ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Μαΐου 2011, 17:31Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Μαΐου 2011
 Ρώσοι επιχειρηματίες αναγνωρίζονται ως  κρατούμενοι συνείδησης έπειτα από καταδικαστικές αποφάσεις

 Η Διεθνής Αμνηστία αναγνώρισε τους δύο ρώσους επιχειρηματίες Mikhail Khodorkovsky και Platon Lebedev ως κρατούμενους συνείδησης μετά από τις σημερινές καταδικαστικές αποφάσεις των δύο αντρών για ξέπλυμα χρήματος από δικαστήριο της Μόσχας.
 

Το Δικαστήριο της Μόσχας μείωσε τις ποινές των δύο ανδρών από 13,5 χρόνια φυλάκισης σε 12 αλλά δεν ανταποκρίθηκε στις σοβαρές παραβιάσεις των διαδικαστικών κανόνων που αχρήστευσαν τη διαδικασία των ποινικών διώξεων από την αρχή της έρευνας.

 «Είτε διαπράχθηκαν λάθη, είτε όχι, κατά τις πρώτες καταδικαστικές αποφάσεις των Mikhail Khodorkovsky και Platon Lebedev, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι η δεύτερη δίκη ήταν πολιτικά υποκινούμενη και γεμάτη λάθη», είπε η Nicola Duckworth, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.[caption id="attachment_7175" align="alignright" width="162" caption="Διεθνής Αμνηστία: Δικαιοσύνη για Όλους στη Ρωσία"][/caption]
 

«Επί πολλά χρόνια, αυτοί οι δύο άντρες ήταν μπλεγμένοι σε έναν δικαστικό ιστό που απαντά σε πολιτικά κι όχι νομικά κριτήρια. Η σημερινή ετυμηγορία καθιστά σαφές πως τα κατώτερα δικαστήρια της Ρωσίας είναι ανίκανα ή απρόθυμα να αποδώσουν δικαιοσύνη στις υποθέσεις τους.

«Η  τελευταία ελπίδα για δικαιοσύνη εναποτίθεται στο Ανώτατο Δικαστήριο. Οι καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον τους πρέπει να ακυρωθούν και οι δύο άντρες να απελευθερωθούν μετά το πέρας των ποινών που εκτίουν τώρα».

 Ύστερα από την καταδικαστική απόφαση των δύο αντρών στις 27 Δεκεμβρίου 2010, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρονική στιγμή των κατηγοριών, την παρενόχληση δικηγόρων και μαρτύρων, τις παραβιάσεις διαδικαστικών κανόνων -συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού στοιχείων που μπορεί να αθώωναν τους κατηγορούμενους, καθώς και της άρνησης του δικαιώματος να εξεταστούν και να διασταυρωθούν οι μαρτυρίες.

Η οργάνωση κατέληξε οτι οι καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον των κατηγορουμένων βασίζονται σε ανεπαρκή ή ψευδή στοιχεία και έκανε έκκληση για ακύρωσή τους κατόπιν άσκησης έφεσης.

 «Από την αποτυχία του Εφετείου να ανταποκριθεί στα βασικά σφάλματα κατά τη δεύτερη δίκη, και το γεγονός οτι οι Mikhail Khodorkovsky και Platon Lebedev έχουν ήδη εκτίσει οκτώ χρόνια στη φυλακή για όχι και τόσο σαφείς κατηγορίες, συμπεραίνεται οτι οι δεύτερες καταδικαστικές αποφάσεις εναντίον τους, ήταν αποτέλεσμα πολιτικών λόγων και σχετίζονται καθαρά με το ποιόν τους», είπε ο Nicola Duckworth.

«Αυτοί οι δύο άντρες πρέπει να απελευθερωθούν μετά τις πρόσφατες ποινές του,ς που λήγουν στις 25 Οκτωβρίου και στις 2 Ιουλίου αντίστοιχα».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.