ΘΑΝΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟ 2010

Δημοσιεύθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2011, 14:34Εκτύπωση

Θανατική Ποινή το 2010: Οι χώρες-εκτελεστές απομονώνονται έπειτα από μια δεκαετία προόδου

Οι χώρες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή απομονώνονται όλο και περισσότερο έπειτα από μια δεκαετία προόδου προς την κατεύθυνση της κατάργησης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία στη νέα έκθεσή της Θανατικές Καταδίκες και Εκτελέσεις το 2010.

Συνολικά 31 χώρες κατήργησαν τη θανατική ποινή στο νόμο ή στην πράξη στη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, αλλά η Κίνα, το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, οι ΗΠΑ και η Υεμένη παραμένουν μεταξύ των πιο συχνών εκτελεστών, κάποιες σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο συνολικός αριθμός εκτελέσεων που καταγράφηκαν επίσημα από τη Διεθνή Αμνηστία το 2010 μειώθηκε από τουλάχιστον 714 ανθρώπους το 2009 σε τουλάχιστον 527 το 2010. Πιστεύεται ότι η Κίνα εκτέλεσε χιλιάδες το 2010, αλλά συνεχίζει να τηρεί μυστικότητα για τη χρήση της θανατικής ποινής.

«Η μειονότητα των κρατών που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν συστηματικά τη θανατική ποινή ήταν υπεύθυνη για χιλιάδες εκτελέσεις το 2010, αψηφώντας την παγκόσμια τάση κατά της θανατικής ποινής», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ενώ μπορεί οι εκτελέσεις να ακολουθούν πτωτική πορεία, ωστόσο, αρκετές χώρες συνεχίζουν να επιβάλλουν θανατικές ποινές για αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, οικονομικά εγκλήματα, σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων και βλασφημία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που απαγορεύει τη χρήση της θανατικής ποινής με εξαίρεση τα πλέον σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σέτι.

Κατεβάστε ολόκληρη την έκθεση

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.