Ο ΑΙΓΥΠΤΙΟΣ ΜΠΛΟΓΚΕΡ ΑΠΕΡΓΟΣ ΠΕΙΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ, ΚΑΘΩΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, 11:07Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο αιγύπτιος μπλόγκερ απεργός πείνας πρέπει να απελευθερωθεί, καθώς η υγεία του καταρρέει
26 Σεπτεμβρίου 2011
Οι αιγυπτιακές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων έναν κρατούμενο μπλόγκερ που βρίσκεται σε απεργία πείνας επί περισσότερο από ένα μήνα, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Η υγεία του 25χρονου Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ, ο οποίος κάνει απεργία πείνας από τις 23 Αυγούστου, έχει επιδεινωθεί δραματικά από τότε που οι αρχές της φυλακής του αφαίρεσαν ζωτικής σημασίας φάρμακα για την καρδιά του, δηλώνει η οικογένειά του.

«Είναι βαθιά ανησυχητικό ότι η μεταχείριση των αιγυπτίων αντιφρονούντων δεν φαίνεται να έχει αλλάξει πολύ από τότε που βρισκόταν στην εξουσία ο Πρόεδρος Μουμπάρακ», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Ο Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ πρέπει να αφεθεί ελεύθερος αμέσως και άνευ όρων. Στο μεταξύ θα πρέπει να του παρασχεθεί η απαιτούμενη ιατρική φροντίδα», δήλωσε.

Ο μπλόγκερ συνελήφθη στις 28 Μαρτίου στο σπίτι του στο Κάιρο, δικάστηκε σε στρατοδικείο στις 10 Απριλίου και καταδικάσθηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση για σχόλια που έκανε στο Facebook και για φερόμενη διασπορά ψευδών και φημών σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις στο μπλογκ του.

Σε αυτό, επικρίνει τη χρήση βίας από το στρατό εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στην Πλατεία Ταχρίρ και περιγράφει πώς συνελήφθη και βασανίστηκε από τον αιγυπτιακό στρατό τον Φεβρουάριο.

Η έφεσή του ενάντια στην απόφαση του δικαστηρίου έχει οριστεί για τις 4 Οκτωβρίου.

Όταν η οικογένειά του τον επισκέφθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής στις 19 Σεπτεμβρίου, τους είπε ότι οι αρχές των φυλακών είχαν αφαιρέσει ζωτικής σημασίας φάρμακα για την καρδιά του, υποστηρίζοντας ότι, αφού κάνει απεργία πείνας δεν μπορεί να παίρνει τα φάρμακά του χωρίς να παρακολουθείται από γιατρό. Παρόλα αυτά, δεν τον έχει δει ειδικός καρδιολόγος.

Το βάρος του έχει επίσης πέσει από τα 60 στα 48 κιλά από τότε που ξεκίνησε την απεργία πείνας.

«Οι γιατροί μας λένε ότι οι απεργοί πείνας δεν επιζούν περισσότερες από 40 μέρες. Σήμερα είναι η 34η μέρα του Μάικελ. Το πιο σημαντικό πράγμα για μας αυτή τη στιγμή είναι να παρασχεθεί στον Μάικελ κατάλληλη ιατρική φροντίδα από ιδιωτικό νοσοκομείο, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη δίκη του, στις 4 Οκτωβρίου», είπε στη Διεθνή Αμνηστία ο αδερφός του, Μαρκ Ναμπίλ Σανάντ.

«Ο Μάικελ ορκίστηκε να μη σταματήσει την απεργία πείνας μέχρι να αφεθεί ελεύθερος. Έχουμε υποβάλει πολλά αιτήματα στις αιγυπτιακές αρχές και τις καθιστούμε υπεύθυνες για οτιδήποτε συμβεί στον Μάικελ», προσέθεσε.

Ο αδερφός του είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο Μάικελ ισχυρίστηκε ότι οι αρχές της φυλακής έβαλαν ναρκωτικά στη τσάντα του, σε μια προφανή προσπάθεια να τον τρομάξουν για να σταματήσει την απεργία πείνας.

Παρέδωσε τα ναρκωτικά σε έναν αξιωματούχο από το γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος τον επισκέφθηκε στη φυλακή, και εξήγησε ότι είχε γίνει μια προσπάθεια να τον ενοχοποιήσουν, είπε ο αδερφός του στη Διεθνή Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Μάικελ Ναμπίλ Σανάντ κρατούμενο συνείδησης, που κρατείται μόνο εξαιτίας της ειρηνικής άσκησης του δικαιώματός του στην ελευθερία έκφρασης.

«Από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, στην αρχή του χρόνου, τουλάχιστον 12.000 άτομα έχουν παραπεμφθεί σε στρατοδικεία», δήλωσε ο Μαρκ Ναμπίλ Σανάντ.

«Τίποτα δεν έχει αλλάξει από την “επανάσταση”.»

«Στην πραγματικότητα τα πράγματα χειροτερεύουν», προσέθεσε.

Ο Μαρκ Ναμπίλ Σανάντ απειλήθηκε πρόσφατα με φυλάκιση από τις αρχές εξαιτίας της δημόσιας υποστήριξής του στον αδερφό του Μάικελ.

«Ο Μαρκ Ναμπίλ Σανάντ στοχοποιείται απλά επειδή επιδιώκει να υπερασπιστεί τον αδερφό του από την αδικία», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι.

«Οι αιγυπτιακές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως να τον εκφοβίζουν. Οποιεσδήποτε απειλές ή κακομεταχείριση από αστυνομικούς εναντίον του πρέπει να διερευνηθούν και να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι».

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη δίκη πολιτών από στρατοδικεία και θεωρεί αυτά τα δικαστήρια θεμελιωδώς άδικα, καθώς στερούν από τους κατηγορούμενους κάποιες βασικές εγγυήσεις δίκαιης δίκης, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος έφεσης.

Στο αιγυπτιακό στρατιωτικό δικαστικό σύστημα, οι εφέσεις περιορίζονται σε νομικά σημεία και δεν περιλαμβάνουν επανεξέταση των γεγονότων της υπόθεσης και των στοιχείων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.