ΣΥΡΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΚΥΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΗΣ ΩΣΤΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΕΣ ΝΑ ΑΣΚΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥΣ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Μαρτίου 2012, 16:01Εκτύπωση

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για δεκαετίες παραμένοντας ατιμώρητες, με τη συμμετοχή τους σε δολοφονίες χωρίς δίκη, σε βίαιες εξαφανίσεις και σε βασανιστήρια ατόμων που θεωρήθηκαν ύποπτοι ως αντικαθεστωτικοί. Αυτές οι παραβιάσεις έχουν αυξηθεί δραματικά, καθώς η κυβέρνηση έχει πατάξει τις αντίθετες φωνές, στη προσπάθειά της να καταστείλει τις διαδηλώσεις υπέρ των μεταρρυθμίσεων που σάρωναν τη χώρα για περισσότερο από 10 μήνες.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει στη κατοχή της τα ονόματα περισσότερων από 5.000 ανθρώπων – εκ των οποίων πάνω από 200 είναι γυναίκες και κορίτσια - που φέρεται να έχουν σκοτωθεί κατά την διάρκεια των αναταραχών στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου του 2011. Η συντριπτική πλειοψηφία φέρεται να έχει σκοτωθεί από το στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και στρατιωτικών επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί με αφορμή τις αναταραχές, ενώ πολλοί από αυτούς κρατούνται σε απομόνωση σε κέντρα κράτησης διοικούμενα από ασύδοτες υπηρεσίες πληροφοριών, που όμως έχουν την εξουσία να συλλαμβάνουν και να φυλακίζουν. Μερικοί φέρεται να κρατούνται υπό συνθήκες που χαρακτηρίζονται ως εξαναγκαστική εξαφάνιση, καθώς οι αρχές αρνούνται να αναγνωρίσουν τη στέρηση της ελευθερίας τους, ή επιμελώς κρύβουν τα ίχνη τους από τις οικογένειές τους. Κρατούμενοι που απελευθερώνονται συχνά ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης σε αυτά τα κέντρα και ότι η μεταχείριση αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κρατικές δυνάμεις στη Συρία αντιστοιχούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης αλλά και συστηματικής επίθεσης εναντίον του άμαχου πληθυσμού, η οποία πραγματοποιείται σε μεγάλη κλίμακα και με οργανωμένο τρόπο, και διαπράττεται στο πλαίσιο της κρατικής πολιτικής.

Παρακολουθείστε εδώ το σχετικό video για τη Πρώτη Κυρία της Συρίας και την σιωπηλή της στάση απέναντι στη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Συρία
Ενώ η συμμετοχή των γυναικών στις εξεγέρσεις της Συρίας δεν ήταν πάντα εμφανής, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών ακτιβιστριών έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των διαδηλώσεων και την υποστήριξη τους, όπως φαίνεται σε συζητήσεις και ακτιβιστικές δράσεις που καταγράφονται σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Οι γυναίκες ακτιβίστριες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή αποκαλύπτοντας παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πλήρωσαν το τίμημα για τις ενέργειές τους, έχοντας υποστεί αυθαίρετες κρατήσεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης.
Για παράδειγμα, η ακτιβίστρια Razan Zeitouneh κατήγγειλε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν από δυνάμεις ασφαλείας στην ιστοσελίδα της και αποτέλεσε μία από τις ελάχιστες πηγές πληροφόρησης για τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, καθώς κατέγραψε τη βαρβαρότητα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ προς τους πολίτες της Συρίας.

Σήμερα, πολλές γυναίκες ακτιβίστριες έχουν καταφέρει να κρυφτούν αποτελεσματικά, ενώ άλλες έχουν διαφύγει, αλλά εξακολουθούν ενεργά να εκθέτουν στη διεθνή κοινότητα τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από τις κρατικές αρχές.

Η – γεννηθείσα στην Βρετανία – σύζυγος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, Άσμα αλ-Ασάντ, ως η Πρώτη Κυρία της Συρίας, εδώ και χρόνια έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών και των παιδιών. Εντούτοις, τους τελευταίους δέκα μήνες των αιματοχυσιών στη Συρία, η Άσμα αλ-Ασάντ δεν σχολίασε δημόσια τις βιαιότητες που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Συρίας, ενώ εμφανίστηκε σε συλλαλητήριο υπέρ του καθεστώτος στις 10 Ιανουαρίου 2012, όταν ο Πρόεδρος αλ-Άσαντ πραγματοποίησε δημόσια ομιλία στην οποία κατηγόρησε μια «ξένη συνωμοσία» για την προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Συρίας.

Είναι η στιγμή να υπενθυμίσουμε στην Asma al-Assad ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών είναι καθολικά και θα πρέπει να γίνονται σεβαστά στη Συρία, αλλά και διεθνώς.
ΑΝΑΛΑΒΕ ΔΡΑΣΗ ΤΩΡΑ!
Υπόγραψε το παρακάτω γράμμα καλώντας την πρώτη κυρία της Συρίας να αξιοποιήσει την επιρροή της ώστε να επιτραπεί στις γυναίκες υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά της ελευθερίας της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι!

Η ΔΡΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΣΕΙ. Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου!

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.