Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΟ ΜΕΞΙΚΟ ΑΠΟΤΥΓΧΑΝΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ

Δημοσιεύθηκε στις 30 Αυγούστου 2011, 15:26Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
30 Αυγούστου 2011

Η στρατηγική προστασίας των μεταναστών που εφαρμόζει το Μεξικό αποτυγχάνει προκαλέσει αντίκτυπο

Η στρατηγική της μεξικανικής κυβέρνησης στο θέμα των μεταναστών έχει αποτύχει έως τώρα να αντιμετωπίσει τον ανησυχητικό αριθμό των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, που απάγονται τακτικά στη χώρα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία, ένα χρόνο μετά την αρχική εφαρμογή του σχεδίου.

Η στρατηγική, η οποία ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2010,  δεσμευόταν για μια ριζοσπαστική αναμόρφωση της κυβερνητικής προσέγγισης στην επιδημία των απαγωγών και των δολοφονιών παράτυπων μεταναστών στο Μεξικό.

Συμπεριλάμβανε δεσμεύσεις για την εξασφάλιση αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ ομοσπονδιακών, κρατικών και κοινοτικών αρχών, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω απαγωγών, την έρευνα και την τιμωρία εκείνων που ευθύνονται και την εγγύηση παροχής βοήθειας σε μετανάστες που έχουν υποφέρει από κακομεταχείριση.

«Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι αντιμετωπίζουν το ζήτημα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η εφαρμογή της ευρέως διαφημιζόμενης αυτής πολιτικής έχει αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα», δήλωσε ο Rupert Knox, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας στο Μεξικό.

«Η μεξικανική κυβέρνηση πρέπει να παράσχει λεπτομερή έκθεση ως προς τον αντίκτυπο της στρατηγικής και της πληροφόρησης στα θέματα της δίωξης και καταδίκης όλων όσοι ευθύνονται για υποθέσεις κακομεταχείρισης εις βάρος των μεταναστών.»

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει δεκάδες υποθέσεις όπου μετανάστες από την Κεντρική Αμερική οι οποίοι ταξιδεύουν δια μέσου του Μεξικού, έχουν απαχθεί, βασανιστεί, βιαστεί, δολοφονηθεί και εξαφανιστεί.

Σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Μεξικού, συνολικά 11.000 παράτυποι μετανάστες απήχθησαν μέσα σε περίοδο έξι μηνών το 2010.

Στις 23 Αυγούστου 2010, 72 μετανάστες από την Κεντρική και τη Νότια Αμερική, δολοφονήθηκαν από εγκληματική συμμορία στην κοινότητα του San Fernando, στη βόρεια πολιτεία του Tamaulipas. Εκείνη τη χρονιά, στην ίδια κοινότητα, ανακαλύφθηκαν 193 πτώματα σε μαζικούς τάφους, μερικά από τα οποία πιστεύεται ότι ανήκουν σε μετανάστες.

Στην επέτειο από τη σφαγή στο San Fernando, το Ομοσπονδιακό Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στο Μεξικό, ανακοίνωσε ότι 82 ύποπτοι,  μεταξύ των οποίων και η δημοτική αστυνομία, κρατούνταν με την κατηγορία της ανάμειξής τους σε σειρά εγκλημάτων στο Tamaulipas.

«Είναι θετικό το να βλέπουμε τις αρχές να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με την απαγωγή και τη δολοφονία των 193 ανθρώπων στο Tamaulipas», δήλωσε χαρακτηριστικά  ο Rupert Knox.

«Ωστόσο, μας ανησυχεί η παντελής έλλειψη ξεκάθαρης πληροφόρησης ως προς την πρόοδο των ερευνών σε περιπτώσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μεταναστών, κατά τη διάρκεια του 2010-2011.»

«Η συνεχιζόμενη αποτυχία να ληφθεί υπόψη η τεράστια πλειονότητα όσων θεωρούνται υπεύθυνοι ή να παραχθεί επαρκής στήριξη στα θύματα και τους συγγενείς τους αποτελεί σημαντική ανησυχία»

Τον Ιούλιο του 2011, εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφτηκαν καταλύματα μεταναστών και συνομίλησαν με θύματα απαγωγής καθώς και με υπερασπιστές των δικαιωμάτων των μεταναστών, που πολύ συχνά αντιμετωπίζουν απειλές εξαιτίας του έργου τους.

Στις 24 Ιουνίου, δεκάδες μετανάστες φέρονται να έχουν απαχθεί ενώ ταξίδευαν στην οροφή μιας αμαξοστοιχίας στο νότιο Μεξικό με κατεύθυνση τα βόρεια σύνορα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο οδηγός σταμάτησε το τρένο ακριβώς έξω από την πόλη του Aguas Medias, στην πολιτεία του Veracruz, και τουλάχιστον 10 ένοπλοι άντρες αποβιβάστηκαν από διάφορα οχήματα και άρχισαν να κατεβάζουν με τη βία τους μετανάστες από το τρένο φωνάζοντας « κατεβείτε αμέσως από το τρένο καθάρματα, και μπείτε γρήγορα μέσα στα φορτηγά.»

Μερικοί μετανάστες κατάφεραν να διαφύγουν και έτρεξαν να σωθούν, αλλά ένας άγνωστος αριθμός, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων, απήχθησαν.

Οι έρευνες των κρατικών και ομοσπονδιακών αρχών δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν τα ίχνη και να καθορίσουν τη μοίρα των απαχθέντων ή να ανακαλύψουν την ταυτότητα των απαγωγέων.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.