ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΟΝ ΟΗΕ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2012, 13:11Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
23 Ιανουαρίου 2012
Τα ευρήματα του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία πιέζουν τον ΟΗΕ να δράσει
Αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τεμηριώθηκαν από την αποστολή παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου ενισχύουν το κάλεσμα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κατάστασης ασφάλειας στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες των εργασιών τους, οι παρατηρητές της αποστολής υπέβαλαν αναφορά από έρευνα πεδίου στον Αραβικό Σύνδεσμο, στην οποία αναφέρεται ότι παρέθεσαν σαφή αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της κυβέρνησης της Συρίας, που συμφωνούν με τα ευρήματα της Διεθνούς Αμνηστίας. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης δεν έχει δημοσιευτεί.

«Η αναφορά της αποστολής του Αραβικού Συνδέσμου έχει ενισχύσει την υπόθεση ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει ενεργό δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στη Συρία από τον περασμένο Μάρτιο,» δήλωσε η Ann Harrison, προσωρινή Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Τα επιχειρήματα των χωρών που έχουν εμποδίσει τη δράση για τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ηχούν όλο και πιο απατηλά -το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει τώρα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά παραπέμποντας την κατάσταση στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.»

Ανάμεσα στις τρέχουσες ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα που επικαλέστηκαν οι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου ήταν η υπερβολική χρήση βίας εκ μέρους των συριακών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον διαδηλωτών, καθώς και οι συνεχιζόμενες αναφορές βασανισμών των κρατουμένων.

Σε ομιλία του σχετικά με τα ευρήματα, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Nabil El Araby, δήλωσε ότι οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κυβέρνησης του Προέδρου Bashar al Assad οδήγησε ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης να πάρουν τα όπλα, προκαλώντας φόβους για πιθανό εμφύλιο πόλεμο.

Στην αναφορά αναφέρεται κάποια πρόοδος στη παραχώρηση περιορισμένης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης και η απελευθέρωση ορισμένων φυλακισμένων που κρατούνταν σε σχέση με τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν το Μάρτιο του 2011.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος φέρεται ότι έχει αποκτήσει τους καταλόγους όσων κρατήθηκαν ή εξαφανίστηκαν και καλεί την κυβέρνηση να απελευθερώσει όσους κρατούνται ακόμα και να αποσαφηνίσει την κατάσταση όσων έχουν εξαφανιστεί.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τον Αραβικό Σύνδεσμο να προωθήσει την πλήρη αναφορά από την έρευνά της και τους καταλόγους όσων έχουν κρατηθεί και εξαφανιστεί, καθώς και οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην Ανεξάρτητη Διεθνή Εξεταστική Επιτροπή για την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας, η οποία αναμένεται να υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το Μάρτιο.

«Το αληθινό μέτρο της επιτυχίας της αποστολής παρατηρητών θα εξαρτηθεί από το αν τα ευρήματά της θα παρακινήσουν επιτυχώς τη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες σοβαρές ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Συρία,», δήλωσε η Ann Harrison.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε επίσης τις συριακές αρχές και την αντιπολίτευση να ξεκινήσουν μέσα σε δυο εβδομάδες σοβαρό πολιτικό διάλογο σχετικά με ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, της αποκατάστασης της ασφάλειας και της αναδιοργάνωσης της αστυνομίας.

Επίσης, ζήτησε από την οποιαδήποτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ,τη σύσταση μιας ανεξάρτητης εξεταστικής επιτροπής για να ερευνά τις παραβιάσεις εις βάρος του συριακού λαού και την εξασφάλιση της δικαιοσύνης.

Οι συριακές αρχές απέρριψαν την πρόταση αυτή.

«Κάθε πολιτικό σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη Συρία πρέπει να περιλαμβάνει σαφείς μηχανισμούς για λογοδοσία,», δήλωσε η Ann Harrison.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.