ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2012, 11:31Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
22 Φεβρουαρίου 2012
Αίγυπτος: Συστηματική αποτυχία συγκράτησης των δυνάμεων ασφαλείας
Ένα χρόνο μετά την εξέγερση, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου εξακολουθούν να σκοτώνουν διαδηλωτές ακολουθώντας τις ίδιες βάναυσες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες του Χόσνι Μουμπάρακ στην εξουσία, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, έχοντας διαπιστώσει ότι τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν και πάλι υπερβολική βία κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων σε Κάιρο και Σουέζ.

Οι διαμαρτυρίες νωρίτερα αυτό το μήνα ακολούθησαν την τραγωδία του Port Said, στην οποία 70 φίλαθλοι ποδοσφαίρου του συλλόγου Al Ahly σκοτώθηκαν μετά από αγώνα ποδοσφαίρου την 1η Φεβρουαρίου.

Η οργάνωση ανακάλυψε ότι, μεταξύ 2 και 6 Φεβρουαρίου, οι Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας του Υπουργείου Εσωτερικών (ΜΑΤ) χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, περιλαμβανομένων και πυροβόλων όπλων, προκειμένου να διαλύσουν οργισμένες διαμαρτυρίες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 16 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι.

«Η συμπεριφορά των δυνάμεων ασφαλείας κατά τη διαχείριση των διαδηλώσεων αυτών θυμίζει, δυστυχώς, μια εποχή, την οποία οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι είχαν αφήσει πίσω μετά την ‘Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου’», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Υποσχέσεις για μεταρρύθμιση στις δυνάμεις ασφαλείας συνεχίζουν να ηχούν κούφιες έπειτα από τη δολοφονία περισσότερων από εκατό διαδηλωτών τους τελευταίους πέντε μήνες.»

«Όχι μόνο δεν έχουν πραγματοποιήσει οι αρχές τη μεταρρύθμιση στις δυνάμεις ασφαλείας, αλλά αιγύπτιοι αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν τα αποδεικτικά στοιχεία της χρήσης πλαστικών σφαιρών και αληθινών πυρών με άρνηση και κατηγορίες για ξένη επέμβαση.»

Προηγούμενες εκκλήσεις για μεταρρύθμιση στον τομέα ασφαλείας είχαν ως αποτέλεσμα μόνο αποσπασματικές αλλαγές, ενώ οι αρχές συνέχισαν να χρησιμοποιούν με ακατάλληλο τρόπο δακρυγόνα και ενεργά πυρομαχικά.

Οι αιγυπτιακές αρχές φαινομενικά ανακοίνωσαν έρευνες για περιστατικά που οδήγησαν σε φόνο ή σοβαρούς τραυματισμούς διαδηλωτών. Προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουν υπάρξει διδάγματα ή να έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου και του στρατιωτικού προσωπικού, για την υπεράσπιση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης και την αστυνόμευση των διαδηλώσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Θανατηφόρα βία χρησιμοποιήθηκε απροειδοποίητα προκειμένου να διασκορπιστούν διαδηλωτές σε Κάιρο και Σουέζ τον Φεβρουάριο του 2012, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, διαδήλωναν και έψαλλαν ειρηνικά.

Μερικοί διαδηλωτές, ωστόσο, έριχναν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και η Διεθνής Αμνηστία άκουσε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους διαδηλωτές έριχναν βόμβες μολότοφ κατά των ΜΑΤ.  Επίσης, σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ΜΑΤ πυρομαχικά κυνηγετικών όπλων και πυροτεχνήματα.

«Η αστυνομία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί πυροβόλα όπλα εναντίον ανθρώπων, παρά μόνο σε περιπτώσεις αυτοάμυνας ή υπεράσπισης άλλων κατά την επικείμενη απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού. Σκόπιμη θανατηφόρος χρήση πυροβόλων όπλων είναι πιθανό να γίνεται μόνο αν είναι εντελώς αναπόφευκτη, προκειμένου να προστατεύεται η ζωή», δήλωσε η Hassiba Hadj Sahraoui.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν καθήκον να αποκαταστήσουν το νόμο και την τάξη, ωστόσο, η πρόσφατη χρήση υπερβολικής βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

«Σήμερα, είναι απόλυτα σαφές ότι η νεοεκλεγείσα κοινοβουλευτική συνέλευση πρέπει να αντιμετωπίσει αμέσως τις καθυστερημένες μεταρρυθμίσεις στον τρόπο αστυνόμευσης των διαδηλώσεων εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας.»

«Αν τα όργανα ασφαλείας δεν αναμορφωθούν με στόχο την ασφάλεια και τη διατήρηση του δικαιώματος στην ειρηνική διαμαρτυρία, φοβόμαστε ότι θα ακολουθήσει περισσότερη αιματοχυσία.»

Απώλειες

Μόνο τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Καΐρου δέχτηκαν 269 τραυματίες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, καθώς και επτά από τους 11 νεκρούς στην πρωτεύουσα.

Οι περισσότεροι από τους τραυματίες υπέφεραν από την εισπνοή δακρυγόνων και υπέστησαν τραυματισμούς από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων, που, σε μερικές περιπτώσεις προκάλεσαν ρήξη του κερατοειδούς.

Σε μία περίπτωση, ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του από πυρομαχικά κυνηγετικού όπλου, όταν ένα σφαιρίδιο τον βρήκε στον εγκέφαλο. Άλλοι δυο σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς στο κεφάλι και ένας από πυροβολισμό στο στομάχι.

Στο Σουέζ, η Διεθνής Αμνηστία έλαβε έναν κατάλογο περίπου 85 τραυματιών που νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο του Σουέζ, κυρίως από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων και ενεργά πυρομαχικά. Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη από πυροβολισμούς στο στήθος, το κεφάλι ή το στομάχι.

Ο πιο πάνω κατάλογος περιελάμβανε τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, που, σύμφωνα με αναφορές, τραυματίστηκαν από σφαιρίδια κυνηγετικών όπλων στο Σουέζ.

Υπερβολική χρήση δακρυγόνων

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας έγιναν μάρτυρες αδυσώπητης επίθεσης των ΜΑΤ με δακρυγόνα σε ομάδες ενάντιες στο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (SCAF) επί των οδών Mansur και Mohamed Mahmoud, οι οποίες οδηγούσαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και όπου διαδραματίστηκαν οι χειρότερες συγκρούσεις.

Τα ΜΑΤ έκαναν δυσανάλογη χρήση δακρυγόνων σε περιστατικά όπου διαδηλωτές δεν αποτελούσαν άμεσο κίνδυνο για την ασφάλεια. Ουδέποτε ειδοποίησαν πριν τη ρίψη δακρυγόνων.

Εθελοντές γιατροί και μάρτυρες τόσο στο Κάιρο, όσο και στο Σουέζ, ανέφεραν ότι τα ΜΑΤ έριχναν δακρυγόνα κατευθείαν στα ίδια τα κινητά νοσοκομεία που παρείχαν πρώτες βοήθειες και νοσηλεία σε διαδηλωτές που υπέφεραν από την εισπνοή δακρυγόνων και άλλους τραυματισμούς. Στο Σουέζ, ορισμένοι εργαζόμενοι των μέσων μαζικής ενημέρωσης για το TV 25 στοχοποιήθηκαν άμεσα και τα δακρυγόνα τους προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα.

Στο Σουέζ, ορισμένα δακρυγόνα που κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ έφεραν ημερομηνία κατασκευής τον Αύγουστο του 2011, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν μέρος πρόσφατης μεταφοράς δακρυγόνων στην Αίγυπτο από τις ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Τον Δεκέμβριο του 2011 η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους παγκόσμιους προμηθευτές όπλων να σταματήσουν τη μεταφορά δακρυγόνων, μικρών όπλων, πυρομαχικών και άλλου κατασταλτικού εξοπλισμού στον αιγυπτιακό στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ενδεικτικές ατομικές περιπτώσεις

Κάιρο

Ahmed Hassan Ali

Ο εικοσιτετράχρονος ζωγράφος, Ahmed Hassan Ali, διαδηλωτής στην πλατεία Ταχρίρ, υπέστη βλάβη στο δεξί του μάτι που προκλήθηκε από σφαιρίδιο κυνηγετικού όπλου επηρεάζοντας αισθητά την όρασή του. Δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τραυματίστηκε από πλαστική σφαίρα στην οδό Mansur στις 4 Φεβρουαρίου, ώρα 06:00. Υπέστη τον τραυματισμό όταν πήγε να ενημερώσει άλλους διαδηλωτές να επιστρέψουν στην πλατεία και να αποφύγουν τη σύγκρουση με τα ΜΑΤ. Δήλωσε ότι οι διαδηλωτές έψαλλαν ειρηνικά εναντίον του SCAF όταν η αστυνομία απροειδοποίητα άνοιξε πυρ.

Ahmed Maher

Στις 5 Φεβρουαρίου, ώρα περίπου 01:30, ο Ahmed Maher, Γενικός Συντονιστής της φιλοδημοκρατικής ομάδας διαμαρτυρίας  «Κίνημα της Νεολαίας της 6ης Απριλίου», τραυματίστηκε με κάταγμα στην κορυφή του κρανίου του, ενόσω στεκόταν στη διασταύρωση των οδών Mansur και Mohamed Mahmoud, το οποίο προκάλεσε εσωτερική αιμορραγία. Μετά από συνάντηση με βουλευτές στο κοινοβούλιο, πήγε να πει στους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την περιοχή και να τερματίσουν τη διαμαρτυρία, για να μπορέσουν οι αρχές να οικοδομήσουν ένα τσιμεντένιο τείχος από το Υπουργείο Εσωτερικών στην οδό Mansur. Έπεσε λόγω του τραυματισμού του, χάνοντας το blackberry κινητό του. Στη συνέχεια, ο λογαριασμός του στο twitter, μέσω του οποίου διαχειρίζεται το κίνημα, υπέστη ηλεκτρονική εισβολή.

Η Διεθνής Αμνηστία φοβάται πως είναι πιθανό να στοχοποιήθηκε σε αυτό το περιστατικό, καθώς οι αρχές έχουν δρομολογήσει μια εκστρατεία λασπολογίας εναντίον του «Κινήματος της Νεολαίας της 6ης Απριλίου», κατηγορώντας το δημόσια για συνωμοσία κατά της Αιγύπτου.

Salma Said Abdel Fattah

Στις 5 Φεβρουαρίου, περίπου στις 23:00 , η 26χρονη Salma Said Abdel Fattah, ακτιβίστρια στις ομάδες «Όχι στις στρατιωτικές δίκες των πολιτών» και “Mosireen”  (Αποφασισμένοι), τραυματίστηκε από σφαιρίδια κυνηγετικού όπλου, ενώ βιντεοσκοπούσε την επίθεση των τεθωρακισμένων οχημάτων των ΜΑΤ κατά των διαδηλωτών που έσπευδαν από την οδό Mansur στην πλατεία Falaky. Δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ένας κουκουλοφόρος αστυνομικός των ΜΑΤ, που ήταν στην κορυφή ενός τεθωρακισμένου οχήματος, πυροβόλησε προς το μέρος της τρεις φορές, αρχικά στο πρόσωπο, το στήθος και τα πόδια, και συνέχισε τον πυροβολισμό ενόσω άλλοι διαδηλωτές τη μετέφεραν μακριά.

Σουέζ

Στο Σουέζ, οι περισσότερες απώλειες προκλήθηκαν κοντά στην έδρα της Διεύθυνσης Ασφαλείας, κοντά στις οδούς Paradise και Al Shohadaa, μεταξύ 2 και 4 Φεβρουαρίου. Η Διεύθυνση Ασφαλείας βλέπει σε μια μεγάλη πλατεία με κήπο, από όπου οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πλησιάσουν το κτήριο, ανάμεσα σε άλλους πλαϊνούς δρόμους. Η πρόσβαση στο ίδιο το κτήριο ήταν φραγμένη με συρματόπλεγμα.

Σύμφωνα με διαδηλωτές, περίπου την ώρα του ηλιοβασιλέματος τα ΜΑΤ έριξαν αδιακρίτως δακρυγόνα και πυρομαχικά κυνηγετικών όπλων χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση , καθώς πλησίαζαν τη Διεύθυνση Ασφαλείας.

Mohamed Ahmed Atta

Ο Mohamed Ahmed Atta σκοτώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της 2ας Φεβρουαρίου, από σφαίρα στο πάνω μέρος του σώματός του, ενώ έριχνε πέτρες στα ΜΑΤ. Ο Rami Mohamed, 25χρονο μέλος του «Συνασπισμού της Νεολαίας του Σουέζ», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχε γίνει μάρτυρας του πυροβολισμού του Mohamed Ahmed Atta από τις δυνάμεις ασφαλείας, χωρίς κανενός είδους προειδοποίηση. Ο ίδιος ο Rami Mohamed τραυματίστηκε την επόμενη μέρα από φυσίγγι στη λεκάνη του την ώρα που έριχνε πέτρες στα ΜΑΤ κοντά στη Διεύθυνση Ασφαλείας.

Mohamed Al-Sayed Ahmed Farrag

Ο Mohamed Al-Sayed Ahmed Farrag, ένας 28χρονος ημερομίσθιος εργάτης, σκοτώθηκε, προφανώς από ελεύθερο σκοπευτή, τις πρώτες ώρες της 3ης Φεβρουαρίου, αφού έριξε πέτρες κατά των ΜΑΤ. Φίλοι του Mohamed δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι είχαν δει τα ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων κοντά στη Διεύθυνση Ασφαλείας και αποφάσισαν να σκαρφαλώσουν στον τελευταίο όροφο ενός υπό κατασκευή δωδεκαόροφου κτιρίου, προκειμένου να ξεφύγουν από την επίδραση του αερίου.

Η ομάδα δήλωσε ότι από την οροφή του κτηρίου παρακολουθούσαν τις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών και είδαν ελεύθερους σκοπευτές στην κορυφή του κτηρίου της Διεύθυνσης Ασφαλείας και στα κτήρια γύρω από αυτό. Κάθε φορά που η αστυνομία ωθούσε τους διαδηλωτές έξω από την πλατεία, η ομάδα έριχνε πέτρες κατά των ΜΑΤ. Περίπου στις 02:00 ο Mohamed Al-Sayed στεκόταν στο παράθυρο, όταν πυροβολήθηκε στο κεφάλι και πέθανε ακαριαία.

Ιστορικό:

Τον Ιούνιο 2011, ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσίασε στον τότε Υπουργό Εσωτερικών, Mansour Essawy, αντίγραφο της δημοσίευσής του, Κατανοώντας την Αστυνόμευση. Το βιβλίο εξηγεί τα διεθνή πρότυπα σε σχέση με τη χρήση βίας και πυρομαχικών.

Τα πρότυπα αυτά ζητούν, ιδιαίτερα από τους αστυνομικούς, να χρησιμοποιούν βία μόνο στο βαθμό που απαιτείται για την επίτευξη θεμιτού σκοπού και μόνο σε αναλογία με αυτό το θεμιτό σκοπό. Η ανταπόκριση πρέπει να είναι σταδιακή με υποχρέωση να χρησιμοποιούνται μη βίαια μέσα όταν αυτό είναι δυνατό, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της βλάβης και την προστασία της ζωής.

Η χρήση πυρομαχικών πρέπει να περιοριστεί σε καταστάσεις απειλής της ζωής ή σοβαρού τραυματισμού. Τόσο στο Κάιρο όσο και στο Σουέζ, η εντατική και αδιάκριτη χρήση βίας και πυρομαχικών χωρίς προειδοποίηση, που προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων, υποδηλώνει ότι αυτά τα διεθνή πρότυπα δεν τηρήθηκαν κατά τη διαχείριση των διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.