ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ, ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ, ΑΜΦΙΦΥΛΟΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΝΣΕΞΟΥΑΛ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου 2011, 17:06Εκτύπωση

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
19 Ιουνίου 2011

Οι βουλγαρικές αρχές πρέπει να διερευνήσουν επίθεση εναντίον ακτιβιστών των δικαιωμάτων των λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ

Στις 18 Ιουνίου, μετά την πορεία του Sofia Pride, ομάδα άγνωστων δραστών επιτέθηκε σε πέντε εθελοντές του Pride. Τρεις από αυτούς υπέστησαν μικροτραυματισμούς. Τα θύματα υποψιάζονται ότι οι δράστες τους ακολούθησαν καθώς έφευγαν από το Pride.

«Ήταν προφανώς ένα έγκλημα μίσους, αλλά η αστυνομία δεν είναι ικανή να το χαρακτηρίσει ως τέτοιο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο Kaloyan Stanev, ένας από τους ακτιβιστές.

Δεδομένου ότι ο βουλγαρικός Ποινικός Κώδικας δεν αναγνωρίζει το σεξουαλικό προσανατολισμό ως κίνητρο για τη διάπραξη εγκλήματος, τα θύματα ανησυχούν ότι το κίνητρο μίσους δε θα εξεταστεί επαρκώς.

Τα εγκλήματα μίσους αποτελούν προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρέπει να εξεταστούν πλήρως, αμέσως, ανεξάρτητα και αμερόληπτα, ενώ οι υπεύθυνοι πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει τις αρχές να καταδικάσουν την επίθεση και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

«Πρέπει να περιμένουμε να σκοτωθεί κάποιος για να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχει πρόβλημα; Τη γλιτώσαμε, αλλά την επόμενη φορά θα μπορούσε να είναι κάποιος λιγότερο τυχερός», δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ο Svetoslav Pashov, ένας από τους ακτιβιστές.

Η επίθεση έλαβε χώρα στο κέντρο της Σόφιας, αφού οι πέντε εθελοντές του Pride είχαν περπατήσει περίπου 45 λεπτά και είχαν απομακρυνθεί από την προστατευόμενη από την αστυνομία περιοχή του Pride.

Ένας από τους ακτιβιστές κάλεσε την αστυνομία η οποία έφτασε αμέσως. Οι ακτιβιστές μετά πήγαν στο αστυνομικό τμήμα για να αναφέρουν την επίθεση. Κατέθεσαν ότι τους επιτέθηκαν επειδή ήταν ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ και ότι η επίθεση ήταν έγκλημα μίσους. Είπαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η αστυνομία θα διερευνήσει το έγκλημα. Παρ’ όλα αυτά, είπαν ότι δεν τους προσφέρθηκε κάποιου είδους υποστήριξη για θύματα ή συνοδεία για να γυρίσουν σπίτι τους.

«Δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, συμμορίες σε κεντρικές περιοχές της Σόφιας χτυπούν ανθρώπους οι οποίοι «δείχνουν ομοφυλόφιλοι». Αυτό, παρόλα αυτά, δεν οδήγησε στη λήψη κάποιων μέτρων από τις αρχές για να διασφαλίσουν την προστασία των λεσβιών, ανδρών ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσέξουαλ ατόμων στη Βουλγαρία και να αποτρέψουν παρόμοια εγκλήματα μίσους», δήλωσε ο Dimitar Dimitrov, ένας από τους ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ που δέχθηκαν επίθεση.

Παραπάνω από 1.000 συμμετέχοντες παρευρέθηκαν στην τέταρτη πορεία του Sofia Pride στις 18 Ιουνίου. Η πορεία ήταν επαρκώς προστατευόμενη από την αστυνομία και οι διοργανωτές ήταν ικανοποιημένοι από τη συνεργασία με την αστυνομία και την παρεχόμενη ασφάλεια για τη γιορτή των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ στη Βουλγαρία.

Οι διοργανωτές του Sofia Pride προέτρεψαν τις αρχές να παράσχουν επειγόντως αποτελεσματική και επαρκή προστασία στα ΛΟΑΤ άτομα στη Βουλγαρία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.