ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΕ ΘΑΝΑΤΟΠΟΙΝΙΤΗΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2011, 15:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/07/2011
Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στη Λευκορωσία
Η πρόσφατη εκτέλεση Λευκορώσου, που είχε καταδικαστεί για επίθεση και φόνο, δεν συμβάλλει καθόλου στην πρόοδο όσον αφορά την απονομή τη δικαιοσύνης, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
[caption id="attachment_7677" align="alignright" width="300" caption="Φωτογραφία που προσομοιώνει τη μεθόδο εκτέλεσης στη Λευκορωσία - Φεβρουάριος 2009 ©Amnesty International "][/caption]
Η ακριβής ημερομηνία εκτέλεσης του 28χρονου, Andrei Burdyka, δεν είναι γνωστή, αλλά εικάζεται ότι έγινε ανάμεσα στις 14 και 19 Ιουλίου. Υπάρχουν εικασίες για την εκτέλεση ενός ακόμη άντρα που είχε καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση, παρόλο που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα.

«Αν και αυτός ο άντρας διέπραξε φρικτά εγκλήματα, δεν θα έπρεπε να έχει εκτελεστεί», δήλωσε η Heather McGill, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Λευκορωσία.

«Δείχνουμε τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους στη ληστεία έγινε το 2009, άλλα η αφαίρεση περισσότερων ψυχών δεν διορθώνει το άδικο. Η αφαίρεση από το κράτος μιας ζωής δεν είναι η κατάλληλη απάντηση στο πρόβλημα της βίαιης εγκληματικότητας στην κοινωνία», πρόσθεσε.

«Η χρήση της θανατικής ποινής στη Λευκορωσία αποτελεί συστατικό ενός ελαττωματικού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης, στο οποίο η θανατική ποινή επιβάλλεται με τρόπο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και πρότυπα. Υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση χρησιμοποιούνται ως τρόπος απόσπασης "ομολογιών"», ανέφερε.

Ο Andrei Burdyka και άλλος ένας άντρας καταδικάστηκαν σε θάνατο δια πυροβολισμού στις 14 Μαΐου, για εγκλήματα που διέπραξαν κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε διαμέρισμα στη δυτική πόλη του Grodno, τον Οκτώβριο του 2009.

Οι δύο άντρες βρέθηκαν ένοχοι για φόνο εκ προμελέτης, ένοπλη επίθεση, εμπρησμό, απαγωγή ανηλίκου, κλοπή και ληστεία. Ο Andrei Burdyka και ο άλλος άντρας ομολόγησαν την ενοχή τους στις κατηγορίες.

Η μητέρα του Andrei Burdyka επισκέφθηκε τη Δευτέρα τη φυλακή, όπου είχε τεθεί υπό κράτηση ο γιός της. Ενημερώθηκε για τον πυροβολισμό του, ενώ της παραδόθηκαν τα ρούχα και τα γυαλιά του.

Καμία από τις οικογένειες δεν ενημερώθηκε επίσημα για τις εκτελέσεις. Η οικογένεια του άλλου καταδικασθέντος επέλεξε να μην ταξιδέψει στο Minsk για να ρωτήσει τις αρχές εάν είχε εκτελεστεί.

Στη Λευκορωσία, οι θανατοποινίτες ενημερώνονται για την εκτέλεσή τους, μόνο λίγες στιγμές πριν τη διεξαγωγή της. Πυροβολούνται στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Καμιά φορά χρειάζεται παραπάνω από μία σφαίρα.

Το σώμα δεν παραδίδεται στην οικογένεια, η οποία συχνά ενημερώνεται μόνο μετά για τα γεγονότα, και ο τόπος ταφής κρατείται μυστικός, προκαλώντας περαιτέρω πόνο στους συγγενείς.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.