11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2012, 14:48Εκτύπωση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
9 Φεβρουαρίου 2012
11 Φεβρουαρίου: Διαδηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας σε 16 χώρες για το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

Κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 16 χώρες

Δείτε το βίντεο One year of rebellion. One year of hope: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gk840BmiFMg#!

Χιλιάδες υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας, συνδικαλιστές, φοιτητές και άλλοι, θα συγκεντρωθούν στις 11 Φεβρουαρίου σε εκδηλώσεις σε 16 χώρες ανά τον κόσμο για να σηματοδοτήσουν μια «Παγκόσμια Ημέρα Δράσης», σε ένδειξη αλληλεγγύης στους διαδηλωτές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που απαιτούν μεταρρυθμίσεις και μεγαλύτερο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε πόλεις σε όλη την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, το Νεπάλ, τη Νορβηγία, την Παραγουάη, την Ισπανία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν και θα είναι στο επίκεντρο των απαιτήσεων για αλλαγή στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι οποίες οδήγησαν στα εξαιρετικά γεγονότα του περασμένου έτους», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Στην επέτειο του ενός χρόνου από την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ, συγκεντρωνόμαστε σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους σε όλη την περιοχή που συνεχίζουν να αντιστέκονται στη βίαιη καταστολή με θάρρος και αξιοπρέπεια.»

«Επίσης, αψηφούμε όσους εναντιώνονται στην αλλαγή για τα ανθρώπινα δικαιώματα -έχουμε τεκμηριώσει φαύλες επιθέσεις ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η Αίγυπτος, ενώ αλλού, όπως στη Συρία, οι κυβερνήσεις καταστέλλουν βάναυσα τις διαμαρτυρίες. Οι υπεύθυνοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις που έχουν διαπράξει.»

«Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τις αλλαγές που έχουν επιτευχθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το περασμένο έτος, θα εστιάσουμε σε βασικά πράγματα που πρέπει να επιτευχθούν στο έτος που έρχεται: χαλιναγώγηση της χρήσης των δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών, καταπολέμηση βασανιστηρίων και λογοδοσία των υπευθύνων για παραβιάσεις.»

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη διαδήλωση, ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, θα απευθυνθεί στους διαδηλωτές στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Θα υπάρξει ζωντανή σύνδεση με διαδηλωτές στη Χομς και σε άλλες περιοχές της Συρίας.
  • Οργανωμένες ομάδες ανθρώπων θα δραστηριοποιηθούν σε 5 πόλεις στη Φινλανδία.
  • 5 πόλεις στη Νορβηγία θα διοργανώσουν διαμαρτυρίες.
  • Ακτιβιστές στο Μαρόκο σχεδιάζουν την οργάνωση καθιστικής διαμαρτυρίας σε μια από τις κεντρικές πλατείες της Rabat.
  • 35 ομάδες της Διεθνούς Αμνηστίας θα πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις στην Ισπανία, περιλαμβανομένης της Plaza del Callao της Μαδρίτης.
  • Ακτιβιστές στην Ελβετία θα δείξουν αλληλεγγύη στους διαδηλωτές στην Αίγυπτο, με μια καλλιτεχνική αεροφωτογραφία που θα σχηματίζει τη λέξη Ταχρίρ.
  • Πέρα από τις χώρες που έχουν οργανώσει δημόσιες διαδηλώσεις, ακτιβιστές σε πολλές άλλες χώρες θα αναπτύξουν δράσεις διαμαρτυρίας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η ημέρα θα μεταδοθεί στο Twitter μέσω του hashtag #feb11Global.

Δείτε εδώ το μήνυμα του Σαλί Σετί, Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς Αμνηστίας, για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης:

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.