ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΜΑΙΚΕΛ ΝΑΜΠΙΛ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2012, 15:23Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Ιανουαρίου 2012
Αίγυπτος: Η απελευθέρωση του μπλόγκερ Μάικελ Ναμπίλ είναι το τέλος ενός μαρτυρίου
Με καθυστέρηση μηνών απελευθερώθηκε αιγύπτιος μπλόγκερ και κρατούμενος συνείδησης, του οποίου η δίκη ήταν κατάφωρα άδικη, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
«Το τέλος του μαρτυρίου του Μάικελ Ναμπίλ στα χέρια του στρατιωτικού συμβουλίου θα έπρεπε να εορταστεί», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Παρόλα αυτά, χάθηκαν 10 μήνες από τη ζωή του Μάικελ. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συλληφθεί. Πρέπει να ανακτήσει το λευκό ποινικό του μητρώο και να αποζημιωθεί για το μαρτύριό του».

«Κατά τη διάρκεια της δίκης του, οι αιγυπτιακές αρχές συμπεριφέρθηκαν χωρίς κανένα σεβασμό για τα δικαιώματά του. Κατά καιρούς έδιναν την εντύπωση ότι έπαιζαν με τη ζωή του, αφήνοντας την υγεία του να επιδεινωθεί τόσο άσχημα, που πολλοί φοβήθηκαν για τη ζωή του».

«Το Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων (SCAF) θα έπρεπε να έχει απελευθερώσει τον Μάικελ Ναμπίλ εδώ και πολύ καιρό. Είναι ντροπή ότι, καθώς φαίνεται, το έκαναν τώρα, μόνο για να προσπαθήσουν να αποφύγουν την κριτική στην επέτειο της 25ης Ιανουαρίου», προσέθεσε.

Μετά τη σύλληψη του μπλόγκερ στο σπίτι του, στο Κάιρο, στις 28 Μαρτίου, ένα στρατοδικείο τον καταδίκασε στις 10 Απριλίου σε φυλάκιση τριών ετών για την κριτική του στη χρήση βίας από τον αιγυπτιακό στρατό εναντίον διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ, και την αντίρρησή του στη στρατιωτική θητεία.

Όταν ξεκίνησε απεργία πείνας, τον Αύγουστο, επιβιώνοντας μόνο με υγρά, το βάρος του έπεσε κατακόρυφα, ενώ οι αρχές των φυλακών του αρνήθηκαν τα απαιτούμενα φάρμακα προκειμένου να αντιμετωπίσει καρδιολογικά προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια των δικών του, το στρατιωτικό δικαστήριο αρνήθηκε να αφήσει ελεύθερο τον Μάικελ Ναμπίλ Σάναντ έστω και προσωρινά, προκειμένου να δεχθεί ιατρική περίθαλψη.

Το Δεκέμβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 ετών, σε επανάληψη της δίκης. Στις 21 Ιανουαρίου το SCAF ανακοίνωσε ότι θα του έδινε χάρη, όπως και σε περίπου 2.000  ακόμα κρατούμενους, που είχαν καταδικαστεί από στρατοδικεία.

Τον Αύγουστο το SCAF παραδέχθηκε ότι περίπου 12.000 πολίτες σε όλη τη χώρα είχαν δικαστεί από στρατοδικεία μετά από πολύ άδικες δίκες. Τουλάχιστον 13 έχουν καταδικασθεί σε θάνατο.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι δίκες σε στρατοδικεία παραβιάζουν θεμελιώδεις προϋποθέσεις της ορθής απονομής δικαιοσύνης και της δίκαιης δίκης.

«Είναι συγκλονιστικό ότι περισσότεροι πολίτες έχουν δικαστεί ενώπιον στρατοδικείων υπό το SCAF σε ένα χρόνο, παρά κατά ολόκληρη τη τριακονταετή διακυβέρνηση του Μουμπάρακ», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ-Σαχράουι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.