ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΕ ΖΩΝΗ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2011, 17:56Εκτύπωση

Ας μετατρέψουμε την Ευρώπη σε ζώνη μηδενικής ανοχής της βίας κατά των γυναικών
24 Νοεμβρίου 2011

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου), η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλα τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να υπογράψουν και να επικυρώσουν τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία. Μέχρι σήμερα, 17 χώρες του Συμβουλίου έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, αλλά υπολείπονται και άλλες.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί απαράδεκτο το ότι κάθε μέρα μια στις πέντε γυναίκες στη Ευρώπη υφίσταται βία. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος για κάθε μία από τις  47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης  για τη βία κατά των γυναικών θα έπρεπε να είναι γύρω στα 34 δις. Για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί σε μια χώρα του Συμβουλίου, το κόστος θα έπρεπε να είναι 555 ευρώ ετησίως. Αυτό αποτελεί τεράστιο οικονομικό βάρος για τις χώρες. Συγκριτικά η γαλλική κυβέρνηση ξόδεψε 32.15 δις για άμυνα σε ένα χρόνο.

«Για να νιώθουν οι γυναίκες ασφαλείς στους δρόμους, στα γραφεία και στα σπίτια τους, τα κράτη και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίζουν όλα τα θέματα βίας κατά των γυναικών, όπως η πρόληψης, η προστασία και η αποκατάσταση. Το πρώτο βήμα είναι η συμμετοχή στη Συνθήκη και η καθιέρωση του θέματος της βίας κατά των γυναικών ως προτεραιότητας», δηλώνει ο Nicolas Beger, Διευθυντής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης, υπό την προεδρεία της Σουηδίας, της Ισπανίας και του Βελγίου, έκαναν σημαντικές διαφορές όσον αφορά τη βία κατά των γυναικών, μέσω της υιοθέτησης του Χάρτη των Γυναικών, μία στρατηγική για την ισότητα των φύλων και την υπόσχεση μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της βίας ενάντια των γυναικών. Ωστόσο, η δράση δεν ανταποκρίνεται ακόμα στο επίπεδο της δέσμευσης.

Η δέσμευση της ΕΕ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών πρέπει να επανέλθει στην επιφάνεια. Η υπογραφή της σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης μπορεί να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη μετατρέπεται σε ζώνη μηδενικής ανοχής της βίας κατά των γυναικών και ότι γυναίκες και κορίτσια προστατεύονται από κάθε μορφή βίας.

Γενικές Πληροφορίες:

H σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία περιεκτική και νομικά δεσμευτική διεθνής συνθήκη με προβλέψεις για πρόληψη, προστασία των θυμάτων και δίωξη των δραστών. Η Διεθνής Αμνηστία καλωσόρισε την υιοθέτηση της Σύμβασης του Μαΐου του 2011 ως ένα μεγάλο βήμα για τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών στην Ευρώπη.

Η υπουργική σύνοδος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 10 και 11 Μαΐου 2011, υιοθέτησε τη Συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Η Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ, όταν επικυρωθεί από 10 χώρες. Η Συνθήκη είναι ανοιχτή στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά μπορούν και άλλες χώρες της ΕΕ να συμμετάσχουν. Μέχρι στιγμής μόνο 17 χώρες την έχουν υπογράψει, αλλά καμία δεν την έχει ακόμη επικυρώσει.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.