ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΒΕΤΟ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ «ΠΡΟΔΟΣΙΑ» ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 8 Φεβρουαρίου 2012, 11:28Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


4 Φεβρουαρίου  2012
Το διπλό βέτο στο σχέδιο Ψηφίσματος για τη Συρία του Συμβουλίου Ασφαλείας αποτελεί «προδοσία» των διαδηλωτών

Η απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν βέτο σε ένα αδύναμο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, μία ημέρα αφότου ο στρατός της Συρίας εξαπέλυσε τεράστια επίθεση σε κατοικημένες περιοχές στο Χομς αφήνοντας δεκάδες νεκρούς, αποτελεί συγκλονιστικά σκληρή προδοσία του λαού της Συρίας.

«Πρόκειται για εντελώς ανεύθυνη χρήση του βέτο από τη Ρωσία και την Κίνα», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας. «Συγκλονίζει το γεγονός ότι παρεμποδίζουν ένα σχέδιο ψηφίσματος που ήταν ήδη αρκετά αδύναμο».

«Έπειτα από μια νύχτα κατά την οποία όλος ο κόσμος παρακολούθησε τους κατοίκους της περιοχής Χομς να υποφέρουν, οι ενέργειες αυτών των μελών είναι συγκλονιστικές».

Εκτός από μια προεδρική δήλωση που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2011, η οποία καταδίκαζε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει αναλάβει δράση για τη κρίση στην Συρία από τότε που ξέσπασε η εξέγερσης, τον Μάρτιο του 2011.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να ασκεί πίεση στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να παραπέμψουν την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, να επιβάλουν γενικευμένο εμπάργκο όπλων στη χώρα και να εφαρμόσουν δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Μπασάρ αλ-Ασάντ και άλλων υψηλών αξιωματούχων.


ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.