ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ (18/12): ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2011, 09:30Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Δεκεμβρίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών (18/12):
Το Μεξικό αποτυγχάνει να προστατεύσει τους μετανάστες
Η μεξικανική κυβέρνηση απέτυχε να εκπληρώσει την υπόσχεσή της να προστατεύσει τους μετανάστες από εκτεταμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών.

Μόνο τον περασμένο χρόνο, η οργάνωση έχει καταγράψει πολυάριθμες περιπτώσεις όπου μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που ταξίδευαν μέσω του Μεξικού εξαφανίστηκαν, απήχθησαν, βασανίστηκαν, βιάστηκαν και δολοφονήθηκαν από εγκληματικές συμμορίες, συχνά με τη συνενοχή δημοσίων αξιωματούχων. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών έχουν επίσης υποστεί πρωτοφανείς επιθέσεις.

«Παρά την υπόσχεση της μεξικανικής κυβέρνησης για αλλαγή, οι συστηματικές παραβιάσεις εναντίον των μεταναστών συνεχίζονται αμείωτες. Οι νόμοι και άλλα επίσημα μέτρα έχουν από ελάχιστο έως μηδαμινό αντίκτυπο», δήλωσε ο Rupert Knox, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Μεξικό.

«Η πρόληψη και η τιμωρία γι’αυτά τα εγκλήματα παραμένει σπάνια εξαίρεση».

Τον Φεβρουάριο του 2011, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι 11.000 μετανάστες είχαν απαχθεί τους προηγούμενους έξι μήνες.

Τον Απρίλιο, ανακαλύφθηκαν ξανά μαζικοί τάφοι στην κοινότητα του San Fernando, στη βόρεια πολιτεία του Tamaulipas. Μερικά από τα 193 αγνώστων στοιχείων πτώματα πιστεύεται ότι ανήκουν σε μεξικανούς και κεντροαμερικανούς μετανάστες, που απήχθησαν στην πορεία προς τα αμερικανικά σύνορα. Ωστόσο, έχουν αναγνωριστεί λιγότερα από 30.

Στην πολιτεία του Μεξικού, σε διάστημα τριών μηνών, βρέθηκαν τα πτώματα τριών μεταναστών, σε απόσταση μόλις κάποιων μέτρων από το καταφύγιο μεταναστών του San Diego στη Lecheria.

Οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις σπάνια λογοδοτούν και πολλές περιπτώσεις απαχθέντων ή δολοφονημένων μεταναστών δεν ερευνώνται επαρκώς.

Κατά τη διάρκεια του 2011, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών έχουν δεχτεί επιθέσεις, απειλές θανάτου και εκφοβισμό ως αντίποινα στις προσπάθειές τους να υποστηρίξουν τους μετανάστες. Ο Fray Tomas, που διατηρεί το καταφύγιο μεταναστών “La 72” στην Tenosique, στην πολιτεία Tabasco, δέχτηκε ανώνυμα απειλητικά τηλεφωνήματα και προσβολές από την κρατική αστυνομία και μέλη του στρατού.

Τον Αύγουστο του 2010, ύστερα από τη σφαγή 72 μεταναστών στη βόρεια πολιτεία του Tamaulipas,, η μεξικανική κυβέρνηση ξεκίνησε τη στρατηγική της για την καταπολέμηση των κακοποιήσεων των μεταναστών. Ένα χρόνο μετά, δεν έχει υπάρξει καμία ένδειξη προόδου.

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Μεξικού ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Προστασία των Εργατών Μεταναστών, τον Απρίλιο του 2011, ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για να αντιμετωπίσει την κρίση των δικαιωμάτων των μεταναστών στη χώρα.

Ένας νέος μεταναστευτικός νόμος που ψηφίστηκε φέτος θα έπρεπε να διασφαλίζει μεγαλύτερη προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών. Ωστόσο, δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, ούτε έχει θεσπιστεί η προτεινόμενη προς εφαρμογή νομοθεσία. Εν τω μεταξύ, παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί μερικά από τα μέτρα για την εξυγίανση του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης από τους διεφθαρμένους αξιωματούχους, οι ισχυρισμοί για κακοποιήσεις συνεχίζονται.

«Τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνουμε έκκληση στις ομοσπονδιακές αρχές του Μεξικού να ηγηθούν της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης για την προστασία των μεταναστών και τον τερματισμό των κακοποιήσεων. Είναι καιρός να κάνουν πράξη τις υποσχέσεις τους», δήλωσε ο Rupert Knox.

Γραφείο Τύπου και Προβολής

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.