Η ΑΘΩΩΣΗ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΡΟΔΙΔΕΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ «ΤΕΣΤ ΠΑΡΘΕΝΙΑΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2012, 12:43Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Μαρτίου 2012
Η αθώωση αιγύπτιου στρατιωτικού γιατρού προδίδει τις γυναίκες θύματα των «τεστ παρθενίας»
Η αθώωση ενός αιγύπτιου στρατιωτικού γιατρού που κατηγορούνταν για τη διεξαγωγή εξαναγκαστικών «τεστ παρθενίας» σε διαδηλώτριες αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι τα στρατιωτικά δικαστήρια είναι ανίκανα να χειριστούν υποθέσεις που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η υπόθεση προέκυψε από μια καταγγελία που υπέβαλε η Samira Ibrahim, 25 ετών, μία από τις γυναίκες που υπέστησαν τα «τεστ παρθενίας» τον Μάρτιο 2011.

«Άλλη μια φορά, η αιγυπτιακή στρατιωτική εξουσία προδίδουν γυναίκες, ιδιαίτερα εκείνες όπως η Samira Ibrahim, που έχουν επιδείξει τεράστιο θάρρος στην αμφισβήτηση του στρατιωτικού κατεστημένου στην Αίγυπτο», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αυτή η απόφαση δεν αποτελεί μόνο παρωδία της δικαιοσύνης, αλλά ακόμη μια απόδειξη ότι υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του στρατού πρέπει να εξετάζονται από πολιτικά δικαστήρια.»

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τον αιγυπτιακό στρατό να σεβαστεί απόφαση ενός διοικητικού δικαστηρίου που απαγορεύει τα «τεστ παρθενίας» και να εξασφαλίσει ότι οι γυναίκες που αναγκάστηκαν να υποστούν τα τεστ θα έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη και την αποζημίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ δείτε: http://www.amnesty.org/en/news/egypt-year-after-virginity-tests-women-victims-army-violence-still-seek-justice-2012-03-09

Αν ενδιαφέρεστε να οργανώσετε μια συνέντευξη, παρακαλώ επικοινωνήστε με το γραφείο τύπου της Διεθνούς Αμνηστίας στο +44 7778 472 126.

Josefina Salomon I Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου - Americas I Διεθνής Αμνηστία

Τηλέφωνο +44 207 413 5562 I Κινητό +44 7778 472 116 I www.amnesty.org

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.