Η ΕΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2011, 13:55Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Ιουλίου 2011
Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει τον τελευταίο ευρωπαϊκό εκτελεστή

(Βρυξέλλες, 27 Ιουλίου 2011) Η Διεθνής Αμνηστία ανταποκρίθηκε στην πρόσφατη εκτέλεση δύο Λευκορώσων, απευθύνοντας έκκληση στην πολωνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει την πίεση στο δυτικό της γείτονα για την κατάργηση της θανατικής ποινής. Πρόκειται για το τελευταίο κράτος σε ευρωπαϊκό έδαφος, στο οποίο εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

[caption id="attachment_7688" align="alignright" width="172" caption="Διαδήλωση κατά της θανατικής ποινής έξω από τη Πρεσβεία της Λευκορωσίας στη Μόσχα, Ιούλιος 2009 © Amnesty International "][/caption]

«Αν και ο άντρας που εκτελέστηκε διέπραξε φρικτά εγκλήματα, δεν θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί», δήλωσε ο Nicolas Beger, Διευθυντής του Γραφείου για τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς της Διεθνούς Αμνηστίας. «Κανείς δεν θα έπρεπε να υφίσταται αυτή τη ύστατη στέρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάναμε ήδη συστάσεις στην πολωνική προεδρία να ασκήσει πίεση, μεταφέροντας αυτό το μήνυμα στις αρχές του Μινσκ. Η Πολωνία πρέπει στη σύνοδο κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (ΑΕΣ), τον Σεπτέμβριο στη Βαρσοβία, να ζητήσει την υποστήριξη της ΕΕ για την κατάργηση της θανατικής ποινής στη Λευκορωσία, την απελευθέρωση κρατούμενων συνείδησης, καθώς και να εγγυηθεί την ελευθερία της έκφρασης και του συνεταιρίζεσθαι».

Η ακριβής ημερομηνία εκτέλεσης του 28χρονου, Andrei Burdyka, δεν είναι γνωστή, αλλά εικάζεται ότι είναι ανάμεσα στις 14 και 19 Ιουλίου. Υπάρχουν εικασίες για την εκτέλεση ενός ακόμη άντρα που είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση, παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα. Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι η χρήση της θανατικής ποινής στη Λευκορωσία αποτελεί συστατικό ενός προβληματικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, στο οποίο η θανατική ποινή επιβάλλεται με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα. Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση χρησιμοποιούνται ως τρόπος απόσπασης «ομολογιών».

Ο Andrei Burdyka και άλλος ένας άντρας καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 14 Μαΐου, για εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας στο Grodno, τον Οκτώβριο του 2009. Οι δύο άντρες βρέθηκαν ένοχοι για φόνο εκ προμελέτης, ένοπλη επίθεση, εμπρησμό, απαγωγή ανηλίκου, κλοπή και ληστεία. Ο Andrei Burdyka και ο άλλος άντρας ομολόγησαν την ενοχή τους στις κατηγορίες. Η μητέρα του Andrei Burdyka επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη φυλακή όπου είχε τεθεί υπό κράτηση ο γιος της. Ενημερώθηκε για τον πυροβολισμό του, ενώ της παραδόθηκαν τα ρούχα και τα γυαλιά του. Καμία από τις οικογένειες δεν ενημερώθηκε επίσημα για τις εκτελέσεις

Στη Λευκορωσία, οι θανατοποινίτες ενημερώνονται για την εκτέλεσή τους, μόνο λίγες στιγμές πριν τη διεξαγωγή της. Πυροβολούνται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το σώμα δεν παραδίδεται στην οικογένεια, η οποία συχνά ενημερώνεται μόνο μετά για τα γεγονότα, και ο τόπος ταφής κρατείται μυστικός, προκαλώντας περαιτέρω πόνο στους συγγενείς.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.