοντας ένα συνεπές μοτίβο παραβιάσεων ανθρώπινων δικαιωμάτων που συνδέονται με την αναχαίτιση, κράτηση και απέλαση ξένων υπηκόων, περιλαμβανομένων εκείνων που χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Στη περίπτωση της Ελλάδας, προκύπτουν ιδιαίτερες ανησυχίες για τη πρακτική συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης αιτούντων άσυλο και παράτυπων μεταναστών, καθώς και τις συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται. Οι ελληνικές αρχές εφαρμόζουν αδιακρίτως το μέτρο της κράτησης σε όλους τους αιτούντες άσυλο και παράτυπους μετανάστες, συμπεριλαμβανόμενων των ασυνόδευτων παιδιών, δίχως να λαμβάνεται υπόψη η αναγκαιότητα ή η αναλογικότητά του και δίχως να εξετάζονται εναλλακτικές.

Οι αρχές οφείλουν να προβούν σε εκτενή αναθεώρηση του νομικού πλαισίου, των πολιτικών και των πρακτικών που αφορούν την κράτηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο, που θα περιλαμβάνει, συγκεκριμένα, και ένα επαρκές και αποτελεσματικό σύστημα επιτροπείας για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Διαβάστε εδώ τη σύνοψη της σχετικής έκθεσης της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Ελλάδα: Συστηματική Κράτηση Αιτούντων Άσυλο και Παράτυπων Μεταναστών σε Υποτυπώδεις Συνθήκες», Ιούλιος 2010 και εδώ το πλήρες κείμενο της έκθεσης στα αγγλικά.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.