H ΣΥΡΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ», ΚΑΘΩΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΕΚΤΙΝΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΑ ΥΨΗ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2011, 12:54Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          22 Δεκεμβρίου 2011
 H Συρία επιβάλλει τη θανατική ποινή για εξοπλισμό
«τρομοκρατών», καθώς ο αριθμός των νεκρών εκτινάσσεται στα ύψη
Μόνο να επιδεινώσει την αιματοχυσία μπορεί ο νόμος που θεσπίστηκε αυτή την εβδομάδα και επιβάλλει τη θανατική ποινή σε οποιονδήποτε εξοπλίζει «τρομοκράτες» ,προειδοποίησε σήμερα, η Διεθνής Αμνηστία καθώς εκτοξεύτηκε ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα.   

Σε μία από τις πιο πολύνεκρες εβδομάδες από τότε που ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες για τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με αναφορές, σκοτώθηκαν περίπου 170 άνθρωποι- περιλαμβανομένων περίπου 70 αποστατών του στρατού όταν οι δυνάμεις της κυβέρνησης επιτέθηκαν στο χωριό Kafr Awaid, στη βορειοδυτική επαρχία του Idlib. Δεκάδες στρατιωτικού προσωπικού της Συρίας αναφέρθηκαν επίσης ως νεκροί. 

Την Τρίτη, το επίσημο  πρακτορείο ειδήσεων SANA ανέφερε ότι ο σύριος Πρόεδρος, Bashar al Assad, έχει υπογράψει νόμο που προβλέπει «την ποινή του θανάτου για όποιον παρέχει όπλα ή βοηθά στην παροχή όπλων που προορίζονται για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών». 

«Ο νόμος θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες καθώς οι συριακές αρχές ισχυρίζονται ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι δουλειά των «ενόπλων τρομοκρατών» , δήλωσε ο Philip Luther, προσωρινός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. 

«Οι συριακές αρχές πρέπει να καταργήσουν αυτό το νόμο, που αποτελεί άλλο ένα βάναυσο εργαλείο τους στο οπλοστάσιο της καταπίεσης», πρόσθεσε. 

Αυτόπτης μάρτυρας , μιλώντας στη Διεθνή Αμνηστία, περιέγραψε ότι είχε δει τις σορούς περίπου 100 κατοίκων μετά τους βομβαρδισμούς της Τρίτης, στη δυτική πλευρά του Kafr Awaid. Δήλωσε επίσης ότι είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι θα συλλαμβάνονταν μέσα σε αυτά.   

Πιστεύεται πως ορισμένοι από αυτούς που σκοτώθηκαν είχαν προηγουμένως τεθεί υπό κράτηση. Βιντεοσκοπημένο στιγμιότυπο που βρήκε η Διεθνής Αμνηστία πιστεύεται ότι δείχνει τα σώματα κάποιων από εκείνους που σκοτώθηκαν με δεμένα χέρια. 

«Σαράντα από αυτούς που σκοτώθηκαν ήταν συνάδελφοι ακτιβιστές και στενοί μου φίλοι», δήλωσε ο άνδρας στη Διεθνή Αμνηστία. 

«Η όψη αυτών  των νεκρών σωμάτων ήταν ασύλληπτη. Αναρωτιέμαι γιατί πέθαναν εκείνοι και όχι εγώ. Οι επιδρομές συνεχίζονται σήμερα στο Idlib καθώς εμείς απευθύνουμε έκκληση για βοήθεια», είπε. 

Περίπου 40 αποστάτες  του στρατού, είπε ο αυτόπτης μάρτυρας, κρύβονταν από τις δυνάμεις ασφαλείας σε ένα αγρόκτημα στο χωριό και πυροβολήθηκαν επί τόπου. Οι σοροί τους απομακρύνθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί  από τα μέσα Μαρτίου, όταν ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες για τις μεταρρυθμίσεις στη Συρία, πολλές από αυτές έχουν κρατηθεί μυστικές σε άγνωστες τοποθεσίες, στις οποίες, όπως αναφέρεται, κυριαρχούν τα βασανιστήρια και οι άλλες μορφές κακομεταχείρισης. Η Διεθνής Αμνηστία έχει λάβει τα ονόματα περισσοτέρων από 200 άτομα που αναφέρεται ότι έχουν πεθάνει στη φυλακή στη Συρία από τον Απρίλιο. 

Σε μία ένδειξη  αυξανόμενης διεθνούς εναντίωσης στην αιματοχυσία στη Συρία, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε τη Δευτέρα με συντριπτική πλειοψηφία την καταδίκη της κυβέρνησης του Προέδρου Bashar al Assad για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ζήτησε τον άμεσο τερματισμό της βίας. 

Στο μεταξύ, οι διαβουλεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος για τη Συρία πριν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Από τον Απρίλιο  αυτού του έτους, η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από το Συμβούλιο

Ασφαλείας να παραπέμψει την κατάσταση στη Συρία στον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και να επιβάλει γενικό εμπάργκο όπλων στη Συρία και δέσμευση της περιουσίας του Προέδρου Bashar al Assad και των υπολοίπων εμπλεκομένων στη διαταγή ή τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.