ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 250.000 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2011, 16:26Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 Δεκεμβρίου 2011

Περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι καλούν τη Λευκορωσία να σταματήσει τις εκτελέσεις

Η Διεθνής Αμνηστία και οι λευκορωσικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Viasna και Belarus Helsinki Committee, στις 09.12 επιχείρησαν να παραδώσουν -η παράδοση δεν έγινε δεκτή- στον Πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκα, μια παγκόσμια έκκληση για τον τερματισμό των εκτελέσεων στη χώρα.

Περισσότερες από 250.000 υπογραφές από όλον τον κόσμο συγκεντρώθηκαν από τα μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας και τις λευκορωσικές οργανώσεις. Η έκκληση, η οποία ξεκίνησε ως τοπική πρωτοβουλία, αποτέλεσε κεντρική δράση ενάντια στη θανατική ποινή, στο πλαίσιο του εορτασμού της 50ής επετείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η έκκληση αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο λευκορώσο Πρόεδρο ότι άνθρωποι από όλον τον κόσμο θέλουν να δουν τον τερματισμό των εκτελέσεων στη Λευκορωσία», δήλωσε ο John Dalhuisen, Αναπληρωτής Διευθυντής του Προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Καθώς η Λευκορωσία είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη και την Πρώην Σοβιετική Ένωση που συνεχίζει να πραγματοποιεί εκτελέσεις, προσδοκούμε ότι οι λευκορωσικές αρχές θα ανταποκριθούν θετικά σε αυτή την παγκόσμια, δημόσια έκκληση», προσέθεσε.

Ο θεατρικός συγγραφέας, Τομ Στόπαρντ, συμπλήρωσε με την υπογραφή του τον κατάλογο των πρώτων 100.000 υπογραφών και η ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, έκλεισε με την υπογραφή της τον κατάλογο των 250.000 υπογραφών.

Η απόπειρα παράδοσης της έκκλησης έγινε μόλις δύο ημέρες αφότου οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν σε θάνατο, μετά από δίκη -που πήρε μεγάλη δημοσιότητα-, η οποία δεν συμφωνούσε με τα διεθνή πρότυπα. Οι Dzmitry Kanavalau και Uladzslau Kavalyou κρίθηκαν ένοχοι για σειρά βομβιστικών επιθέσεων στη Λευκορωσία, η πιο πρόσφατη στο σταθμό μετρό του Μινσκ, η οποία προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων και τραυμάτισε 200.

Καταδικάστηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο στις 30 Νοεμβρίου, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα έφεσης, παρά μόνο η δυνατότητα χάρης εκ μέρους του Προέδρου, γεγονός που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Αν δεν δοθεί χάρη, ενδέχεται να εκτελεστούν λίγα λεπτά αφότου ενημερωθούν.

Η αμεσότητα της σύλληψης των Dzmitry Kanavalau και Uladzslau Kavalyou έχει προκαλέσει προβληματισμό και δυσπιστία σχετικά με τις διαδικασίες έρευνας. Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι είχαν υποστεί βασανιστήρια και κακομεταχείριση, προκειμένου να ομολογήσουν, δεν υπάρχουν εγκληματολογικά αποδεικτικά στοιχεία που τους συνδέουν με την έκρηξη, και δεν έχουν βρεθεί ίχνη εκρηκτικών σε κανέναν από τους δύο.

Μετά την καταδίκη των δύο ανδρών, η μητέρα του Uladzslau, Lyubov Kavalyou, είπε στα ΜΜΕ: «Η καταδίκη αυτή δεν βασίστηκε σε υλικό της συγκεκριμένης υπόθεσης. Ο γιος μου δεν είναι ένοχος. Δεν έλαβε μέρος σε αυτή την τρομοκρατική πράξη...δεν είναι εγκληματίας».

Σε συνέντευξη Τύπου στο Μινσκ, η Lyubov Kavalyou δήλωσε ότι, την τελευταία φορά που είδε το γιο της, πριν μία εβδομάδα, διαπίστωσε ορατές πληγές στους καρπούς του. Είναι συνεχώς δεμένος με χειροπέδες στο κρεβάτι από το ένα χέρι κατά τη διάρκεια της ημέρας και από τα δύο χέρια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε μια πρωτόγνωρη ένδειξη δημόσιας συμπαράστασης προς τους Dzmitry Kanavalau και Uladzslau Kavalyou μέσα στη Λευκορωσία, 50.000 άνθρωποι υπέγραψαν την έκκληση ενάντια στην επικείμενη εκτέλεσή τους.

«Η παράδοση της έκκλησης σήμερα ενώνει τις φωνές της Λευκορωσίας και ολόκληρου του κόσμου, προκειμένου να σταλεί ένα σαφές μήνυμα για τερματιστεί τώρα η βάρβαρη αυτή πρακτική», δήλωσε ο John Dalhuisen.

Συγκεντρώθηκαν υπογραφές από τις ακόλουθες χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βερμούδες, γαλλόφωνος Καναδάς, Τσεχία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μολδαβία, Μογγολία, Ολλανδία, Παραγουάη, Πολωνία, Πορτογαλία, Πουέρτο - Ρίκο, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τόγκο, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκκληση θα αποσταλεί στον Πρόεδρο ταχυδρομικά.

Παίξε ενάντια στη Θανατική Ποινή: http://amnestygame.com/

Το video game «Amnesty - The Game» δημιουργήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Δημιουργών Λογισμικού Ψυχαγωγίας, προκειμένου να στηρίξει την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

Γραφείο Τύπου και Προβολής


ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.