ΝΙΚΑΡΑΓΟΥΑ: ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2011, 15:55Εκτύπωση

«Το μόνο που ζητάμε είναι να είμαστε ελεύθερες όπως οι πεταλούδες!»

Οι γυναίκες και τα κορίτσια στη Νικαράγουα κινδυνεύουν. Οι βιασμοί και η σεξουαλική κακοποίηση είναι ευρέως διαδεδομένα με θύματα κυρίως κορίτσια κάτω των 17 ετών. Το 2008 θεσπίστηκε καθολική απαγόρευση της έκτρωσης, ακόμα και για θύματα βιασμού. Ενδεικτικά, μόνο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2011, 63 κορίτσια, θύματα σεξουαλικής βίας, οδηγήθηκαν σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

«Είναι τόσο ακραίο, δύσκολα το πιστεύεις. Διαβάζω τα στοιχεία και σκέφτομαι ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Οι βιασμοί και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες όμως είναι η ανισότητα που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες. Αυτές είναι καταστάσεις που απαιτούν συλλογική δράση», αναφέρει ακτιβίστρια στη Νικαράγουα.

Από το 2008 η Διεθνής Αμνηστία συνεργάζεται στενά με οργανώσεις που μάχονται για τα σεξουαλικά δικαιώματα των γυναικών στη χώρα και αυτή η συλλογική προσπάθεια έχει αποφέρει καρπούς. Ασκώντας θεσμική πίεση προς τον Πρόεδρο της Νικαράγουας, Daniel Ortega, για την αποποινικοποίηση της έκτρωσης και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης, συλλέχθηκαν συνολικά 212.165 υπογραφές. Το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας συγκέντρωσε περίπου 1.100 υπογραφές.

Επιπλέον, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου αποτέλεσαν μέχρι τώρα ευκαιρία για να ακούσουν οι υποψήφιοι τα αιτήματα των γυναικών, θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης.

Τον περασμένο Ιούλιο, αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τη Νικαράγουα, συνάντησε τους υποψηφίους προέδρους και παρουσίασε δημοσίως τον εκπληκτικό αριθμό των υπογραφών.

Ο μοναδικός υποψήφιος που αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας, ήταν ο σημερινός Πρόεδρος της Νικαράγουας, Daniel Ortega.

Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, μετά τη συνάντηση εξέφρασαν μηδενική ανοχή στο θέμα της βίας κατά των γυναικών. Επιπλέον, δυο από τους υποψηφίους προέβησαν απευθείας σε δημόσια δήλωση και δεσμεύτηκαν για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών και κοριτσιών στη Νικαράγουα.

Η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε επίσης οργανώσεις που μάχονται για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών και να τους ενημέρωσε για τις δράσεις αλληλεγγύης και θεσμικής πίεσης που ενέπνευσαν τα λόγια τους σε ανθρώπους από ολόκληρο τον κόσμο.

Η πεταλούδα, σύμβολο ελευθερίας και ελπίδας για τη Νικαράγουα, χρησιμοποιήθηκε σε μια παγκόσμια δράση, η οποία είχε εντυπωσιακή ανταπόκριση. Σε αυτή τη δράση συμμετείχαν ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από 115 χώρες δημιουργώντας συνολικά 50.927 πεταλούδες (ηλεκτρονικές και χάρτινες), ως ένδειξη αλληλεγγύης στο αγώνα των γυναικών για την προστασία των δικαιωμάτων τους. Από την κινητοποίηση του ελληνικού τμήματος δημιουργήθηκαν 1654 πεταλούδες, σε διάστημα δυο μόλις μηνών.

Στις 28 Σεπτεμβρίου «Ημέρα αποποινικοποίησης της έκτρωσης στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική», πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στη Νικαράγουα όπου γυναίκες, κορίτσια, άνδρες και αγόρια με αίτημα τον τερματισμό της σεξουαλικής κακοποίησης παρέλασαν μαζί με τις χιλιάδες πεταλούδες αλληλεγγύης. Το μήνυμα μας για την αποποινικοποίηση κάθε μορφής έκτρωσης, ακούστηκε ακόμα πιο δυνατά προς τις αρχές της Νικαράγουας δίνοντας κουράγιο στις γυναίκες της χώρας που μάχονται για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά τους δικαιώματα.

Οι πεταλούδες χρησιμοποιήθηκαν με δημιουργικούς τρόπους από τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη διαδήλωση, καλύπτοντας λεωφορεία, τοίχους, φτιάχνοντας πανό και πλακάτ ενώ αρκετοί, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών, ζωγράφισαν τη δική τους πεταλούδα στα πρόσωπα τους!

Δείτε περισσότερα στιγμιότυπα από την ημέρα αυτή εδώ.

Οι πεταλούδες αυτές διακοσμούν πλέον τους τοίχους καταφύγιων και κλινικών δίνοντας μηνύματα ελπίδας και συμπαράστασης στα θύματα σεξουαλικής βίας. Η Argentina, διευθύντρια ενός δικτύου αποτελούμενου από κέντρα για επιζώσες σεξουαλικής βίας, ανέφερε «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες

για αυτή τη δράση που πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Αμνηστία σε ολόκληρο τον κόσμο με πλήθος ανθρώπων να ζωγραφίζουν αυτές τις υπέροχες πεταλούδες».

Επιζώσες από κάποιο άλλο κέντρο υποστήριξης δήλωσαν πόσο παρήγορο είναι για αυτές το ότι τόσο πολλοί άνθρωποι που δεν τις είχαν συναντήσει ποτέ, άκουσαν τις ιστορίες τους και τις πίστεψαν.

«Κάθε μέλος της Αμνηστίας που στέλνει μια κάρτα, μια πεταλούδα, ένα γράμμα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε. Για εμάς είναι σημαντικό να πείτε στον κόσμο τι συμβαίνει εδώ. Τα κορίτσια χρειάζονται τις φωνές σας για να ακουστούν, ώστε και στο εσωτερικό της χώρας να γνωρίζουν πλέον ότι διεθνείς φορείς παρακολουθούν την κατάσταση», Ana María Pizarro, διευθύντρια κέντρου για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Γιαυτό και η εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στη Νικαράγουα δεν τελειώνει εδώ. Θα συνεχίσουμε μαζί με το κίνημα των γυναικών, να απαιτούμε σεβασμό στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα καθώς οι γυναίκες στη Νικαράγουα αγωνίζονται μέσα από την φωνή, τη δράση και την αλληλεγγύη μας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.